7 Mayıs 2025 Çarşamba / 10 Zilkade 1446

Dünyanın su sporları merkezi Haliç olacak

Genç nüfusa, ücretsiz su sporları eğitimi veren Bahariye Yelken Kulübü’nün hedefi, profesyonel yarışçılar yetiştirmek ve Haliç’i dünyanın su sporları merkezi haline getirmek.

Hale Kaplan Öz30 Mayıs 2015 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Dünyanın su sporları merkezi Haliç olacak

Girişimci İşadamları Derneği ve Eyüp Belediyesi’nin ortak projesi Bahariye Yelken Kulübü, Haliç kıyısındaki mekanında faaliyete başladı. İsmini, kurucu vakfın da bünyesinde olduğu Bahariye Mevlevihanesi’nden alan kulüpte, genç nüfusa su sporları eğitimi veriliyor. Kulübün yakın vadedeki planı, profesyonel katılımcılarla yelken festivali düzenlemek. Uzun vadede ise bu kulüpten profesyonel yarışçılar yetiştirmek ve Haliç’i dünyanın su sporları merkezi haline getirmek. Şimdilik dragon, yelken ve kürek branşlarında eğitime başlayan merkeze devam edip yelken açan 500 öğrenci var.

EN İDEAL KÜREK PİSTİ

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, vizyon projelerinden biri olan kulübün Altın Boynuz’da kurulmasının sebebini şöyle açıklıyor: “Haliç ideal bir kürek pisti. Rüzgar yok, kapalı ve güvenli bir alan. Dünya üzerindeki nadir doğal pistlerden biri, aranıp da bulunamayan bir yer yani. Biz bu potansiyelin kullanılmasını istiyoruz. Burayı tamamen bir su sporları merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu benim çocukluk hayalimdi.”

Aydın, zeka, güç ve strateji isteyen bu spor dalının, ciddi bir istihdam alanı olduğunun da altını çiziyor: “Biz ‘10-20 yaş arasında spor yapmayan kimse kalmasın’ sloganıyla yola çıkmıştık. En geniş segmentte spor yaptırmayı amaçladık. Bu faaliyet de amacımıza ulaşmadaki önemli adımlarımızdan biri. Ekim ayında profesyonel katılımcıların yarışacağı çok geniş kapsamlı bir festival yapacağız. Ayrıca verilen eğitim, bu alandaki istihdam açığına da çare olacak.”

MİLLİ TAKIM ANTRENÖRLERİ ÇALIŞTIRIYOR

Eyüp Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Spor Koordinatörü Hayrettin Yazıcı ise asıl amaçlarının profesyonel kürekçiler yetişmek olduğunu söylüyor. Eğitimin tamamen yetkin sporcular tarafından verildiğinin altını çizen Yazıcı “Milli takımlarda görev yapmış tecrübeli beş antrenörümüz var. Onlar eşliğinde hava şartlarında anormal bir durum olmadıkça yılın her mevsimi burada çalışmalar yapılacak. Ayrıca Eyüp’te oturan ve Eyüp Belediyesi Gençlik Merkezi üzerinden buraya gelen gençlere tamamen ücretsiz eğitim veriyoruz. Ekim ayında yapılacak festivalde Haliç’e Türkiye’nin her yerinden yüzlerce yelkenlinin geleceğini söyleyen Yazıcı “Festivalle birlikte Altın Boynuz’da su üzerinde adeta kelebekler uçacak” diyor.

SAĞLAM BİR OMURGA ŞART

Eğer yüzme biliyorsanız ve omurganızla ilgili bir sıkıntınız yoksa her yaşta yelkenli ile açılabilirsiniz. Amacı hem tekneyi hem de yelkeni kontrol edebilmek olan spor, yelkencilik ve yatçılık olarak ikiye ayrılıyor. Yelkencilik grubunda, 8-16 yaş grubundaki yelkenciler ‘Optimist’ adı verilen temel yelken sınıfını tercih ediyor. ‘Pirat’ sınıfı için iki, “Dragon” sınıfı için üç kişi gerekiyor. Yatçılık ise çok daha geniş bir ekiple yapılıyor. Menşei İngiltere olan yelkenciliğin İstanbul’da tarihi çok eski değil. 19. yüzyılda deniz subaylarının eğitiminde yelkenli okul gemileri kullanılıyordu. Bahriye Mektebi’ne ait, Nüvid-i Fütuh adlı bir yelkenli eğitim gemisi ve Belkıs, Yunus, Martı adlarında kotralar vardı. İstanbul’ da ilk yelken yarışları, 1912-1914 yılları arasında İngilizler tarafından yapıldı. Türkler ise ilk kez 1921 yılında Atter See’de temsil edildi.