Cornelia De Luxe Resort Belek’te yaptığımız kısa tatil sırasında havuz, deniz, spa keyfinin yanında yeni bir şeyler de deneyelim dedik ve otelin golf sahasının yolunu tuttuk. Yolda giderken aklımızda bin bir türlü soru vardı... “Golf nasıl bir spor, neden sadece zenginler oynuyor, eğlenceli mi, sıkıcı mı, zor mu?” derken soluğu Cornelia Golf Club’ta aldık. Kabul etmek gerekiyor ki ilk başta bazı ön yargılarımız vardı... Ancak bize oyunun detaylarını anlatan Otelin Genel Müdürü Ali Şahin’i dinleyip ardından bir de sahaya çıkıp oynadıktan sonra anladık ki muhteşem bir oyunla karşı karşıyayız. Üstelik öyle göründüğü gibi kolay da değil! Hem bedeniniz hem zihniniz çalışıyor, miss gibi doğanın içinde geçirdiğiniz saatler de cabası...
Sizi tanıyabilir miyiz?
Akdeniz Üniversitesinde Turizm ve otel işletmeciliği bölümünden mezun oldum ve otelcilik sektöründe çalışmaya başladım. Bundan önceki işyerimde golf kulüp müdürlüğü ile golfle tanıştım. 2005 yılında Cornelia gurubuna transfer oldum ve son 3 yıldır Cornelia De Luxe Resort’de Genel Müdürlük görevini yürütüyorum. 17 yıldır golf oynuyorum, ve 9 handikaplı bir golf oyuncusuyum.
Burada neler var?
Cornelia Hotels Golf&Spa Resort bünyesinde bulunan 27 delikli bir gol sahamız var. Normalde standart bir golf sahası 18 delikten oluşur ama bizde ‘bir buçuk’ boyutunda standart bir saha var diyebiliriz. Üç farklı dokuz var ve bu üç farklı dokuz sahadan biz 18 oyun kombinasyonu oluşturuyoruz. Ayrıca sahamız imza bir saha.
İmza saha ne demek?
Dünya üzerinde bir döneme başarılarıyla hükmetmiş profesyonel golfçular profesyonel hayatı bıraktıktan sonra bu işin başka bir safhası olan golf sahası dizayn etme işine yönelirler. Ve bu kişilerin çizdiği sahalara imza saha denir. Bizim sahamızı 90’ların ortasından 2000’lerin ortasına kadar 96 hafta boyunca dünyanın bir numarası olarak kalmış ve o döneme ismini yazdırmış ve bu başarılarından dolayı da 2009 yılında İngiltere kraliçesi tarafından ‘Sör’ unvanı almış olan Nick Faldo dizayn etti.
Golf ülkemizde çok yeni...
Aslında değil, ilk golf sahası 1895 yılında İstanbul Golf Kulübü idi. Fakat 3 sene evvel malesef kapatıldı. Nüfusumuzun çok az denilebilecek bir kısmı golfe ilgi duyuyor. Halbuki Avrupa’da tarihi 1600’lere kadar dayanan köklü bir spor. Ana vatanı İskoçya ve İngiltere kabul ediliyor. O zamandan bu zamana özellikle sanayileşmeden ve savaşların bitmesi ve insanların barış ortamında yaşamaya başlamasından sonra hızla yaygınlaştığı gözlemlenir. Türkiye’de son yıllarda yapılan yatırımlarla Türk insanı golf ile bir isim aşinalığına kavuştu. Ama katılım anlamında hala çok yavaş ilerliyoruz. Bunun en büyük nedenlerinden biri bizdeki golf sahalarının sayısı nüfusa oranla çok düşük olması.
“Hem beden hem zihin çalışıyor. Golf taktiksel düşünmeyi ve kontrollü olmayı öğretiyor. Risk stratejisini geliştiriyor.”
Yaygınlaşmasını nasıl sağlayabiliriz?
Bizim ‘public saha’ dediğimiz, yani halkın kullanımı için tasarlanmış sahaların yapılmalı. Bunlar belediyeler öncülüğünde yapılabilir veya spor bakanlığının bir projesi belediyelerle ortak yapılabilir. Burada amaç insanların yaşam alanlarına yakın, saha veya en azından golfu öğrenebilecekleri antrenman alanları yapıp önce insanları bu sporla tanıştırmak. Gençleri, öğrencileri sahayla buluşturmak gerekiyor. Çünkü bu iş biraz hem öğrenme aşamasında hem de oyunu hobi olarak sürdürme sürecinde vakit alan bir iş. Bu oyunu oynamak için vakit anlamında zengin olmanız gerekiyor. Bu kısmın altını çizmek zorundayım parasal olarak değil zaman olarak zengin olmanız gerekiyor. Gençlerde bu vakit zenginliği daha fazla... Onun dışında orta ve üst sınıfta hemen her şehrimizde böyle bir potansiyel olduğuna inanıyorum.
Yükselen bir trend diyebilir miyiz?
Tabii ki diyebiliriz. Genç bir nüfusa sahibiz her şeyden önce. Ve istersek bu hazineyi çok iyi bir şekilde kullanabiliriz. Samsun’da yeni bir saha açıldı bu güzel bir gelişme bir de federasyonun bilinirliği arttırmak gibi hedefleri de var.
Kullanabiliriz derken neyi kastediyorsunuz?
Golf çok büyük meblağda paraların döndüğü bir sektör aynı zamanda. Bu işin profesyonel kısmında dönen paralar diğer futbol da dahil diğer spor branşlarında yok. Dünyanın en çok kazanan sporcuları profesyonel golfçulardır. Biz bu tarz şeylere uzağız tabii... Bilinirlik arttıkça yan ürünlerle ilgili sektör de gelişiyor tabii ekipmanından kıyafetlerine kadar. Ayrıca golf için gelen turist ciddi bir para bırakıyor geldiğinde. Ve önemli bir potansiyel var.
Türkiye iklim olarak da bu spora uygun değil mi?
Elbette biz dört mevsimi yaşayabilen bir ülkeyiz. Karadeniz’de bile saha açabiliriz sonuçta üç ay yaz oluyor. İç Anadolu’yu da değerlendirebiliriz. O kesimlerde kış geldiğinde oyuncular güneye inebilirler. Dünyada da bu böyle oluyor zaten. Kuzey ülkelerinde yaşayan oyuncular havalar soğuduğunda güneye iniyorlar. Türkiye’ye, Portekiz’e ya da İspanya’ya gidiyorlar. İklimsel olarak hiçbir engelimiz yok hatta avantajımız var.
Turizm anlamında da önemli bir faktör o zaman.
Son yıllarda federasyonun önemli turnuvaları Türkiye’ye getirmesi de bu sporun bilinirliğini arttırmaya başladı. Ancak şöyle bir problem var. Kuzeyden golf için gelen turist yolda gelirken aktarma yapmak istemiyor. Ama maalesef özellikle yılın belli dönemlerinde Antalya’ya direkt uçuşlar kaldırılıyor ve bu da golf oyuncularını İspanya ve Portekiz’e yönlendiriyor.
Türkiye’ye çok turist golfçu geliyor mu?
Kendi ülkelerinde herhangi bir golf klübüne üye olan oyuncular havalar soğuduğunda güneydeki tesisleri ziyaret ediyor, hem hobileriyle ilgileniyor hem de tatillerini yapıyorlar.
Hem beden hem zihin çalışıyor insanlar neden bu oyunu seviyor
Bir ya da birkaç kişiyle beraber start alıp bitiriyorsunuz. Tek rakibiniz kendiniz. Mental kontrolü ne kadar sağlıklı yaparsanız, ne kadar taktiksel oynarsanız başarılı olma olasılığınız o kadar yüksek. Golf taktiksel düşünmeyi ve kontrollü olmayı çok iyi öğretir. Risk stratejisi geliştiriyor. Bir de uçsuz bucaksız yeşillikler içinde yapılması oyunu cazip kılıyor.
Eğitim ne kadar sürüyor?
Kişinin yaşından tutun, spora yatkınlığına, adaptasyonuna ve atletikliğine kadar pek çok hususla alakalı. Hocalar farklı oyun tekniklerini öğretirler bu 30 saat de alabilir daha fazla ya da az da olabilir. Sopayı tutuş, sallama tekniği, atış pozisyonları gibi bileşenleri de öğrenmeniz gerekiyor. Bunları sık sık tekrar ederek, belli bir sürede ilerleyebilirsiniz.
Saha her müşteriye açık mı?
Kişi eğitim alıp teknik bilgileri öğrendiği zaman golf profesyonelinin onayı ile sahaya çıkabilir. Sahada golf hocasının gözetiminde üç round oyun oynuyorlar ve o skorların ortalamasını alıyorlar. Mevzuatta bahsedilen handikap limitini aşmıyorsa oyuncu sahaya tek başına çıkabilecek hale gelmiş oluyor ve bir belge almaya hak kazanıyor.
Golf daha orta yaş ve üzeri zengin erkekler tarafından oynanıyormuş gibi bir izlenim var
Golfte 18 delikli bir oyun 4 saat sürüyor ve bu mesafeyi araçla gidersiniz ya da yürürsünüz. Dolayısıyla kondisyon anlamında geniş bir skalası var. Ne kadar erken yaşlarda başlarsanız o kadar avantajlı olduğunuzu söyleyebiliriz. kendi çalışması da çok önemli tabii ki.
Golf pahalı değil
Neden zenginler oynuyor?
Bu sporu yapabilmeniz için zaman olarak zengin olmanız gerekiyor. Düzenli bir işi ve geliri olan bir insanın bir şekilde buna bütçe ayırabileceğini düşünüyorum. Öyle çok da dudak uçuklatan fiyatlar yok işin içinde. Sonuçta her hobinin bir bedeli vardır ve ben insanların zevk aldığı işlerle uğraşırken madde şeylerden ziyade diğer gerçeklerin daha önemli olduğunu düşünüyorum.