1 Mayıs 2025 Perşembe / 4 Zilkade 1446

Hindistan’dan damat almak zor iş

Gelinin odak noktası olduğu düğünlere alışığız. Ama dünyanın en görkemli düğün seremonilerini düzenleyen Hintli ailelerde işler biraz ters işliyor. 75 milyon doları bulan masrafları kız tarafı öderken sefasını damat bey sürüyor! Bakın o ihtişamlı törenlerde neler oluyor?

BÜŞRA UĞRAŞ27 Mayıs 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Hindistan’dan damat almak zor iş

Hindistan’ın düğünlerinin şanını duymayan yoktur; onlar için hayatlarındaki en önemli etkinlik düğünleri! Adeta doğdukları günden itibaren bu gün için hazırlanıyorlar. O gösterişli elbiseleri, geleneksel kınaları, ritüelleri… Saymakla bitmez. Önemli Hint aileleri arasında son zamanların en yaygın trendlerinden biri de yurt dışında düğün yapmak. Hint ailelerin yeni gözdesiyse Türkiye! Özellikle Antalya’da gerçekleştirilen ve 200 bin dolar ile 75 milyon dolar arasında değişen bu görkemli düğünlerde neler oluyor merak ettik, Hint ailelerin organizasyon için kapısını çaldığı Inventum Global’in yönetici ortağı Bünyat Özpak’a sorduk…

BAŞLIK PARASINI KIZ TARAFI ÖDER

“Hintliler adeta düğün günleri için yaşıyor diyen Bünyat Özbak, kutlama adresi olarak Türkiye’yi seçen Hintliler için şu analizi yaptı: Bir Hintli için hayatındaki en önemli etkinlik düğünü. Düğün çok görkemli olmalı! Bize benzeyen ve benzemeyen, hatta tam tersi olan pek çok farklı adet ve ritüelleri var: Örneğin onlarda başlık parası kızın ailesi tarafından veriliyor. Düğünün tüm masraflarını da yine kız tarafı üstleniyor. Kız tarafı düğün gününe kadar belli bir süre oruç tutuyor ve nikahtan sonra ziyafet sofralarında oruçlarını açıyorlar. Hint düğünleri üç bölümden oluşur. Birinci bölüm düğünden önceki parti. Bu partide gelinin el ve ayaklarına kına yakılır. İkinci bölüm ise düğün günüdür. Damat, gelinin annesi tarafından karşılanır. Ayakları yıkanır ve ardından süt ve bal ikram edilir. Gelin, beyaz gelinlik giymez. ‘Sari’ denilen genellikle kırmızı olan geleneksel kıyafet giyer. Tören öncesinde aileler birbirlerine çiçek sunar. Sonra dini bir lider, damadın ayaklarının altına kırmızı boya sürer. Ayrıca törende çiçekler çok önemli. Törenin en büyük maliyetlerinden biri onlar; tüm salon taze çiçeklerle süslenir. Çünkü Hindistan’da çiçekler verimliliğin sembolüdür. Gece boyunca müzik eşliğinde dans edilerek yemek yenir. Düğünün sonunda bolluk, bereket ve şans getirmesi için gelin ve damadın başına pirinç atılır. 

BİR DÜĞÜN 75 MİLYON DOLAR

Hindistan’ın düğün için Türkiye’yi tercih etmesi turizm açısından değerli. Hint düğünlerinin yüksek bütçeli olması ve lüks tüketim içermesi pazarı çok daha cazip hale getiriyor. Bir Hint düğünü en az 200 bin dolara mal oluyor. Konuk sayıları 100 ile 3 bin arasında değişen düğünlerde maliyet 75 milyon dolara kadar çıkıyor. Ortalama üç gece, dört günlük organizasyonlarda misafirlere özel altı-yedi etkinlik düzenleniyor. Çoğunlukla nisan ve ekim aylarında düzenlenen bu düğünler Antalya’nın kış turizmini destekliyor. Hint düğünleri açısından ülke olarak çok büyük potansiyele sahibiz. Daha çok tanıtım yapmamız gerek. Bu nedenle 28 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında Hindistan’ın en önemli 130 düğün acentasını Inventum Global Workshop’ta bir araya getiriyoruz. Aynı zamanda Rusya ve Ukrayna’nın da event pazarının yüzde 90’ını yöneten yaklaşık 100 acentası burada olacak. 

Hint düğününde neler oluyor?

- Çiftler evlenmeden önce  aileler Hint astrolojisinde Navamsa adı verilen evlilik haritasına baktırır. Bu yöntemle ileride çıkacak olan sorunların baştan görüleceğine inanılır.  

- Gelinin kıyafetinden damat sorumludur. Gelin bildiğimiz beyaz gelinlik yerine, ‘sari’ denilen özel bir giysi giyer. Törene gelirken gelinin üzerinde günlük kıyafetler vardır, daha sonra kocasının kendisine sunduğu kıyafeti giyer.

- Gelin ve damat düğün yerinde yakılan kutsal ateşin etrafında dört kez döner ve masalarına doğru koşar. İlk kim oturursa evde onun sözünün geçeceğine inanılır.

- Gelinin el ve ayaklarına anne ve kız kardeşleri  tarafından düğünden bir gün önce süslü kınalar yakılır. Gelin, düğünden sonra kına tamamen çıkana kadar çalışmaz.

- Düğün kutlamaları süresince en lezzetli yemekler servis edilir ve mümkün olan en görkemli şölenler düzenlenir.

- Düğün bitiminde gelin ve yakın çevresi kınaya benzer bir boya ile ellerini ve ayaklarını ince desenlerle süsler.

- Düğünün sonlarına doğru bolluk, bereket ve şans getirmesi için çiftin başlarına pirinç atılır.