12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Edebiyatımızda Cenab-ı Allah

İkincisi düzenlenen İslami Türk Edebiyatı Sempozyumu’nun bu yılki teması Edebiyatımızda Cenab-ı Allah. Yurt içi ve yurtdışından 28 bildirinin kabul edildiği sempozyumda edebiyatçıların eserleri değerlendirilecek.

EDEBİYAT KULİSİ/GÜLCAN TEZCAN/[email protected]6 Ekim 2012 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Edebiyatımızda Cenab-ı Allah

Yağmur dergisi ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi işbirliğiyle gerçekleştirilen İslami Türk Edebiyatı Sempozyumu’nun ikincisi dün başladı. ‘İslami’, ‘islamcı’ sıfatları konusundaki eleştirilerimi saklı tutarak önemli bulduğum bu sempozyumla ilgili birkaç başlığı paylaşmak istiyorum. Edebiyatımızda Cenab-ı Allah temasının konu edildiği sempozyumun başkanlığını Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa İsmet Uzun üstleniyor. Program son derece zengin ve ilgi çekici tebliğ konuları var. Bugün yapılacak beşinci oturumda Doç. Dr. Fikret Uslucan ‘Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerinde Allah’a Sitem ve İltica’, Prof. Dr. Turan Karataş ‘Sezai Karakoç Şiirinde Allah’, Gülbahar Reçber ‘Ziya Osman Saba’nın Şiirlerinde Allah’, Cevat Akkanat ise ‘İkinci Yeni Şairlerinde Cenab-ı Allah: İlhan Berk Örneği’ başlıklı tebliğler sunacak. Bu oturumda Mehmet Akif’in zaman zaman tartışma konusu olan “Nur istiyoruz... Sen bize yangın veriyorsun! ‘Yandık!’ diyoruz... Boğmaya kan gönderiyorsun! Madem ki ey Adl-i İlahî yakacaktın... Yaksaydın a mel’unları... Tuttun bizi yaktın! Küfrün o fakir elleri ayatını sildi:  Binlerce cevami’ yıkılıp hake serildi!” mısralarının Doç. Dr. Fikret Uslucan tarafından nasıl değerlendirileceğini merak ediyorum.

Sempozyumun altıncı oturumunda Yard. Doç. Dr. Sezai Coşkun’un ‘Poetik Tasavvuru Allah İnancı Üzerine Kurmak’ ve Yard. Doç. Dr. Tevfik Sütçü’nün ‘Encümen-i Şuara Şairlerinde Cenab-ı Allah’ başlıklı tebliğleri dikkat çekiyor. Yedinci oturumda ise Doç. Dr. Bahir Selçuk ‘Yunus Emre

Divanı’nda Cenab-ı Hakk için

Kullanılan Mecazi Kavramlar’, Yrd. Doç. Dr. Nuri Özcan ‘İslami Türk Edebiyatında İlahi Türü ve Tevhid İlahileri’, Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel ‘Türkçede Duyguların İfade Edilmesinde Allah Lafzının Kullanılması’, Dr. Nebile Özmen de ‘Seküler Temalı Türk Halk Şiiri Formlarında Cenab-ı Allah’ konularında konuşacak. Yurt içi ve yurtdışından 28 bildirinin kabul edildiği sempozyuma bu yıl yüze yakın bildiri gönderilmiş. Sempozyumun bir diğer özelliği de belirlenen temayla ilgili tebliğlerin geçmişe ve kaynaklara dönük bir yanının olması. Aynı zamanda yakın dönem edebiyatçılarımızın edebi ürünlerinden halk edebiyatına geniş bir çizgiye yayılıyor. Üsküdar Gençlik Merkezi’nde devam eden sempozyumun açılış ve ilk günkü oturumlarını kaçıranlar bugün saat 10.00’dan akşam 18.00’e kadar sürecek toplantılardan istifade edebilir. Sempozyuma dair güncel bilgilere www.islamituredebiyatı.com ve www.yagmur-dergisi.com internet adreslerinden ulaşılabilir.

YENİ DÖNEMDE YENİ BİR İTİBAR

Aylık edebiyat ve fikriyat dergisi İtibar, ikinci yaşına yenilenmiş tasarımı ve görselliğiyle girdi. Ekim sayısını henüz görmedik ama basın bülteni mailimize düştü bile. Doğrusunu söylemek gerekirse önceki kapak tasarımı pek de mutlu etmiyordu beni bir okur olarak. Ancak ekim sayısı tam bir edebiyat dergisi kapağıyla çıkmış. Sade, sıcak ve içeriğindeki zenginliği yansıtıyor. İtibar’ın ekim sayısının kapağında şair-yazar ve Çocuk Vakfı’nın kurucusu Mustafa Ruhi Şirin’le yapılan söyleşi ve Cahit Zarifoğlu’nun ilk kez yayınlanan bir radyo oyunu anons ediliyor.

Şirin’le yapılan söyleşi ‘Çocuk Saatimiz Medeniyetimizin Çocuk Rüyasına Ayarlı Değil’ başlığını taşıyor. Ayın öyküleri Kamil Yeşil’in ‘EX’, Güray Süngü’nün ‘Tabut’ ve Gülçin Durman’ın ‘Bukalemun’u. Dergi bu ay, Işık Yanar’ın önümüzdeki günlerde çıkacak yeni romanı Taşra Şairi’nden bir bölümü okurlarıyla paylaşıyor. Bu arada yeni kültür ve edebiyat dergileri çıkacağına dair hazırlıklar yapıldığı geldi kulağıma. Sabırsızlıkla bekliyoruz!