8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Gençliğimiz şampiyonluğa doymuyor

Ülkemiz ile ilgili karamsar tablolar çizmeye çalışanların aksine son yıllarda pek çok alanda atılan özgüvenli adımlar gençlerin de başarılarını perçinledi. Artık bilim ve spor alanında düzenlenen pek çok uluslararası yarışmada gençlerimiz gurur verici şampiyonluklara imza atıyor. Türkiye’ye birçok şampiyonluk kazandıran gençleri tanımaya ne dersiniz?

MERVE YILMAZ ORUÇ - ZEYNEP SANCAR29 Haziran 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Gençliğimiz şampiyonluğa doymuyor

Avrupa’nın “en genç ülkesi” olarak dikkat çeken Türkiye, 13 milyona ulaşan genç nüfusuyla Belçika’dan Yunanistan’a İsveç’ten Macaristan’a AB üyesi 20 ülkenin nüfusunu geride bırakıyor. Türkiye’de geçen yıl itibarıyla 12 milyon 971 bin 396 genç bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “İstatistiklerle Gençlik 2018” araştırmasına göre, geçen yıl itibarıyla Türkiye nüfusunun yüzde 15,8’ini 15-24 yaş grubundaki genç nüfus oluşturdu. Türk genci sayıca üstünlüğünün yanı sıra bilim ve sporda da diğer ülkeleri geride bırakıyor. Türk gençleri aldıkları başarılar ile dünyada bayrağımızı dalgalandırmaya devam ediyor. Ancak onlar Youtuberlar ve ekran şöhretleri kadar tanınmıyor ne yazık ki. Türkiye’nin geleceği olan gençler; bilimden satranca, tekvandodan haltere kadar pek çok dalda şampiyonluklarla göğsümüzü kabartıyor. Ülkemizin gururu olan gençlerin başarılarından sadece bir kaçını sizler için derledik.      

Dünyada tekvando ondan sorulur 

İngiltere’nin Manchester kentinde düzenlenen Dünya Tekvando Şampiyonası’nda kadınlar 62 kiloda mücadele eden milli sporcu İrem Yaman, altın madalya kazandı. Organizasyonun son gününde tatamiye çıkan İrem Yaman, yarı finalde Fransız Magda Wiet-Henin’i uzatmalarda yenerek adını finale yazdırdı. Final müsabakasında Brezilyalı Caroline Santos ile karşılaşan İrem Yaman, rakibini 21-7 mağlup ederek dünya şampiyonu oldu. Böylece  İrem Yaman, iki kez dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk kadın tekvandocu olarak tarihe geçti. Yaman, 2015’te Rusya’da gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nda da altın madalya kazanmıştı. Milli tekvandocu, 2020 Tokyo Olimpiyatları’na katılım yolunda da büyük bir avantaj elde etti. 

Halter’de gururumuz Sivaslı Caner Toptaş  

Fiji’nin Suva şehrinde gerçekleşen “Gençler Dünya Halter Şampiyonası’nda 61 kiloda yarışan Caner Toptaş, toplamda 273 kilo kaldırarak altın madalya kazandı ve Gençler Dünya Şampiyonu oldu. Milli takım, şampiyonada 6 erkek ve 6 kadın sporcu olmak üzere toplam 12 sporcu ile yer aldı. Şampiyona’nın ikinci gününde yarışan Sivaslı sporcu Caner Toptaş koparmada 125 kilo ile altın madalya kazanırken silkmede ise 148 kilo ile 4. oldu. 

Kung Fu’da rakip tanımıyorlar 

Çin’in Emeishan kentinde düzenlenen 8. Dünya Wushu Kung Fu Şampiyonası’nda Türk Milli Takımı, 5 Dünya Şampiyonluğu kazandı. 48 Ülkeden 881 sporcunun katıldığı şampiyonada Türk takımı ayrıca 10 dünya ikinciliği ve 1 dünya üçüncülüğü kazandı. Programa teknik ve performans üstünlüğü sağlayarak 6. kez dünya şampiyonu olan Elif Akyüz damga vurdu. Genç sporcularımız 9-23 Ekim 2019 tarihlerinde Çin’in Shanghai şehrinde yapılacak 15. Dünya Wushu Şampiyonası’nda ülkemizi temsil edecekler. 

CanSat Yarışması’na Türk damgası

Dünyanın en önemli uydu yarışmalarından CanSat Yarışması’na Türkler damga vurdu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde kurulmuş bir proje takımı olan APİS, dünyanın en önemli uydu tasarım yarışmalarından biri olan, 14-16 Haziran’da Texas’ta düzenlenen Cansat Competition’da 42 takımın davet edildiği finallerde birinci oldu. Yarışmada yer alan 4 Türk takımından 3’ü ilk beş arasına girdi. NASA ve Lockheed Martin’inde sponsorları arasında bulunan Cansat Competition 2019 Model Uydu Yarışması’nda İTÜ APİS takımı birinci, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden grizu-263 Uzay Takımı ise ikinci oldu. 

Fizik’te Avrupa’da 1 numarayız 

Türk Fizik Olimpiyat Takımı, Avrupa Fizik Olimpiyatları’nda rekor bir başarıya imza attı. Türkiye Fizik Olimpiyat Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’da 31 Mayıs ila 4 Haziran tarihlerinde yapılan ve 35 ülkenin katıldığı Avrupa Fizik Olimpiyatları’da 3 altın ve 2 gümüş madalya kazanarak  Avrupa birincisi oldu. Dünyanın farklı okullarından gelen lise öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşen olimpiyatlarda temsilcilerimiz Yunus Emre Parmaksız, Alkın Kaz ve Abdurrahman Hadi Ertürk altın madalya, Kutay Akın ve Bayram Alp Şahin gümüş madalya kazanarak yarışmaya damga vurdu. Türkiye’yi, 117,8 puanla Estonya, 112,3 puanla Slovenya, 107,4 puanla Bulgaristan, 106,9 puanla Singapur izledi. Öğrencilerimiz 7-15 Temmuz’da İsrail’de Uluslararası Fizik Olimpiyatları’nda da yarışacak. 

Milliler, satrançta şampiyon oldu 

Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası’nda genç milliler, 8 madalya kazanarak takım olarak birinci oldu. Romanya’nın Mamaia kentinde düzenlenen turnuvada sporcular 2 altın, 3 gümüş ve 3 bronz madalya kazandı. 20 ülkeden 306 genç sporcunun mücadele ettiği şampiyonada, Alara Uygun ile Eylül Çelik  Avrupa Şampiyonu olurken, Gülenay Aydın, Hasan Hüseyin Çelik ile Uygar Duruçay Avrupa ikincisi, Hayrunnisa Şahin, Ediz Gürel ve Emre Tınarlıoğlu ise Avrupa üçüncüsü oldu. Avrupa’da fırtınalar estiren geleceğin yıldızları, önemli bir başarıya imza attı.   

Minik Zeynep’in karikatür başarısı  

Sinop’un Boyabat ilçesinde Yaşar Topçu Yatılı Bölge Ortaokulu’nda öğrenim gören Zeynep Nazlı Kösebey, Portekiz’in Lizbon kentinde düzenlenen “Çevre ve Sürdürülebilirlik” konulu 2. Uluslararası Tondela Karikatür Yarışması’nda 10-12 yaş kategorisinde dünya birincisi oldu. Okulda görsel sanatlar öğretmeni olarak görev yapan Aşkın Ayrancıoğlu’nun oluşturduğu karikatür atölyesinde eğitim alan öğrencilerden Zeynep Nazlı Kösebey, geçtiğimiz aylarda da İtalya’da düzenlenen barış ve hoşgörü konulu karikatür yarışmasında dünya birinciliğinin sahibi olmuştu. 

Kartal İHL’de öğrenciler hayallerin ve bilginin sınırını zorluyor 

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi benimsemiş olduğu çok yönlü eğitim modeliyle öğrencilerini çağın gerektirdiği niteliklere sahip bireyler olarak yetiştiriyor. Kartal Anadolu İHL öğrencilerinin katıldıkları uluslararası organizasyonlarda aldıkları başarılar da okuldaki eğitim kalitesinin dünya çapında olduğunu doğruluyor.  

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, uyguladığı eğitim programı ve yürütülen projeler ile yurtiçi ve yurtdışında adından sıkça söz ettiriyor. Okulda fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarları aktif olarak kullanılıyor ve öğrenciler bu derslerden uygulama sınavlarına tabi tutuluyor. Okulda uluslararası müfredat kapsamında eğitim alan öğrencilerin mezuniyetleri için araştırma projesi hazırlama zorunlulukları bulunuyor. Bunlarla birlikte daha üretken ve kendi milli teknolojisinin mimarı olan bir nesil yetiştirmeyi hedefleyen okulda Proje Laboratuvarı ve STEM laboratuvarı gibi fiziki mekânlar ve ayrılan bütçelerle bu sistem desteklenmiş. Akademik başarısından ödün vermeden çok yönlü öğrenci yetiştirme idealini benimseyen okulda öğrenciler hazırlık sınıfından itibaren olimpiyat gruplarına katılabiliyor. 

Okulun geçmişinde olduğu gibi bugün de Türkiye’de düzenlenen proje yarışmalarında ulusal başarıları hayli fazla. Okul, uluslararası alanda da ülkemizin önemli bir temsilcisi. Portekiz’den Bahreyn’e, Çek Cumhuriyeti’nden İsveç’e kadar birçok ülkede okulun öğrencileri Dünya şampiyonluğu elde eden projelere imza attı. Kartal AİHL öğrencileri fizikten matematiğe, kimyadan robotiğe, yazılımdan sosyolojiye kadar uzanan geniş bir alanda projeler geliştirip katıldıkları yarışmalardan birinciliklerle döndüler. 

İMKÂNLAR BÜYÜK BİR İDEALİN ZEMİNİNİ HAZIRLIYOR 

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi proje koordinatörü Ersin Ertürk, “Okulumuzun benimsediği eğitim modeli öğrencilerimizin ilgi alanlarını keşfetmesini sağlarken, öğrencilere yönelik çok önemli fırsatlar sunuyor. Öğrencilerimizin farklı alanlarda üretkenlik gösterebilmesi için fiziki şartlar bakımından laboratuvar ve atölyeler başta olmak üzere ileri düzeyde imkânların gerek idari kadronun gerekse akademik kadromuzun özverili çalışmalarıyla öğrencilerin hizmetine sunulduğunu ifade etmek isterim. Sunulan imkânlar büyük bir idealin zeminini hazırlıyor. Bizler öğrencilerin hayal kurmalarını bilginin sınırlarını zorlamalarını ve üretmelerini istiyoruz. Bu sebeple farklı alanlarda birçok proje yürütüyor ve öğrencilerimizi teşvik ediyoruz” diye konuşuyor. 

Ersin Ertürk, Kartal AİHL öğrencilerinin en taze başarı hikâyesini ise şöyle özetliyor: “Çocuklarımız geçtiğimiz günlerde Amerika’nın Arizona eyaletinden gerçekleştirilen dünyanın en büyük proje yarışması olan INTEL Uluslararası Bilim ve Mühendislik Yarışması Robotik Alanında dünya 4.’lüğü derecesini ülkemize kazandırdı. Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. sınıf öğrencisi Musa Sadık Ünal’ın Yazılım alanında hazırlamış olduğu “Görme Engelli Bireyler İçin Sesli ve Hissedilebilir Resim Okuma Sisteminin Geliştirilip Prototipinin Üretilmesi” isimli proje 80 ülkeden yaklaşık 1100 projenin yer aldığı yarışmayı 4. tamamlayarak önemli bir başarıya imza attı.” 

TÜRKİYE’YE ÖNCÜ, DÜNYAYA ÖRNEK  

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mithat Tekçam da öğrencilerin gelişimlerini sürekli desteklemek üzere her zaman yenilik arayışında olduklarını vurguluyor. Öğrencilerini gerek akademik donanımlarıyla gerekse kültürel birikimleri ile Türkiye’ye öncü, dünyaya örnek nesiller olarak yetiştirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekleyen Tekçam, “Kazanılan başarılar ve ödüller bizleri motive ediyor. Hiçbir başarı tesadüf değildir” diyor. Tekçam, Bilim Seyyahları Projesi ile öğrencilerin temel bilimler alanında önemli kazanımlar elde ettiğini, yurtdışında yaptıkları etkinlikler ile de farklı coğrafyalarda önemli ilişkiler geliştirdiklerini ifade ediyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu çalışma ülkemizin uluslararası en büyük eğitim işbirliği projesine dönüşmüş durumda. Afrika’dan Avrupa’ya uzanan bir coğrafyada 11 ülkede bilim festivali gerçekleştirdik. Diğer taraftan gerçekleştirdiğimiz KAİHLMUN, Kartal Hukuk, Kartal Masters, Etkin Felsefe ve Sürdürülebilir İnsanlık Çalıştayı, gibi uzun soluklu projeler öğrencilerimizin yaşayarak öğrenme süreçlerine çok önemli katkılar sağlıyor.”

2018-2019 döneminde elde edilen başarılar  

• Amerika-Arizona Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), Robotik Kategorisi Dünya 4.’lüğü, 

• 2019 İsviçre International Swiss Talent Forum, Teknoloji Kategorisi, Türkiye Temsilcisi, 

• 2018-2019 TÜBİTAK 49. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması, Kodlama Dalı Türkiye 2.’liği, 

• 2018 Çek Cumhuriyeti Robotic Day Proje Yarışması, Serbest Kategori, Dünya 1.’liği, 

• 2018 TÜBİTAK 49. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması, Kodlama İstanbul Anadolu Bölge 1.’liği, 

• 2018 TÜBİTAK 50. Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması, Kimya Dalı Türkiye 1.’liği, 

• 2019 TÜBİTAK 50. Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması, Kimya İstanbul Anadolu Bölge 1.’liği,

• 2019 Romanya Robochallenge Uluslararası Robot Yarışması, FreeStyle Kategorisi, Dünya 1.’liği, 

• 2018 İsveç Robot-SM Uluslararası Robot Yarışması, FreeStyle Kategorisi, Dünya 1.’liği, 

• 2018 SUGİAD Projem Var Yarışması, Genel Kategori, Türkiye 2.’liği, 

• 2019 Üsküdar Üniversitesi, Ulusal Yetenek ve Mentor Ağı Proje Yarışması, Türkiye 2.’liği, 

• 2018 Dünyanın En Büyük Proje Yarışması 4.’lüğü 

LGS’de İmam Hatip başarısı 

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında 1 Haziran’da yapılan merkezi sınavda 565 öğrenci, tüm soruları doğru yanıtlayarak tam puan aldı. Bu öğrenciler arasında 24 tanesini ise imam hatip ortaokulu öğrencileri oluşturuyor. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen merkezi sınava 1 milyon 29 bin 555 öğrenci katıldı. 565 öğrenci, sınavın her iki oturumundaki tüm sorulara doğru cevap vererek tam puan aldı. Öğrencilerin yüzde 12,87’si ise 400-500 puan aralığında bulunuyor. 

Hem hafız hem birinci 

Mesleki ve teknik Anadolu lisesi, imam hatip lisesi, fen lisesi, Anadolu lisesi ve sosyal bilimler lisesi ile özel okullar için yarışan öğrencilerden 24 birinci imam hatip ortaokullarından çıktı. Türkiye’nin çeşitli illerinden birinciler arasında çok çeşitli alanlarda başarılı öğrenciler de bulunuyor. Konya Mustafa Büyükkaplan İHO öğrencisi Yasin Mehmet Yapar, aynı zamanda hafız. Hafızlık proje okulu olan imam hatip ortaokulunda eğitimini bu yıl tamamlayan Yasin Mehmet, okulla birlikte eş zamanlı olarak hafızlığını da tamamladı. 8. sınıfta ise LGS’ye çalışan öğrenci, tüm soruları doğru cevaplayarak birinci oldu. 

Türkiye’nin dört bir yanından 

Diğer birincilikler ise Türkiye’nin tüm bölgelerinden farklı illerden geldi. Düzce Mehmet Zahid Kevseri İHO öğrencisi Ertuğrul Recep Kocaman, Aksaray Saadet Günay İHO öğrencisi Ahmet Bahadır Aral, İstanbul Esenyurt Güzelyurt Kız AİHL öğrencisi Hilal Kılıç, Denizli Çal Şehit Ramazan Us İHO öğrencisi Kübra Su Fırtına, İstanbul Kartal Hürriyet İHO öğrencisi Samet Furkan Memiş, İstanbul Üsküdar İHO öğrencisi Hilal Cantürk, Adana Çukurova Hümeyra Ökten Kız İHO öğrencisi Halime Nur Şahin, Samsun Atakum Tevfik İleri İHO öğrencisi Rümeysa Ünlü, Balıkesir Gazi İHO öğrencisi Nazmiye Kübra Dağ, Gaziantep Şehit Hüseyin Gümüş İHO öğrencisi Abdulkadir Koçak, Gaziantep Şehit Hüseyin Gümüş İHO öğrencisi Ömer Faruk Öztürk, Kahramanmaraş Turgut Pekel İHO öğrencisi H. Berkay Buz, Kahramanmaraş Turgut Pekel İHO öğrencisi Abdullah Sarim Şahin, Bartın Merkez İHO öğrencisi Nehir Keçeli, Adapazarı İHO öğrencisi Ahmet Güven Alp Yalılı, Denizli Merkezefendi Servergazi İHO öğrencisi Nurullah Yağmahan, Denizli Merkezefendi Servergazi İHO öğrencisi Feyza Çelik, Ankara Tevfik İleri Anadolu İHL öğrencisi Ahmet Efe Ceyhan, Adıyaman Şehit Akif Güneş İHO öğrencisi Enes Reşber, Bilecik Orhangazi İHO öğrencisi Yusuf Nam, Trabzon  M. Celaleddin Ökten AİHL öğrencisi Beyza Aslanhan, Konya Hüyük İHO öğrencisi Şükrü İmre, Konya A. Hazım Uluşahin İHO öğrencisi Hümeyra Hira Ünal bu isimler arasında yer alıyor. 

2018 birincisi Azra, Kartal İHL’de 

Milli Eğitim Bakanlığınca geçen yıl ilk kez yapılan LGS kapsamındaki merkezi sınavın sonuçlarına göre Türkiye genelinde 18 öğrenci 500 tam puan alarak birinciliği paylaşmıştı. Bunlar arasında Adana Çukurova Selahaddin Eyyubi İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Azra Kargı da bulunuyordu. Kargı, tercih döneminde İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni tercih ederek, okuluna ilk tercihi olarak yerleşmişti.