8 Mayıs 2024 Çarşamba / 1 Zilkade 1445

Nerde sizde o yürek, İsrail’e kafa tutacak?

İsrail’in Gazze sınırındaki katliamları ve Filistin halkına yönelik zorbalıkları artarak devam ediyor. Filistinli kardeşlerimize en büyük destek ise Roger Waters, Ken Loach, Yann Martel, Shakira, Lana Del Rey ve Gilberto Gil gibi dünyaca ünlü vicdan sahibi isimlerden geliyor. Müslüman olmayan çok sayıda sanatçı İsrail’e kültürel boykota katılırken bizim sanatçılarımız dolar işaretini gördükleri yere koşmayı tercih ediyor.

GÜLCAN TEZCAN 13 Nisan 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Nerde sizde o yürek, İsrail’e kafa tutacak?

Başlıktaki sorum Türkiye’de yaşayan bu ülkenin havasını soluyup Filistin meselesi söz konusu olduğunda üç maymunu oynayan bir kısım sanatçılara. Evet çoğunun böyle bir derdi yok. Olmalı mı? Niye olsun ki? Ülkesindeki mültecilerden hazzetmeyen insanlardan söz ediyoruz neticede. Sanatçı dediğin hayvan hakları aktivistidir, PR ajansının önerisi doğrultusunda halkın gözünde olumlu bir imaj çizmek için sosyal sorumluluk projelerinde boy gösterir. En fazla sektörel mecburiyetten dolayı Gezi Parkı’nda dolanır, çuval sırtlanır. Sosyal medyada hızlı ‘solculuk’ satar ama evin, arabanın en pahalı ve konforlusunu alır, halkçı geçinir etrafını saran kalabalıktan huzursuzlanır. 

Gerçek meseleler söz konusu olduğunda pek azının sesi çıkar. Misal şu İsrail’i kültürel boykot meselesi. Tüm dünyada farklı sanat dallarından pek çok ünlü isim bir süredir İsrail’in Gazze ablukasını ve Filistin’e yönelik saldırgan tutumunu ve Gazze sınırındaki eylemlerde silahsız sivilleri katletmesini protesto ederek İsrail’de düzenlenen etkinliklere katılmıyor, İsrail’de konser vermiyor, film festivallerinin davetini geri çeviriyor. Geçen yıl 140 sanatçı, Eurovision şarkı yarışmasını 2019’da İsrail’de yapılacak olması sebebiyle boykot etmişti. Sanatçılar, The Guardian Gazetesi’nde bir mektup yayınlayarak, Filistinli sanatçıların İsrail’in ev sahipliğinde yapılacak 2019 Eurovision Şarkı Yarışması’nı boykot çağrısını desteklediklerini açıklamışlardı. Mektuba imza atan sanatçılar arasında Roger Waters, Ken Loach ve Yann Martel gibi alanında zirve isimler de yer aldı. Shakira, Lana Del Rey ve Gilberto Gil da geçen yıl İsrail konserlerini iptal etmişlerdi. 

Bizde ise gerek sinemacılar gerekse şarkıcılar pek kafalarına takmıyorlar bu meseleyi. Son aylarda İsrail’de büyük hayran kitlesi oluşan İstanbullu Gelin dizisinin başrol oyuncuları Özcan Deniz ve Aslı Enver İsrail’e davet edildiğinde BDS Türkiye, ikiliye İsrail’e gitmeme çağrısında bulundu. Ancak yapılan teklif ve ödeme son derece cazip olmalı ki Özcan Deniz ve Aslı Enver Tel Aviv’e gitti ve şehrin en büyük konser salonunda şarkılarını söyledi. 

Ronaldo, Shakira, Natalie Portman, Penelope Cruz, Javier Bardem gibi omurgalı ve vicdanlı olmak kolay değil elbette. 

Türkiye’de ne sanatçılar ne de kültür kurumları boykota yanaşmıyor. Tepki göstermek bir yana İsrail dostu olmayı tercih ederler. İKSV bütün eleştiri ve tepkilere rağmen İsrail işbirliği ile içerik hazırlamaya devam ediyor. ‘Sanatçılarımız’ İsrail’deki Hayfa Film Festivali’ne katılıp verilen ödülü gocunmadan evlerine götürebiliyor, şarkıcılarımız konser karşılığı bol sıfırlı dolar işaretini görünce kendilerinden geçiyor. HDPKK için seçim kampanyası yapıp PKK’nın terör saldırıları sonrasını ‘ölü’ taklidi yapanlardan ne bekliyorsak…