26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Malefiz’in tarzının mimarı Angelina Jolie

Ünlü yıldız Angelina Jolie’nin başrolünde oynadığı Malefiz filmi, modayla sinemanın birbirinden beslendiğinin en yeni kanıtı. Uyuyan Güzel masalının kötü karakteri Malefiz’in hikayesini anlatan filmdeki kostümlerde Jolie’nin katkısı büyük. Filmdeki makyajı için de bir ekiple çalışan Jolie’nin tarzı, modaya ilham verdi, pek çok koleksiyon hazırlandı.

TUĞBA GÖKTAŞ KAVİCİ6 Haziran 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Malefiz’in tarzının mimarı Angelina Jolie

Sinema ile moda, yıllar boyu içiçe yürüyen iki dev sektör. Sinemanın modayı beslediği gibi moda da sinemayı besliyor. Bir tarihçeye ve önemli moda olaylarına sahip bu iki alan, Angelina Jolie’nin başrolde yer aldığı Malefiz (Maleficent) filminde sıkı bir ortaklıkla şimdiden kitleleri etkisine aldı. Geçen hafta gösterime giren Malefiz, konusu bilindik olmasına karşın uzun zamandır bekleniyordu. Bunda Angelina Jolie’nin başrolünde olmasının yanısıra karakterlerin saçı, makyajı ve kostümleriyle güçlü imajlar sergilemesinin katkısı büyük.

Film, 1959 klasiği Uyuyan Güzel’in kötü karakterinin hikayesini beyazperdeye taşıyor. Uzak diyarlarda doğan prensesin doğumgününe tüm periler davetlidir. Periler, prensese güzellik, mutluluk gibi meziyetler hediye eder. Ancak kutlamaya davet edilmeyen Malefiz, küçük prensesi lanetler. Lanete göre, prenses 18 yaşına geldiğinde eline bir iğne batacak ve 100 yıllık derin bir uykuya dalacaktır. Ancak hikaye bu kez uyuyan güzelin değil, onu lanetleyen cadının gözünden anlatılıyor. Malefiz, neden acımasızca bir karar verdi, o doğuştan kötü müydü? İşte bu soruların cevabını bulabileceğiniz filmde özellikle kostümler öne çıkıyor.

TÜYLÜ YAKA BİR AYDA ÜRETİLDİ

Malefiz’in kostüm tasarımcısı Polonyalı Anna Sheppard, daha önce Schindler’in Listesi ve Piyanist gibi filmlerin kostümlerini yaparak Oscar’a aday olmuş yetenekli bir isim. Malefiz için ekibiyle birlikte 700’ün üzerinde kostüm hazırladı. Sheppard, Malefiz konseptinin önemli bir kısmının Angelina Jolie’nin fikirleri olduğunu söylüyor açık bir dille. Rolünü daha okurken çok seven Angelina Jolie, kostüm ve makyajıyla ilgili tasarım ekibiyle ortaklaşa çalışmış. Anna Sheppard, kostümleri aslında daha abartılı hazırlayabilecekken onları Angelina Jolie’nin tarzıyla birleştirerek daha elegant olmasına karar vermiş. Filmde Angelina’nın dokuz ana kostümü var ve bunlar karakterin gelişimini yansıtıyor. Filmin ilk sahnelerinde henüz genç ve iyimser bir peri olan Malefiz, açık renkte ipeksi elbiseler giyiyor. Bu sıralarda Malefiz’in kanatları var, dolayısıyla ümitleri de... Yaşadıkları karşısında Malefiz kötüleştikçe kostümleri de sertleşmeye ve heykelsi formlara dönüşmeye başlıyor. Kostümleri hazırlamak da kolay olmamış. Filmde öne çıkan detaylardan biri olan ‘Malefiz’in tüylü yakası’nın üretimi tam bir ay sürmüş!

MAKYAJI TARZINI TAMAMLADI

Film, modayı daha vizyona girmeden etkilemeye başlamasına rağmen sıradan bir moda filmi değil. Malefiz’in genç bir kızken savaşçı bir kadına dönüşmesini destekleyen kostümler, karakterin aksiyon sahnelerinde uçmasıyla bozulmadan ve içerisinde rahat hareket edebilmesi için ‘teknik’ bir biçimde tasarlandı. Kullanılan kumaş ve aksesuarlar hep birşeyleri betimliyor; örneğin tüyler akışkanlık ve güzelliği sembolize ederken kemikler ve boynuzlar güç ve sertliği vurguluyor.

Angelina Jolie’nin filmdeki makyajı da tarzını tamamladı. Ünlü oyuncunun makyajını yapan Toni G., MAC kozmetik ürünleriyle Malefiz’in porselen cildini öne çıkararak elmacık kemiklerini sivrileştirdi ve yemyeşil gözlerini simsiyah bir çerçeveyle vurguladı. Kafasındaki boynuzların uzantılarını da gölge olarak yüzüne düşürdü.

ŞİMDİDEN İLHAM KAYNAĞI

TEATRAL öğelere sahip abartılı kostümler moda endüstrisine ilham verdi. Fransız tasarımcı Christian Louboutin, Malefiz karakterinin boynuzlu kostümünden etkilenerek Angelina Jolie’ye özel bir ayakkabı yaptı. Kozmetik markası MAC, filmin atmosferine uygun renk skalası ve Malefiz imajlarının süslediği paketleriyle bir kapsül koleksiyon satışa sundu. Stella Mccartney, markasının çocuk bölümü için filmden yola çıkarak kostümler hazırladı. Tüm bunlar, Malefiz’in daha uzun süre moda dünyasını etkileyeceğinin ve ikonik filmler arasında yer alacağının bir işareti.

İLK BAKIŞTA SERT AMA ASLINDA NAİF BİR RUH

ANGELINA Jolie’nin Malefiz ’in Hollywood galasında giydiği deriden hazırlanan drapeli Versace imzalı kostüm, sivri küpesi ve bileklikleriyle Malefiz’deki rolünü destekleyerek büyük beğeni topladı. Tıpkı rolünde olduğu gibi ilk bakışta sert zannettiğimiz deri, drapelerle aslında ne kadar yumuşak olduğunu gösteriyor. Sivri aksesuarları kötülüklere karşı kalkan niteliği taşıyor. İlk bakışta sert ama aslında naif bir ruh.