26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Kadının sözü, ritim ile buluşuyor

Bugün Orta Çağ’daki kadının özgür ve eşit haklarına sahip olmadığımızı düşünen ve mağdur Türk kadının sesini duyurmak amacıyla Sözün Ritmi grubunu kuran Gönül Ak, “İleri gitti zaman geriye gitti insan. Sözüm ona herkes çağdaşlaştı ama biz insani duygularda gelişemedik. Bir şekilde kadının yerini tekrar hatırlatmak istedik. Bunun içinde ritim ile sözü birleştirdik. Edebiyattaki büyük ustalarımızdan ve kadına dair çalışma yapmış kişilerden alıntılar yaparak metinler oluşturuyoruz. Bu metinleri de ritim ile daha gür bir sesle sunuyoruz.” diyor. 

MERVE YILMAZ ORUÇ16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Kadının sözü, ritim ile buluşuyor

Kadın ve çocuğa yönelik her türlü haksızlık, baskı, istismar ve şiddete dur demek, bu konuda kanun nezdinde çok ciddi cezai yaptırımların oluşmasını sağlamak ve sorununun tamamen ortadan kaldırılması için bir araya gelen Sözün Ritmi grubu, toplumsal bir farkındalık oluşturmak amacıyla programlar düzenliyor. 

2017 yılında Gönül Ak tarafından kurulan Sözün Ritmi grubu, dokuz kadın, iki çocuk ritimci ve bir kadın sözcü olmak üzere 12 kişiden oluşuyor. “Kadına yönelik şiddette daha farklı cezalar olmalı. Kadın affetse bile kamu davası olarak davalar sürmeli. Bence  bu konu af kapsamında olmamalı.” diyen Ak, kadının sesini duyurmak, sözün ötesine geçip ihtiyaç sahibi kadın ve çocuklara maddi destek sağlamak amacıyla konserler verdiklerini vurguluyor. Ancak bildiğimiz konserlerden epey farklı onlarınki. Sözün Ritmi konserlerinde kadına dair metinler ritim eşliğinde okunuyor. Kadının sözü, ritim ile buluşuyor. 

Kadın ve çocuk hakları konusunda toplumsal bir farkındalık oluşturmak amacıyla biraraya gelen grubun kurucusu Gönül Ak, aslında bir diksiyon hocası, spiker ve sunucu. Ama edebiyata da ilgisi büyük. Gönül Hanım, ritim ve sözün bir araya nasıl geldiğini  şöyle anlatıyor: “Ritim müziğin aslıdır. Ritim ile sözü birleştirmek, farklı bir şey yapmak istedim. Bunun için de edebiyatın büyük ustalarından ve kadına dair çalışma yapmış kişilerden alıntılar yaptım. Bu alıntıları bir tema altında metin haline getiriyorum. Amacımıza uygun bir şekilde ritim ile birlikte sunuyoruz. Konu başlıklarımız konsepte göre değişebiliyor. Mesela eğitime dair bir şey yapacaksak eğitime öncülük eden kadınlar başlığı altında metinler hazırlıyoruz. Önceliğimiz Türk kadının nereden nereye geldiğini göstermek. Göktürk devletinden bugüne kadının tarihsel süreçteki yerini ele alıyoruz. Geçmişte Türk kadınına verilen değeri hatırlatıyoruz. Orta Asya Türk devletlerinde kadının yeri çok önemliydi. Kağan tek başında karar veremiyordu mutlaka hatunun da mührü gerekiyordu. Şimdi ise parlamento ya da iş hayatında kadın sayısı çok az. Neredeyse kadın derneklerinde bile erkekler olacak. Oysa kadının da bir sesi, sözü, gücü var.” 

İnsaniyette gelişemedik

Kadın hakları ile ilgili herkes bir şeyler söylüyor ama çözüm için birlikte hareket edilmeli. Bu eksikliğin farkına varan Gönül hanım, “Marsta kolonilerin kurulmaya başlandığı bir dönemde dünyada hâlâ kadına şiddetin olması ilkel bir durum. 21. yüzyıldayız. Zaman ileri gitti ama insan geriye gitti. Sözüm ona herkes çağdaşlaştı, bilim gelişti ama biz insani duygularda gelişemedik.” şeklinde konuşuyor. Özellikle mağdur olan kadınlar için harekete geçtiklerini anlatan Ak, ilk projeleri Çığlık’ı çocuk gelinler için yaptıklarını söylüyor. Çocukların kendilerinden yaşça büyük insanlarla zorla evlendirilmesinin kadının ruhunu yok ettiğini belirten Gönül Hanım buna karşı durmak için mücadele edeceklerini vurguluyor. Kadın platformlarıyla birlikte yapmayı planladıkları farklı projeler bulunduğunu söylüyor. Müzikal anlamda bir iddiaları bulunmadığını belirten Ak, müziği araç olarak kullandıklarını hatırlatarak “Çok iyi ritim çalışıyoruz gibi derdimiz yok. Ama bizim bir şey yapma, sesimizi duyurma derdimiz var. Ritmi de iyi çalmak için disiplinli çalışıyoruz.” diyor.   

KIRMIZI KADINI ANLATIYOR 

Sözün Ritmi grubundaki herkes kırmızı giyiyor. Bunun nedenini Gönül Hanım, “Kırmızı en dikkat çeken renklerden. Ayrıca kırmızı kadına en çok yakışan renktir. O yüzden seçtik.” diye açıklıyor. Projelerimiz ile kadın sorunlarına dikkat çekmek istiyoruz. Sözün ritmi ile ihtiyaç sahibi kadın ve çocuklara maddi destek sağlamak amacıyla konserler veriyoruz.  

“ERKEKLER BİZDEN GAYRİ DEĞİL”

Sözün Ritmi grubunda iki tane de erkek üye var. Onlardan biri Gönül Hanım’ın diğeri ise gruptan Selin Hanım’ın oğlu. Çocuklar aslında 6 yıldır profesyonel olarak ritim grubunda çalıyorlarmış. Çocukları ile birlikte projede olmalarının ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Gönül Hanım, “Bir mesaj vermek istedik. Erkekler bizden gayri değil. Biz onların anneleriyiz.” diyor. Hedeflerinin 30 kişilik bir ekip olarak ritim üstatları ile bir araya gelmek olduğunu söyleyen Gönül Hanım sözlerini şöyle tamamlıyor: “Grup üyeleri enstrüman çalmayı bilmiyordu. Beraber öğrendik çalmayı. Ritim çok zor bir enstrüman. Davul çalıyoruz. Şimdi darbukamız da var. İleriki dönemde farklı enstrümanlar da girecek orkestraya. Ritim konusunda Ayhan İnaldı bize yardımcı oluyor. Hem repertuarımızı oluşturuyor hem de ders veriyor. Sanat yönetmenliğimizi de Ersin Ak yürütüyor.”