19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Momo'yu el birliğiyle büyütmeyelim

Dünya çapında krize yol açan ve ağına düşürdüğü gençleri intihara sürükleyen Momo adlı oyun tehlike saçmaya devam ediyor. Uzmanlarsa önlem alalım derken bu tehlikeyi kendi elimizle yaygınlaştırdığımıza dikkat çekiyor.  

ALİ DEMİRTAŞ16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Momo'yu el birliğiyle büyütmeyelim

Mavi Balina tehlikesini akıllara getiren Momo Challange internet oyunu YouTube veya Whatsapp uygulaması ile kullanıcılara ulaşıyor. Oyuna davet etme ile de kâbus başlıyor. Kişilerin daveti kabul etmesi halinde oyun rahatsızlık verici mesajlar, şiddet içerikli görseller ve tehditlerle devam ediyor. Momo ilk olarak Meksika kodu ile kullanıcılara ulaştı. Ardından Kolombiya ve Japonya’da gençleri tuzağına düşürmeye başladı. Yaklaşık bir yıldır çeşitli ülkelerde görülen olay internette panik ortamı oluşturdu. Meksika ve İspanya polis teşkilatları gençler başta olmak üzere sosyal medya kullanıcılarını Momo oyununu dikkate almamaları ve oynamamaları yönünde uyardı. Ancak Momo gün geçtikçe dünyada hızla yayılmaya başladı. Türkiye’de de ailelere korku salan Momo’nun görselinin ise Japonya’da bir müzede sergilenen Kuş Kadın heykeline ait olduğu ortaya çıktı. Çocukları ve gençleri hedef alması, oyuna girenlerin psikolojisini alt üst etmesi ve sonunda da intiharın eşiğine getirmesi Momo’nun Mavi Balina ile benzer noktaları arasında yer alıyor. Momo oyununun henüz Türkçesi yok. Ancak olası gelişmelere karşı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, BTK’ya erişimi engelleme talebinde bulundu. 

KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI? 

Peki, Momo tehlikesinden korunmak için ne yapmalı? Ebeveynleri uyaran Kaspersky Lab Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Baş Güvenlik Araştırmacısı David Emm, şunları söyledi: “İnternetsiz bir dünyayı bilmeyen ve sanal dünyayı çok hızlı tarayan çocukların ebeveynleri bu tehdit karşısında ne yapacağını bilemiyor. Çocuklar daha yoğun bir şekilde arama ve paylaşım yaptığından bu tür içeriklere ilk önce onlar maruz kalıyor. Bu olayda amaç zararlı yazılım yaymak gibi gözükmese de ebeveynler olarak çocuklarımızın internette neler yaptığını yakından takip etmemiz gerektiğini hatırlatıyor. Zararlı içerikler, siber tehditler ve bilinmeyen kaynaklardan gelen içeriklere karşı en iyi savunma çocuklarla açık diyalog kurmaktan geçiyor. Çocuğunuz kötü bir olay yaşamadan önce ona internet güvenliğinin neden gerekli olduğunu anlatarak tehditlerle başa çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.” 

TEHLİKEYİ PAYLAŞMAYIN, KORKU POMPALAMAYIN 

Uzmanlar bu tarz haberlerin korku salmak amaçlı olduğunu hatta potansiyel terör eylemi olabileceğinin altını çiziyor. Çevremizi bilinçlendirmek amaçlı dahi olsa Momo görsellerinin kesinlikle paylaşılmaması gerektiğini dile getiren uzmanlar, aynı zamanda Momo kelimesinin internet ortamında asla aratılmaması gerektiğini vurguluyor. Yapılan Momo paylaşımları önlem amaçlı bilgiler içeriyor fakat yine de görünürlüğü desteklenmiş oluyor. Bununla ilgili görsel paylaşımı yapılmamalı ve Momo kelimesi aratılmamalı. Çünkü aratılan kelime internet ortamında algoritma gereği daha sık  karşımıza çıkmaya devam ediyor. 

Ebeveynlere öneriler  

- Çocuklarınızla düzenli olarak konuşun. Onlara internette kendilerini nasıl koruyacaklarını anlatın.

- Hangi sitelerin onlara uygun olmadığı konusunda anlaşın ve bunların nedenlerini anlamalarını sağlayın.

- İnternette kendilerini üzen bir olayla karşılaştıklarında güvendikleri bir yetişkine anlatabileceklerini bilmelerigerekli.

- Çocuğunuzun gerçekte tanımadığı kimseyle internet üzerinden arkadaş olmaması, kişi listelerine bilinmeyen numaralar eklememesi gerektiğini anladığından emin olun.

- İnternetteki kişiler her zaman gerçekten kim oldukları ve ne istedikleri konusunda dürüst olmayabilir. Güvenlik ayarlarını etkinleştirin.

- Çocukların uygunsuz içerikler izlememesi için otomatik oynatma gibi ayarlar devre dışı bırakılmalı ve ebeveyn kontrolleri kurulmalıdır.

- Sessize alma, engelleme ve rapor etme özelliklerinden yararlanın. Böylece onları zararlı çoğu içerikten korumuş olursunuz.

- Tanımadığınız insanlara telefon numarası ve adres gibi kişisel bilgilerinizi asla vermeyin.