16 Temmuz 2025 Çarşamba / 21 Muharrem 1447

Annesinden öğrendiği tarifler onu cheesecake ustası yaptı

Maria Perdue, Beykoz’da küçücük bir dükkanda cheesecake yapıyor. Kekleri öyle meşhur ki İstanbul’un her yanından lezzet tutkunlarını ağırlıyor. Perdue lezzetin sırrını önce annesinin tariflerine sonra kullandığı doğal ürünlere bağlıyor.

5 Ocak 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Annesinden öğrendiği  tarifler onu cheesecake ustası yaptı


MarIa Perdue’nin asıl mesleği değerli taş uzmanlığı ama o, İstanbul’da bu özelliğiyle değil yaptığı lezzetli cheesecakelerle tanınıyor. 40 yıl önce annesinden öğrendiği özel tariflerle cheesecake hazırlayan Perdue, bugün Beykoz Çavuşbaşı’ndaki küçücük dükkanında lezzetseverleri ağırlıyor. 61 yaşındaki Maria Perdue Amerikalı. San Francisco’da değerli taş uzmanlığı üzerine çalışırken Ron Perdue ile tanışıp evlenmiş. Eşi İstanbul’da öğretmenlik yaptığı için 1995 yılında Türkiye’ye yerleşmişler. Maria Perdue de ilk geldiği gün şehre vurulmuş: “20 yıl önce Türkiye’de yaşamak zordu ama Türkleri çok sevmiştim. Güzel bir yemek kültürü var ve insanlar çok misafirperver.”


İşte Perdue’nin bahsettiği bu misafirperverlik yeni mesleğinin de kapılarını aralamış. Her şey komşusunun evinde katıldığı bir çay davetiyle başlamış: “Bütün komşularım nefis yemekler yapıyordu. Sıra bana geldiğinde ne yapacağım diye kara kara düşünmeye başladım. Aklıma annemin nefis cheesecake’leri geldi. Komşular yaptığım cheesecake’e bayıldı. Sonra birgün Beykoz’da çiftlikte yaşayan bir aileyle tanıştım. Bana arazi satmak istediler. Florida’da 22 dönüm arsamı satıp buradan bir dönüm alıp ev yaptım. Artık İstanbul’a tamamen yerleşmiştim. Kadıköy’de kafe işleten bir arkadaşım cheesecakelerimi tatmıştı, kafesi için yapmamı istedi. Evden çalışmaya başladım, öyle bir an geldi ki artık siparişlere yetişemiyordum. Bir fırın daha almam gerekiyordu, fırın almak için de para... İlçe kadınlarından oyalı yazmalar aldım ve ABD’ye götürüp sattım. Kazandığım parayla da pasta fırını aldım ve 2006’da da kendi kafemi açtım. Çavuşbaşı’nda kahve içilen ve kadınların geldiği ilk mekandı.”


ÇALIŞANLARININ HEPSİ KADIN

Perdue’nin Maria’s Cheesecakes adını verdiği küçük dükkanında frambuazlı, vişneli, limonlu gibi klasik tatların yanı sıra havuçlu kekli, brownie’li gibi değişik cheesecakeler de tatmak mümkün. Hatta en çok beğenilen lezzetlerden biri de yine Perdue’nin özel tarifi olan kahve, fındık ve çikolatalı İstanbul cheesecake... Tabii buranın özelliği sadece cheesecakelerle sınırlı değil. Örneğin mekanda sadece Beykoz’da yaşayan ev kadınları çalışıyor. Cheesecake’lerin bütün malzemeleri civar köylerde üretilen doğal ürünlerle hazırlanıyor.


Ev hanımlarına destek olmak amacıyla onları işe aldığını söyleyen Perdue, her birinin çok becerikli olduğunu anlatıyor: “İlk çalışanım daha önce de evimde yardımcım olan kadındı. Çok becerikliydi ve ona cheesecake yapmaya öğrettim, birlikte çalışmaya başladık. Siparişler çoğalınca yeni elemanlara ihtiyaç duydum. Onları da yine bu çevreden seçmeye özen gösterdim. Onlara iş kapısı açmak istedim. Burası süt, yumurta gibi doğal ürünler yönünden zengindi. Kadınlara bu ürünleri nasıl değerlendirebileceklerini, para kazanabileceklerini gösterdim. Şu anda sekiz kadınla birlikte çalışıyorum.”


Perdue cheesecake’inin lezzet sırrının doğal ürünlerde olduğunu anlatıyor. Örneğin vişnelerini evinin bahçesinde ağaçlardan topluyor. Hazır labne kullanmak yerine peynirini kendi yapıyor, taze meyveler kullanıyor. Perdue sadece beyaz çikolatayı Belçika’dan getirttiğini söylüyor.


Brownie’linin kıvamı için altı ay uğraştım


Havuçlu kekli, brownieli ve İstanbul cheesecakeler Maria’nın özel lezzetleri arasında. Ayda yaklaşık bin 700 cheesecake sattığını söyleyen Perdue, “Klasik olan Boston cheesecake’i çok satıyoruz. Annemin tarifini uyguluyorum ve normal cheesecake’e göre biraz daha ince. Brownie cheesecake de çok seviliyor. Kıvamını tutturmak için altı ay uğraştım. İstanbul cheesecake’de ise çikolata, kahve ve fındık var. Ayrıca Türkler çok güzel havuçlu kek yapıyor. Bunu cheesecake ile birleştirdim, çok seviliyor. Her birinin dilimi 7.50 TL. Mekana gelen müşter kimi zaman tarif isteyenler oluyor. Onları geri çevirmek yerine ellerindeki tarife bakıp düzeltmeler yapıyorum. Şu anda Beykoz, Kozyatağı ve Ataşehir olmak üzere üç şubemiz var. Yakında Beşiktaş’ta da açacağız.”