26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

'Karaciğer yağlanması hastalık değildir'

Elli yıldır eczacılık yapan Mehmet Müderrisoğlu, Türkiye’de her dört kişiden birinde görülen karaciğer yağlanmasının hastalık değil sağlıksız beslenme sonucunda karaciğerde oluşan bir durum olduğunu söyledi.

16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
'Karaciğer yağlanması hastalık değildir'

Vücutta en çok işleve sahip ikinci büyük organ olan karaciğeri fabrikaların en güzeli olarak tanımlayan Müderrisoğlu, “Ülkemizde her dört kişiden birinin karaciğeri yağlanmıştır. Yağlanan karaciğer yavaş yavaş görevlerini aksatmaya başlar ve bu nedenle bir çok hastalıklara kapı açar. Hastalıklı döneme girmeden karaciğerin yükünü azaltmak gereklidir.” diye konuştu. 

“Alkol, karaciğerin yağ metabolizmasındaki işlevine zarar verir ve yağın karaciğer hücrelerinde birikmesine neden olur. Bunun dışında eğer; şişman veya obez iseniz, insülin direnciniz varsa trigliseridleriniz yüksek ise kolesterolünüz çok yüksek veya LDL  (Lanetli kolesterol) yüksek HDL (Hayırlı kolesterol) düşük ise metabolik sendromunuz var ise Tip 2 diyabetli iseniz muhtemelen karaciğeriniz yağlanmıştır.” şeklinde konuşan Müderrisoğlu, karaciğer yağlanmasının belirtilerini ise şöyle sıraladı: 

“Genelde belirti vermeyen bir durumdur fakat belirti verdiğinde de kaşıntı, cilt kuruluğu, göz akında sararma, mide ağrıları ve buna bağlı olarak hazım zorlukları ile kendini belli eder.” Karaciğerin uzun bir süre sağlıklı hizmet vermesinde alkol ve sigaradan uzak durmanın önemine dikkat çeken Müderrisoğlu, “Alkol ve sigaradan uzak durmalıyız. Yemeklerimizi az yağlı ve sakince yemeliyiz. Kızartmalardan kaçınmalı, glutensiz yemekleri tercih etmeliyiz.” dedi.