27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Bir başkadır sinema açıkhavada!

Açıkhava sinemaları bir dönem nostaljik hatıraların mekanı olarak hatırlanırdı. Özellikle 1970’lerde İstanbul’da ve Anadolu’da yazlık sinemalara ailece gidilir, çekirdek-gazoz eşliğinde çoğunlukla Yeşilçam filmleri izlenilirdi. Bir süredir Açıkhava sineması geleneği İstanbul’da yeniden canlanmaya başladı. Artık Yeşilçam filmleri gösterilmiyor ve geleneksel sinemalar da yok ama yine de bu geleneği özleyenler için yeni Açıkhava sinemalarını derledik.  

ALİ DEMİRTAŞ29 Haziran 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bir başkadır sinema açıkhavada!

İstanbul’da yaz her zaman bir başka olur. Araya tatil girse de, akılların bir köşesinde güneye kaçış planları olsa da bu şehirde etkinlik hiç bitmiyor. Bu aylarda yapılabilecek en güzel aktivitelerden biri de sinemaya gitmek, film izlemek! Durun öyle kapalı salonlarda değil, açık havada… Sinema her mevsimin etkinliği ama bunaltıcı yaz akşamlarında kapalı salonlarda değil elbet. Akşamın hoş rüzgârında, ayakların çime değdiği, rahat sandalyelerde ya da minderlerin üzerinde sevdiğimiz veya daha önce hiç izlemediğimiz filmleri izlemek ayrı bir keyif olsa gerek. Bu deneyimleri sunan ve giderek popülerleşen pek çok sinema var artık. Bazıları eğlence mekânlarında, bazıları AVM’lerde, bazılar da park ve çay bahçelerinde… Ama hepsinin sunduğu şey aynı, yaz akşamlarının serinliğinde, yıldızlar altında film izlemek… Siz de açık hava sinemalarının tutkunuysanız ve nerde ne var takip etmek, hepsinin programına erişmek istiyorsanız bu liste sizin için geliyor. 

FERİYE’NİN BAHÇESİNDE 50’LER NOSTALJİSİ 

Denize sıfır konumu ve İstanbul’un güzel manzarasıyla dikkat çeken Feriye, açık hava sineması ile 7 Temmuz’dan itibaren her pazar günü film tutkunlarına keyifli saatler yaşatacak. Açık hava sineması ile şehirde kalanlara akşam serinliğinde film izleme imkânı sunan Feriye’de ilk gösterim 7 Temmuz Pazar akşamı saat 21.00’da, 50’ler nostaljisiyle kurgulanan rengârenk dünyası, karakterleri, unutulmaz şarkıları ve dans sahneleriyle Grease filmi olacak. Feriye, popüler kültürün en büyük efsanelerinden biri olan Grease’in heyecanını Boğaz’ın kıyısında açık havada tekrar yaşamak isteyenleri bir araya getiriyor. Bilet fiyatları ise 50 ile 70 lira. 

AKMERKEZ’DE OSCAR FİLMLERİ GEÇİDİ 

Aksiyondan, drama, animasyondan, komediye… Yediden yetmişe herkesin severek izleyeceği, gişe rekorları kıran ödüllü filmler bu yaz yine yıldızların altında Akmerkez Üçgen Teras’ta sinemaseverler için gösterimde olacak. Şampiyon filmi ile 3 Temmuz’da başlayacak olan gösterimler, 7 Ağustos tarihine kadar her çarşamba gecesi 21.00’da izleyiciyle buluşacak. Günün tüm stresini ve yorgunluğunu çimler üzerinde açık havada film izleyerek atmak isteyen misafirler için tüm gösterimler de ücretsiz olacak. Etkinlik kapsamında, 3, 10, 17, 24 ve 31 Temmuz’da sırasıyla; Şampiyon, Mucizeler Parkı, The Shape of Water, Green Book, Dumbo filmleri, 7 Ağustos’ta ise Captain Marvel filmi gösterilecek. 

UNIQ AÇIKHAVA FİLM FESTİVALİ’NDE COLD WAR 

UNIQ İstanbul ve Başka Sinema işbirliği ile bu yıl 5.’si düzenlenen Uniq Açıkhava Film Festivali’nde izlemeye doyulamayan filmler Temmuz ayı boyunca sinemaseverlerle buluşuyor. Film seçkisi sinemaseverlerin yoğun talebiyle oluşturuldu. Yabancı Dilde En İyi Film Oscar ve Altın Küre ödüllerine layık görülen László Nemes‘in yeni filmi Gün Batımı/Sunset, Pawel Pawlikowski’nin Cannes Film Festivali’nden En İyi Yönetmen Ödülü ile ayrıldığı filmi Cold War/Soğuk Savaş, geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Fransa’nın birçok başyapıtına imza atan ünlü yönetmeni Agnes Varda’nın farklı kuşaklara ait iki insanın yol boyunca ilerleyen dostluğunu seyircisine aktaran filmi Faces Places, Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan Leto/Yaz, Altın Palmiye ödüllü Japon yönetmen Hirokazu Koreeda’nın filmi Shoplifters/Arakçılar, Vincent van Gogh’un Arles’teki son zamanlarını konu eden At Eternity’s Gate/Sonsuzluğun Kapısında ve daha birçok ödüllü yapım Temmuz ayı boyunca izleyicisiyle buluşmayı bekliyor. 

BOMONTİADA’DA HERKES İÇİN ERİŞİLEBİLİR FİLMLER 

18 Eylül’e kadar devam edecek “TV+ ile Açık Havada Başka Sinema” etkinliğinde çeşitli festivallerde ödül ve adaylık kazanmış 14 film, her çarşamba akşamı ücretsiz olarak Bomontiada’da gösterilecek. Hafta ortasında bir nefes almak ve akşamınızı renklendirmek için güzel bir alternatif olan bu etkinlikte Hayal Ortağım uygulaması ile görme engelliler de açık havada film keyfini yaşayabilecek. Hayal Ortağım uygulamasının sunduğu sesli betimleme teknolojisi ile 14 film görme engelliler için erişilebilir olacak. Etkinlik kapsamında 3 Temmuz’da Solaris, 10 Temmuz’da Çifte Hayatlar, 17 Temmuz’da Üç Hayat, 24 Temmuz’da Arctic, 31 Temmuz’da Sunset, 7 Ağustos’ta Beyaz Karga, 21 Ağustos’ta Colette, 28 Ağustos: Yuli, 4 Eylül’de Sadık Bir Adam, 11 Eylül’de Acele Baba Aranıyor ve 18 Temmuz’da ise Little White Lies 2 gösterilecek. 

MÜZEDE AÇIKHAVA SİNEMASI 

Sinema tarihinin yıldızları, bu yaz Sakıp Sabancı Müzesi’nin bahçesinde. Kadıköy Belediyesi Sinematek / Sinemaevi Yöneticisi Jak Şalom’un seçkisiyle hazırlanan “Müzede Suare” programı, 16-21 Temmuz’da gerçekleştiriliyor. Sakıp Sabancı Müzesi’nin Boğaz manzaralı bahçesinde açık havada takip edilebilecek program kapsamında, Hollywood tarihinin farklı dönemlerinden yıldız oyuncuların başrolünde olduğu sinema klasikleri gösterilecek. Türkçe altyazı ile saat 21.00’da gösterilecek olan filmler şöyle: Arka Pencere, Sonsuz Ölüm, Öldüren Şüphe, Kraliçe Christina, Benim Afrikam, Uygunsuzlar. 

KİM İSTEMEZ BOĞAZ'DA FİLM İZLEMEK?

Bu sene dördüncüsü düzenlenecek “Gaggenau ile Boğaz’da Sinema Keyfi”, Boğaz’ın görkemli manzarasını sinemayla buluşturuyor. 2-30 Temmuz arasında Sait Halim Paşa Yalısı’nın rıhtımında gerçekleşecek açık hava sineması, vizyon filmlerini sinemaseverle buluşturacak. Yalısı’nın ödüllü şefi tarafından hazırlanan  atıştırmalıklarla başlayan akşam, patlamış mısır ve dondurma ikramı ile devam edecek. 9 Temmuz’da Breakfast at Tiffany’s, 25 Temmuz’da Aquaman ve 30 Temmuz’da ise Shazam filmleri gösterilecek. 

KUNDURA SİNEMA’DA JAZZ AKŞAMLARI 

Düzenli film programı, tematik seçkisi ve özel gösterimleri ile benzersiz film deneyimi sunan Kundura Sinema​, yaz aylarının beklenen etkinliği haline gelen açık hava film gösterimlerini “Bir Yaz Gecesi Sineması” başlığı altında sinemaseverlerle buluşturuyor. ​11-14 Temmuz tarihleri arasında Boğaz kenarında yer alan konumu, özel ikramları ve klasik filmlerden oluşan seçkisi ile Kundura Sinema sıcak yaz akşamlarını bu sene de serinletmeye devam edecek. Klasik filmleri tarihi bir atmosferde, açık havada beyaz perdeden izleme fırsatı sunan ve bu seneye özel ​müzik temalı filmlerin yer alacağı açık hava film programında hafta sonundaki gösterimler sonrasında sevilen DJ’lerin sahne alacağı partiler de olacak. Gösterilecek olan filmler ise şöyle: No Maps on My Taps, ​Paris Blues, All That Jazz, ​The Connection, Chico & Rita ve Cohen Film Koleksiyonu’ndan seçilmiş filmlerden oluşan ​Jazz Shorts ​yer alıyor. Bilet ve ulaşım detayları için ​www.beykozkundura.com sitesi ziyaret edilebilir. ​Seyirciler etkinlik için özel ayarlanan Beşiktaş - Beykoz Kundura arası tekne hizmetinden etkinlik boyunca her gün faydalanabilecekler. 

SULTAN PARK’TA LADY GAGA GECESİ 

Yüzlerce ağacın içerisinde konumlanan Swissotel The Bosphorus’un korusunda konumlanan Sultan Park’ta, patlamış mısır eşliğinde bir sinema keyfi sizi bekliyor. Birbirinden güzel yerli ve yabancı filmlerin gösterileceği açık hava sineması, 9 Eylül’e kadar misafirlerini ağırlıyor. Konforlu sinema koltuklarında keyif dolu bir akşam için biletlerinizi şimdiden alın! Etkinlik kapsamında 1 Temmuz’da, Lady Gaga’nın başrolünde olduğu A Star Is Born, 8 Temmuz’da Mary Poppins Returns, 19 Ağustos’ta Mamma Mia! Here We Go Again ve 2 Eylül’de ise Bohemian Rhapsody filmleri gösterilecek.