Onu yalnızca ‘moda tasarımcısı’ diye tanımlamak yanlış olur. O çağımızın yaşayan efsanelerinden. Modayı bilsin bilmesin onun hayatını öğrenen herkes etkilenir, imrenir, feyz alır. Vivienne Weastwood, duruşunu her zaman koruyan bir aktivist, ‘punk’ kavramının ortaya çıkmasında büyük payı olan bir asi, uluslararası başarılara imza atmış bir marka ve bir büyükanne. Ülkesi İngiltere’de ‘korkusuz dişi’ olarak anılan Westwood’un hikayesini üç-beş satırla özetlemek mümkün değil tabii ki... Bu nedenledir ki dünyanın en saygın biyografi yazarlarından Ian Kelly tarafından kaleme alınmış kocaman bir kitap yazıldı. Türkiye’de Artemis Yayınları arasından çıkan Vivienne Westwood adlı kitap, okuyucuyu daha ilk sayfasında kendine bağlıyor. Bu çılgın tasarımları yapan, dünyaya doğru bildiğini yılmadan haykıran kadının kim olduğunu öğrenebilmek için güçlü bir arzu hissediyorsunuz. Kitap içinde eski fotoğraflar, eskizler, birbirinden ilginç anılar barındırıyor. Westwood’un 75 yıllık hikayesinden can alıcı bölümlere bir göz atın istedik.
İNGİLTERE KİLİSESİ’NİN BAŞ BELASI
Kelly, kitabın yazım süresince Westwood’dan yardım almış. Ve bir yıllarını birlikte geçirmişler. Kelly bunu “Benim ‘sihirli gözalıcı yılım’dı diye anlatıyor. “Çünkü bu hikaye, her ne kadar kumaşla dokunmuş olsa da, modanın çok ama çok ötesinde.” Kelly, Westwood’un moda tutkusunu anlayabilmenin en iyi yolunun onu Paris Moda Haftası sırasında gözlemlemek olduğunu söylüyor “İngiltere Resmi Kilisesi’nin başının belası, büyükanne, anne ve eko-aktivistin ürkütücü bakışlarını yalnızca tek bir şeye, onu dünyaca ünlü yapan şeye çevirdiği zamandır: Kıyafetlere” diye özetliyor.
2013 yılında Paris’te tanıttığı koleksiyonunu anlatırken “Her şey birbiriyle bağlantılıdır” diyor Westwood ve koleksiyonu için kendi elleriyle bir amblem çiziyor; birbirinin kuyruğunu yiyen iki yılan. Ekonominin gezegeni yuttuğunu ifade etmek istiyor. “İklim Devrimi ve hayatımın ana mesajı artık bu. Her birimizin düşündüğü ya da yaptığı şeyler fark yaratabilir” diyor. Westwood iflah olmaz bir eko-aktivist!
VİVİENNE’NİN TARİHE DÜŞEN NOTLARI...
Westwood “Moda lügatına benim katkım, kesim” diyor. Kelly ise “Ve kumaş fazlaları, kolaj ve modada ‘kendin yap’ uygulaması. Ve bir tişört üzerine ‘in ve out’ listesi. Ve moda olarak fetiş giyim. Ve korsenin yeniden kullanılması. Ve gece elbiselerinin yapılışında streç korse kullanılması. Ve tarihi desenlere başvurma yaklaşımı. Ve modada tarihi kostümler. Ve Ve tarihi referansların İngiliz eşleştirmesi. Ve Tüvitin yeniden doğuşu. Ve platform kürsü ayakkabı. Ve dış giyim olarak iç giyim. Ve kalem etek. Ve podyumda narin örgü giysiler. Ve kum saat silüeti. Ve podyumda asimetri. Ve üniseks kıyafetler. Ve punk (En basit tabirle İngiliz dilinin bir parçası haline geldi.)” diye sıralıyor.