Yaz günlerini serinletecek, şöyle mis gibi süt kokan, içinde gerçek meyve parçacıkları veya çikolata bulunan dondurma ya da sorbeye ne dersiniz? “Evde dondurma yapmak zor” diyenlerdenseniz, Alfa Yayınları’ndan çıkan Ev Yapımı Dondurmalar, Sorbeler ve Soslar adlı kitabı gördüğünüzde fikriniz değişebilir! 100 farklı dondurma, sorbe ve sos tarifi bulunan kitaptan bir tarif seçip yapmak için en fazla beş malzeme gerekiyor!
Çiğdem Seferoğlu ve Yunus Emre Akkor Ev Yapımı Dondurmalar, Sorbeler ve Soslar adlı kitabın yazarları. Çiğdem Seferoğlu, Okan Üniversitesi Aşçılık Bölümü’nden mezun bir şef. Babaannesinin eşsiz sofraları, unutulmaz tarifleri sayesinde mutfak macerasına başlamış. Yunus Emre Akkor ise Osmanlı mutfağı konusunda farkındalık yaratan bir şef. Üstelik bu alanda ödülleri ve kitapları da var.
İkilinin bir araya gelişi ise bu kitap sayesinde olmuş. Önceliklerinin doğal ve evde yapılabilen tarifler olduğunu belirten Seferoğlu, yola dondurmayla başlamaya karar verdiklerini söylüyor: “Kendi mutfak kültürümüzü yaymak ve Anadolu’daki öğrencilere bunları anlatmak adına birçok proje yaptık. Gördük ki yemek kültürü önce annelere anlatılmalı! Yeni neslin sağlıklı ve bilinçli tüketebileceği gıdalar hazırlamak ve onları bu mutfak kültürüyle büyütmek biz ebeveynlerin elinde. Siz evde ne yiyip içerseniz çocuklarınız da bunları örnek alır. Marketlerden dondurma zannederek aldığımız çoğu ürünün paketlerini incelediğimizde dondurma ibaresinin yeralmadığını farkettik. Dolayısıyla doğal ve evde yapılabilen tariflerle yola koyulduk. Dondurmanın tarihini araştırmak ve gerçek tarifleri aktarabilmek için bir yıl çalıştık. Fotoğraf çekiminde her kareden sonra dondurmayı yediğimiz için çok eğlenceli bir süreç geçirdik.”
KORNET TARİFİ DE VAR
Kitapta dondurma, sorbe, dondurmalı tatlı, sos, kornet ve waffle yapımı gibi pek çok tarif yer alıyor. Bu tariflerin en önemli özelliği ise katkısız olmaları. Evde leziz bir dondurma yapmak için mutlaka emek sarfedilmesi gerektiğini belirten Seferoğlu püf noktalarını anlatıyor: “Dondurmadan iyi sonuç almak için kullandığınız salep kaliteli olmalı ve dondurma mümkünse manda sütünden yapılmalı. Lezzeti ve kıvamını artırmak için ise soğurtma işlemini ve dinlendirmeyi uzun tutmak gerekiyor. Son yıllarda dondurma makineleri de revaçta ama makine olmadan da yapılabilir. Sadece biraz daha zahmetli.”
TAHİN HELVALI DONDURMA
Malzemeler
- Beş su bardağı süt
- Bir tatlı kaşığı salep
- Bir buçuk su bardağı şeker
- 150 gr. tahin helvası
Hazırlanışı
Sütü ocağa koyun ve sütten bir su bardağı eksilinceye kadar kaynatın. Şeker ve salebi iyice karıştırın. Bu karışımı süte ekleyip 10 dakika pişirin. Dondurma karışımını bir başka tencereye aktararak iki tencere arasında beş dakika kadar soğurtma işlemi uygulayın. Daha sonra karışımı buzdolabında bir gün bekletin. Beklettiğiniz karışımı dondurma makinesine ilave edip karıştırın. Kıvam alıp hazır olan dondurmaya çatalla ezdiğiniz tahin helvasını katın. Arzuya göre dondurmanın üzerine helva serpebilirsiniz.
Çikolatalı Dondurma
Malzemeler
- Beş su bardağı süt
- Bir tatlı kaşığı salep
- Bir buçuk su bardağı toz şeker
- 20 gram kakao
-100 gram sütlü çikolata.
hazırlanışı
Sütü ocakta bir su bardağı eksilinceye kadar kaynatın. Şeker, salep ve kakaoyu iyice karıştırın. Süt azalınca içine bu karışımı ekleyerek en kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Daha sonra dondurma karışımını bir başka tencereye boşaltarak iki tencere arasında beş dakika kadar soğurtma işlemini uygulayın. Ardından parçalanmış çikolatayı ekleyin. İyice soğuyan karışımı buzdolabında bir gün bekletin. Beklettiğiniz karışımı dondurma makinesinde karıştırın. Hazır hale gelen dondurmayı servis edin.