29 Nisan 2024 Pazartesi / 21 Sevval 1445

İran’da Türk pop müziğine ilgi çok büyük

Son yıllarda çıkardığı hit parçalarla büyük beğeni kazanan İlyas Yalçıntaş, İran’da devlet özel izni ile konser veren ilk Türk sanatçı oldu. Art arda dört gün boyunca Kish Adası’nda sahne alan sanatçı, 10 bin İranlı hayranıyla şarkılarını hep bir ağızdan söyledi.

MERVE YILMAZ ORUÇ7 Temmuz 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
İran’da Türk pop müziğine ilgi çok büyük

Katıldığı yarışma programında seslendirdiği İncir adlı şarkı ile herkesin beğenisini kazanan İlyas Yalçıntaş bir ilke imza attı. İran müzik listelerinde uzun süre liste başı olan Yalçıntaş, iki yıl süren prosedürler sonunda İran’da konser verdi. 3-4-5 ve 6 Temmuz’da Kish Adası’nda gerçekleşen konsere sanatçının hayranları dışında İran devlet yetkilileri ve bürokratlar da ilgi gösterdi. Konserde İçimdeki Duman, Gel be Gökyüzüm şarkılarını yoğun istek üzerine iki defa seslendiren İlyas Yalçıntaş, çok güzel bir dinleyici kitlesinin kendisini karşıladığını belirtti.  

BU KONSER İRAN TARİHİNDE BİR İLK

Geçen sene de İran’da konser vermek isteyen ancak izin alamayan ve iki yıldır bir çok yer ile görüşerek sonunda amacına ulaşan İlyas Yalçıntaş aslında İran’da bir müzik devrimi yaptı. İran’da çok fazla dinleyici ve seveni olduğunu söyleyen Yalçıntaş; “Konser için çok fazla talep geliyordu. Biz de bunun için uzun zamandır çalışıyoruz. Sonuçlanması mutluluk verici” diyor.

Konser alanının şehrin merkezine çok uzak olmasına rağmen biletlerinin günler öncesinden tükendiğini anlatan sanatçı, “Konser İran’ın Kish şehrinde oldu. Burası İran’ın merkezine çok uzak bir yer. Yine de İranlı dinleyicilerim uçaklarla konser alanına geldiler. Konser öncesi heyecanlarını bana hissettirdiler” şeklinde konuştu. Bir ilke imza atıyor olmanın mutluluğunu ve gurunu yaşayan Yalçıntaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Aslında İran’da Türk pop müziğine karşı büyük bir ilgi var. Burada çok fazla dinleyenimiz var. İran tarihinde ilk defa böyle bir konser verdiğimiz için insanlar konserlerimize akın ettiler. Umarım yaptığımız bu çalışmalar bir başlangıç olur ve devamı gelir. İran’ın diğer şehirlerde de konser vermek için çalışmalarımız devam ediyor. 

HAYATIMI MÜZİK ÜZERİNE KURDUM 

İran konserinin dışında müzik çalışmalarını da sorduğumuz İlyas Yalçıntaş, 2019 yılının ilk çeyreğinde yeni bir albüm çalışması ile karşımızda olacağının müjdesini veriyor. O zamana kadar iki single çıkartmayı planladığını söyleyen Yalçıntaş, “Genellikle seslendirdiğim parçaları kendim yazıp bestelemeyi seviyorum. Hayatın her ânı bana ilham verebiliyor. Misal İçimdeki Duman isimli parçamı vapurla Kadıköy’e geçerken yazdım” şeklinde konuşuyor. “16 yaşında abimin kız kardeşime aldığı gitarla başlayan müzik yaşamım bir anda hayatımın odak noktası oldu ve beni hiç yalnız bırakmadı” diyen Yalçıntaş, başka bir meslek edinmek için kendisine fırsat tanımadığını ve hayatını müzik üzerine kurduğunu söylüyor. İncir şarkısının kendisine şans getirdiğini dile getiren sanatçı, “Profesyonel müzik hayatıma bu parçayla başladım. Şarkının sözleri İskender Kürekçi’ye ait. Yarışmadan önce de İncir şarkısını seslendiriyordum ve çok istek alıyordu. İncir çok güçlü duygulara hitap eden samimi bir şarkı. İçimdeki Duman albümü ile büyük bir ivme kazanan sanatçının 2018 yılının başlarında çıkardığı Yağmur adlı single çalışması da bugünün en çok dinlenenler parçaları arasında. Feride Hilal Akın ile Şehrin Yolu şarkısını seslendiren sanatçı daha öncede Enbe Orkestrası ile müzik çalışmalarında bulundu. Başka sanatçılar ile birlikte projelerde yer almanın kendisine unutamayacağı deneyimler ve dostluklar kazandırdığını belirten Yalçıntaş, bu tarz çalışmalarının da devam edeceğini söylüyor.