3 Mayıs 2025 Cumartesi / 6 Zilkade 1446

Çocuk odasında alınacak güvenlik önlemleri

Çocuk Odası, çocukların kendilerine ait, yatabilecekleri, oynayabilecekleri, genel anlamda onların evde süre olarak en fazla zaman harcadıkları özel faaliyet alanlarıdır. Bu alanı özel güvenlik önlem ve düzenlemeleri ile tasarlamak çok önemlidir. Emeklemeye başlamadan ortalama 6 aylık olmadan önce gerekli güvenlik önlemlerini almanız önerilir.

17 Aralık 2016 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Çocuk odasında alınacak güvenlik önlemleri

Çocuk odasındaki tehlikeler

- Pencereden düşmeler

- Oda içinde düşmeler

- Yaralanma ve incinmeler

- Yanıklar ve yangın

- Elektrik çarpması

- Çocukların saklanması

-Boğulma

Çocuk odası güvenliği önerileri

- Çocukların üzerine çıkabileceği, 90 cm. yüksekliğin altındaki eşyaların kenarları yuvarlatılmış olmalı.

- Halı ve kilimlerin kayması önlenmeli.

- Ellerini, parmaklarını sıkıştırmaması ve merdiven gibi kullanıp üzerlerine tırmanmaması için çekmeceler ve dolapları özel çocuk güvenlik kilitleri ile güvenli hale getirilmeli.

- Pencerelerin camlarında pervaz yüksekliği 150 cm’ in altında olan tüm pencereler, 10 cm. den fazla açılmasına izin vermeyecek şekilde pencere kilitleri monte edilmeli.

- Oda kapısının, çocuk oyun oynarken gözlenebilmesi için yarı dolu, üstü şeffaf şekilde tasarlanması, üstü cam ise lamine veya temperli cam ya da pleksiglas kullanılması veya kırılsa bile dağılmasını önleyen cam güvenlik filmi yapılmalı.

- Dokunup ve üzerlerine düşüp yanmalarını önlemek için radyatör ve diğer ısı kaynaklarının önlerine, özel güvenlik bariyeri konulmalı.

- Çocukların oyuncak sandıkları, onların kolayca ulaşabileceği bir yerde-konumda olabileceği gibi görüp ulaşamayacağı yerde de olabilir. Oyuncak sandıkları kapaksız olmalı.

- Boyu 84 cm.’in altındaki çocuklar mutlaka çocuk karyolasına yatırılmalı. Yatak ile karyola arasına yüzünün gelmesi ile havasız kalmasını önlemek için boşluk arası 2-3 cm’ den fazla olmamalıdır. Karyolanın üst köşesinden yatağın üstünün arasındaki yükseklik en az 75 cm. olmalı.

- Yatak seçiminde anti bakteriyel ve doğal kauçuktan imal edilmiş lateks yataklar idealdir.

- Bir yaşından küçük bebekler için boğulmalara sebep olabileceğinden yastık kullanılmamalı.

- Çocuk emzik kullanıyorsa, emziği zincir ve iple boynuna asılmamalıdır. Omzuna tutturulmalı.

- Düşmelerin önemli sebeplerinden biri olan tekerlekli bebek yürüteçleri kullanılmamalı.

- Çocuk odasında kullanılan mobilyaların kurşunsuz boya ile boyanmış olanları tercih edilmeli, ikinci el mobilya kullanılmamalıdır.

- Çocuğun odasında veya yakınında, gerektiğinde duyulabilmesi için, ebeveynin odasındaki alarma bağlantı yapılmış, yangın alarmı konulmalıdır.

- Kapının kapanmasını önleyecek çocuk güvenliğine uygun özel aparatlar takılmalıdır.

- Tüm duvara monte edilen aparatların ve rafların çocuğun üstüne düşmeyecek şekilde, sağlam olarak monte edilmelidir.

- Boğulmayı önlemek için perdelerin ve jaluzilerin açma kapama iplerinin çocuğun ulaşamayacağı yükseklikte olması temin edilmeli veya özel güvenlik aparatları ile ipler çocuğa zarar vermeyecek şekilde dizayn edilmelidir.

- Bebek ile ebeveyn ayrı odalarda ise, bebeğin kontrolü için bebek telsizi kullanılmalıdır.