28 Temmuz 2025 Pazartesi / 3 Safer 1447

Şile-Ovacık usulü palamut fırında

Balık tezgahlarında palamut bol. O halde bugünleri lezzetli bir palamutla değerlendirmekte fayda var. İçinde havuçtan mantara, acı biberden toz şekere fırında palamut yapalım mı? Sadece yarım saat sürüyor.

Tarık Sipahi15 Kasım 2014 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Şile-Ovacık usulü palamut fırında

Şİle, Ovacık Köyü’nden Mehmet Bey’in fırında palamut tarifi. Bu güzel tarifle sizi çok özel bir lezzet bekliyor. Zaten bugünlerde de balık tezgahlarında palamutlar bol bol boy göstermiyor mu?

Malzemeleri sıralayalım. Bütün ölçüler balık miktarına göre ‘kararınca’dır. Palamut balığı, zeytinyağı, maydanoz, taze soğan, domates, taze sarımsak, acı sivri biber, mantar, patates, havuç, defne yaprağı, tuz, limon, tuzsuz salça, kırmızı toz biber, karabiber, kekik, sirke, toz şeker ve limon suyu.

Gelelim hazırlanışına...

- Fırına dayanıklı derince bir kap al. Çok az zeytinyağıyla yağla.

- Maydanoz yapraklarını ve kesilmiş taze soğanları en alta yay.

- Onların üstüne halka şeklinde kesilmiş ve az tuzlanmış kılçıksız balık dilimlerini koy.

- Üzerlerine dilimlenmiş domatesleri, ince doğranmış taze soğanları, maydanoz yapraklarını, taze sarımsakları, uzunlamasına ve enlemesine dörde bölünmüş acı sivri biberleri, ikiye bölünmüş mantarları, tavla zarından birazcık daha büyük kesilmiş patates ile havuçları ve defne yapraklarını yerleştir.

- Biraz da rende domates ekle. Aralarda az bir şey tuz serpmeyi unutma. En üstlerine kabukları alınmış limon dilimleri yay. Kenarda dursun.

- Fırını aç, ısınmaya başlasın.

- Bir kaba zeytinyağı, su, tuzsuz domates salçası, kırmızı toz biber, karabiber, kekik, tuz, sirke, toz şeker ve limon suyu koy. Karıştırarak ısıt.

- Bu ısınmış sıvıyı balıkların bulunduğu kaba gezdirerek yavaşça dök.

- Kabı alüminyum folyoyla sıkıca kapat ve önceden ısıtılmış fırına sür.

- 20 dakika geçsin.

- Sonra alüminyum folyoyu çıkar ve üzerlerinin kızarmasını, hatta  üstte kalanların (özellikle limonların) kenar ve köşelerinin biraz yanması için 6-7 dakika kadar fırının içinde beklet. Bu aşamada fazla yanarak emeklerin heba olmaması için arada gözle kontrol etmekte fayda var.

- Fırından al. Dökmeden, düşürmeden sofraya götür. Servis yap.

- Afiyet olsun!

PEMBE KEDİ

Adalar motor iskelesinin karşısında. Denizle sıra sıra yanyana uzanan kafeler arasındaki büyük alanda oyun parkı var. Parkın köşesinde oyuncakçı amca yere yaygı sermiş üzerinde oyuncaklar satıyor. Yok Mesela 20 santim civarında pembe tüylü oyuncak kedi. Miyavlıyor, yerinde zıplar gibi oynuyor. 10 lira. Kartal.

SARI KASIMPATLAR

9 Kasım pazar sabahı. Saat 10.20. Atalar Tren İstasyonu Parkı. Parkın bankları boş. Parkın köşesinde. Yoldan girişinin hemen yanında. Yerde bir buket çiçek. Taze. Canlı. Sarı kasımpatılar bir demet halinde. Yere bırakılmış. Köşeye öylece konulmuş. Terk edilmiş, sahibi görünmüyor, etrafta da kimse yok. Atalar.Kartal.

KARAKALEM SEMAVER

Beşçeşmeler Meydanı’nda pek çok kafenin masaları ortaya toplanmış durumda. Ağaçlı, palmiyeli bir mekan. Hemen yanında Mektep Sokak var. Bu sokakta karşınıza büyük işlenmiş karakalem resimler çıkıyor. Güzel sanatlara hazırlık kursları kapsamında. Vitrindeki  üç karakalem resim şöyle: Ceket ve pantolon, semaver ve çaydanlık ve ayakta duran genç adamlar. No: 2’de. Adı: Balans Çizgi. Tel. (0216) 459 72 05. Maltepe.