23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

Evinizi aydınlatmanın püf noktası

Dekorasyonda bu yıl lambalar başrolde. Avize, lambader, sarkıt ve abajurlar sadece evi aydınlatmakla kalmıyor mekanın şıklığına da ışık tutuyor. Peki aydınlatma parçaları nasıl yerleştirilmeli?

23 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Evinizi aydınlatmanın püf noktası

Avize modelleri, özellikle de son dönemin trendleri arasında yer alan sarkıt tasarımlar sayesinde tekrar moda haline geldi. Bu sarkıt modeller küçük çaplı bir küreden, kocaman bir tasarıma kadar uzanan değişik şekilleri ile dikkat çekiyor. Dünya ev perakendesinin gözde markası Crate and Barrel, farklı aydınlatma ürünlerinin nasıl asılabileceği konusunda ipuçlarını paylaştı.

Sarkıt lambaların avantajları

Şık bir sarkıt lamba sayesinde odanıza sofistike, sanatsal bir görünüm, mimari bir açı kazandırabilir, hatta biraz renk katabilirsiniz. Tüm yaşam alanlarına uyum sağlayan sarkıt tasarımlar, her alanda farklı bir işleve sahip olabilmesi ile de dikkat çekiyor. Mutfak tezgahının üzerindeki sarkıt lamba işinizi kolaylaştırırken, antredeki sarkıtlar ambiyansa katkıda bulunuyor. 

Levha ağırlığına dikkat

Sarkıt lambaların asılmasından önce, özellikle eski binaların elektrik sistemlerinden kaynaklı beklenmedik sonuçlarla karşılaşmamak için, bir profesyonelden yardım alınmasını öneren iç mimarlar sonrasında ise lambanın levhasının ağırlığını göz önünde bulundurarak sabitleyici eşyaları seçmenin faydalı olacağının altını çiziyor. Özellikle eski tip telli ampullerden, LED ampullere geçildiğini hatırlatan ve ne kadar aydınlatmaya ihtiyacınız olduğunu iyi belirlemenizi öneren Crate and Barrel, kaç wattlık ampül kullanacağınızın da son derece önemli olduğunu vurguluyor. Sarkıt lambaların işlevi, nereye asacağınız, ihtiyaçlarını ve elde etmek istediğiniz görünüme göre farklılık gösteriyor. 

Masa üstüne ideal model

Artık geleneksel avizeler daha ilginç kompozisyonlu ve modern şekiller alıyor. Büyük ölçekli, davul şekilli avizeler ise ortama incelik katıyor. İki tane veya üçten beşe kadar (tek sayılar göze daha hoş gelir) avizeyi masa üzerinize yerleştirebilir ve daha farklı bir görünüm için yükseklikleriyle oynayabilirsiniz. Genel kural masanın 90 cm üzerine koymaktır. (Bu ölçü 2,40 m yüksekliğindeki tavanlar için geçerlidir. Her lambanın zinciri için ise 10 cm. pay bırakılması önerilir). Lambanın kenarı, masanın kenarından en az 30 cm içeride olmalıdır. 

Şeffaf, kabartmalı veya renkli cam avizeler ve metal avizeler, özellikle birden fazla olarak kullanıldıklarında dikkat çeker. Seçimlerinizi yaparken mutfak adasının boyutlarını göz önünde bulundurmak oldukça önem taşıyor. Yemek masası örneğinde olduğu gibi avizeleriniz ne çok öne çıkmalı ne de geride kalmalı… Büfelerin üzerine sarkıtılmış bir çift lamba ambiyansı zenginleştirir. Sadece tek bir tarafa toplanmış birden fazla lamba kullanmayı da deneyebilirsiniz.

Son dokunuş

İç mekan aydınlatma alışverişi yapmadan önce masa ve sandalyelerinin ölçülerini almanız yararlı olacaktır. Böylece kafanızda sağlıklı bir oranlama yapabilirsiniz. Odanızın fotoğrafını da çekip yanınıza almalısınız. Fotoğrafınız; açık örgü, tel lamba, eskimiş metal veya son moda metal lambaların odanızda nasıl durabileceklerini anlamanıza yardımcı olacaktır.