19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Rakiplerini ezip geçiyor

Keanu Reeves, kariyerini neredeyse sonlandırmıştı ta ki 47 Ronin’e kadar... Bir Japon efsanesine dayanan film bu yılın tartışmasız en iyi fantastik yapımı.

Serdar Akbıyık28 Aralık 2013 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Rakiplerini ezip geçiyor

HobbIt’in ikinci serisi, Açlık Oyunları’nın da ikincisi, Thor, The Host ve Riddick gibi filmler gösterime girmişken ‘en başarılı’sı 47 Ronin diyorsak... Nedenlerini açıklayalım. Filme konu olan 47 Samuray’ın lahitleri hala ziyaret edilebiliyor... Ünlü bir Japon efsanesi...  Japonya’da birbirine düşman iki beylik arasındaki çekişmeye imparatorun bahar şenliklerine katılmasıyla ara verilir. Ama bu görüntüdedir. Kutlamaların yapılacağı Asano klanının lideri büyük tehlike altındadır. Rakip Yoshinaka klanının lideri bir cadıyla beraber hareket eder ve çeşitli hileler sonucu Asano Beyi’ni imparatorun gözünden düşürür. Sonunda Asanoların lideri kendini öldürmek zorunda kalır. Bütün bu oyunları ortaya çıkaramayan samuray ise imparator tarafından Ronin olarak ilan edilir. Japonya’da klanını yenilgiye uğratan ve liderine yanlış yapan Samuraylar Ronin olarak adlandırılır ve onursuz olarak kabul edilirler. Bu arada kendine olan güvenini kaybetmesi için Ronin olan samuray lideri de hemen tutuklanıp bir çukura atılır. Ölen Asano klanının beyinin kızının da karşı klanın beyiyle evlendirilmesine karar verilir, imparator tarafından. Halbuki prensesin gönlünde en alt tabaka sayılan melez Kai yatmaktadır. Babasının küçükken ölmek üzereyken ormanda bulduğu Kai’nin annesi Japon köylüsü, babası ise İngiliz bir denizcidir ve annesi tarafından ölsün diye ormana bırakılmıştır. Bu büyülü ormanın mistik güçleri onu ruhani bir katil olarak yetiştirmek istemiş ama Kai insanların arasında yer almak için kaçmıştır. Ormanda Asano klanının beyiyle yolları kesişmiş ve hayatı bağışlanmıştır. Olaylar böyle karışınca Roninler ile beraber hareket etmekten başka çaresi kalmaz.

Keanu Reeves dahil filmin bütün oyuncuları muhteşem! Yönetmenin ilk filmi ve harika bir başlangıç. Carl Rinsh’in bundan sonraki işini merakla bekleyeceğiz. Tabii filmin senaristleri de çok önemli. Öyküdeki Doğu mistisizminin bu kadar başarılı ve gerçekçi verilmesinin en büyük sebeplerinden biri olarak senaristlerden Hossein Amini’yi (aslen İranlı) görüyorum. Japonya’dan Anadolu’ya kadar uzanan eski dünyanın mistisizmi çok büyük bir ortaklık taşıyor. Filmden bir diyalog bakalım size neyi hatırlatacak: “Yaşadığımız dünya, ölümden sonra gideceğimiz yere hazırlıktır. Bu dünyada yaşarken önemli olan sevmek ve sevebilmeyi başarmaktır.” Anadolu tasavvufunun özü de diyebileceğimiz bu sözler Asya milletlerinin ortak odağının dışavurumu... Yeni yıla bu filmi seyretmeden girmeyin!

Filmin Künyesi

Yönetmen: Carl Rinsch

Senarist: Chris Morgan

Oyuncular: Keanu Reeves, Hiroyuki Sanada, Kou Shibasaki, Tadanobu Asano

Tür: Fantastik

Yapım: 2013, ABD, 119 dakika