15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Hazır değilseniz yola çıkmayın

Hangi yolda öndeki aracın lastik izinden gidilir? Karlı ve buzlu yolda nasıl araç kullanabileceğinizi biliyor musunuz? GİS Akademi sürüş teknikleri eğitmeni Boğaç Güzey, güvenli yolculuğun püf noktalarını anlattı.

Büşra UĞRAŞ17 Ocak 2015 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hazır değilseniz yola çıkmayın

Soğuk havalarla birlikte yağışların artması, trafik kazalarında artışı da beraberinde getirdi. Yağmur, kar ve buzlanma nedeniyle oluşabilecek kazalar ve alınabilecek önlemlere dikkat çeken Güvenli ve İleri Sürüş Akademisi (GİS) profesyonel sürüş eğitmeni Boğaç Güzey, kazalar sonrasında yapılan ‘yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle meydana gelen’ şeklindeki açıklamaların aksine Türkiye’deki trafik sorunun temel nedeninin sürücüler olduğunu söylüyor. Güvenli ve ileri sürüş eğitimleriyle, sürücü becerilerini artırarak yol şartlarına göre seyahat güvenliğini üst düzeye çıkardıklarını belirten Güzey, böylece kazaların önüne geçildiği gibi yakıt tasarrufu sağladıklarını ve servis maliyetlerini de azalttıklarını anlatıyor.

SÖMESTR TATİLİNE ÇIKARKEN

Sömestr tatilinde kış tatili planı yapan aileleri de uyaran Boğaç Güzey, tatilcilerin öncelikle toplu taşıma veya hava ulaşımını tercih etmesi gerektiğini, kendi aracıyla yola çıkacakların ise araç ve yol durumunu kontrol etmeleri gerektiğini söylüyor: “Arazi tipi araçlar da dahil olmak üzere yağışlı havalarda en önemli nokta, lastik ve motor bakımı. Asfalt ve tuzlama çalışmalarının yapıldığına emin olduğunuz yolları tercih etmeye dikkat edin. Bakımı yapılmış yoldaki diğer araçların lastik izleri güvenli. Ama bakımı ve tuzlanması yapılmamış bir yolda ilerlerken, öndeki aracın ağırlığıyla lastik altında sıkışan karın buzlanma ve kayma ihtimali yarattığını unutmayın. Trafik yoğunluğu nedeniyle aracınız normalden fazla yakıt tüketebilir. Yolda kalma ihtimaline karşı aracınızda yakıt, el feneri, buz ve buğu çözücü, ısıtıcı, kürek, çekme halatı, yedek silecek lastiği, takoz ve kumanya bulundurun.

KULLANMASANIZ  BİLE BAKIM İSTER

Motosiklet, tutuşun olmadığı zeminlerde kaydığı için otomobil gibi tekerlerinin üstünde kalamayabiliyor. Kar zinciri takmak da mümkün olmadığı için özel dişli kar lastikleri yoksa kötü hava koşullarında motosiklet kullanmak pek güvenli değil. Motosikletin sürücüyü koruyan dış kabuğu da olmadığı için yağışlı havalarda yola çıkan sürücülerin kıyafetlerine çok dikkat etmesi gerekiyor. Güzey, motosiklet kullananlara araçlarını bu hava koşullarında kullanmayıp yatıracaklarsa, kışlama bakımı yapmalarını ve motosikletlerini uygun bir konumda saklamalarını öneriyor.