26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Geleneksel düğünler geçmişte mi kaldı?

Zaman pek çok şeyi olduğu gibi evlilik geleneklerimizi de değiştirdi.

RUKİYE DEMİRKAN16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Geleneksel düğünler geçmişte mi kaldı?

Şehir hayatında büyüyen gençlerin yüzde 90’ı geleneksel düğünlerden uzaklaşıyor, akrabaları için değil kendileri için unutulmaz bir gün yaşamayı tercih ediyor. 

Özellikle maddi gücü yerinde olanlar arasında bazen bir kıyı kasabasında, bazen dünyanın öbür ucunda düğün yapmak oldukça revaçta. Çiftlerin yaşadıkları yerden uzakta, tamamen kendi arzularına göre belirledikleri etkinlik-yemek-müzik tercihleriyle ve sadece seçtikleri kişileri davet ederek yapılan evlilik törenlerine destinasyon düğünü deniliyor. 

Ruks Event kurucusu Rukiye Demirkan, gençlerin daha samimi, yakın akraba ve arkadaşlarından oluşan bir davetli topluluğunun eşliğinde, gerçekten eğlenebilecekleri ve en önemlisi başkalarını değil kendilerini mutlu edebilecekleri bir düğünle evliliğe adım atmak istediklerini söylüyor. Bu elbette belli bir ölçüde anlaşılabilir. Ancak bu tip düğünlerin geleneksel tüm renk ve coşkuyu ‘evlilik töreni’nin dışında bıraktığı, giderek bir tektipleşmeye yol açtığını da akıldan çıkarmamak gerek. Ha bir de artık sadece düğün ve cenazelerde bir araya gelebilme imkânı bulan akrabaları bu mutlu günde dışarıda tutarak ‘aile’ olurken yalnızlaşma kültürüne bir tuğla daha koymanın ne kadar anlamlı olacağı üzerine de düşünmek gerek. 

Unutulmaz bir düğün deneyiminin sırrı

“Unutulmaz bir düğün deneyiminin sırrı, çift olarak nelerin sizi mutlu edeceğine odaklanmanız” diyen Rukiye Demirkan, evlenmeye hazırlanan çiftlere iyi bir düğün planlamanın altı altın kuralını şöyle sıralıyor: 

Lokasyon 

Her şeyden önemlisi lokasyon. Düğünü nerede yapmak istediğinizi belirlemeden dekor hazırlığına girişmeyin. Mekan netleştikten sonra gerisi çok daha hızlı ve kolay gelir. 

Organizasyon firması 

Destinasyon düğünü istiyorsanız her şeyi kendiniz hallederek stres topuna dönmek yerine mümkünse profesyonel bir ekiple ve organizasyon firmasıyla çalışın ki en güzel gününüz kâbusa dönmesin. 

Favorilerinizi belirleyin 

Eğer kafanız karışıksa önce kendinize düğün temasını yansıtacak bir renk ve bir çiçek belirleyin. Sonrasında işiniz kolaylaşacaktır çünkü davetiyeden düğün detaylarına kadar her ayrıntı aslında bu iki şey çerçevesinde şekillenecek. 

Müzik listeniz hazır olsun 

Gece çalınacak müzik çok önemli. Beğendiğiniz DJ ya da müzik grubu ile önceden iletişime geçip takvimlerine girmeye çalışın. Giriş-çıkış ve ilk dans müziklerinizi mutlaka belirlemiş olun, son dakikaya bırakmayın. 

Fotoğrafçınızı belirleyin 

En doğru fotoğrafçıyı seçin. Karar vermeden önce fotoğrafçının yaptığı işleri araştırın, sosyal medyada gözlemleyin ve mutlaka yüz yüze tanışın. Eğer enerjiniz tutmazsa maalesef en iyi bir fotoğrafçı dahi gelse başarısız fotoğraflarla karşılaşabilirsiniz. 

Önce siz mutlu olun 

Herkesi mutlu etmeye çalışmayın çünkü bu sizin geceniz ve konuklarınızın sizi mutlu etmesi gerekir, sizin onları değil. Tabii ki davetlileri de düşünün ama öncelik hep sizin olsun.