İyi ve başarılı insanların portrelerini yazar. Şairdir ama bunu bir etiket gibi taşımaz. Edebiyat dergilerinde sıkça rastlayabilirsiniz imzasına. Velud bir kalemdir çünkü. Ancak yazmış olmak için de yazmaz. Üretkenliğine kıyasla kitap sayısı henüz iki. Üçüncü şiir kitabı 2013’ün başında çıkacak.
Suavi Kemal Yazgıç’ın en yeni şiirlerini Heves adlı kitabından okumak için birkaç ay daha beklemeniz gerekecek ama Okurun Mimik Performansı başlıklı ilginç bir yazısı 126 yazarlı bir o kadar enteresan kitapta 3 Kasım’da okurla buluşacak. Takıntılar üzerine, sosyal medyanın gücüyle hazırlanan kitabı Kadir Aydemir projelendirmiş.
Tuhaf Alışkanlıklar Kitabı’nda birbirinden ilginç insanların, dünyanın en ünlü isimlerinin en bilinmedik huyları anlatılıyor okura. Kitabın 126 kişilik dev yazar kadrosunda Cem Özer, Ece Gürsel, Bihter Dinçel, Elif Ezgi Uzmansel, Ahu Akkaya, Ece Dorsay, Ece Pirim, Nilay Örnek, Arya Su Altıoklar, Tolga Akyıldız, Ferhat Uludere, Göksel Bekmezci ve Onur Behramoğlu gibi değişik dünyalardan, farklı meslek gruplarından pek çok sanatçı, yazar, şair, gazeteci, komedyen, karikatürist, avukat ve doktorun yanında öğrenciler, ev hanımları, anne- babalar, oyuncular, mühendisler, işsizler, yapayalnız insanlar ve aşıklar da var.
YOLLAR TÜKENMİŞ DEĞİL
Edebiyat dünyasında tıpkı tiyatro ve sinemada olduğu gibi belli mensubiyetleriniz yoksa deha da olsanız yol almanız hayli zor. Dergilerde köşe başları tutulmuş, yayınevlerinin tutan yazarlardan gayrısına ihtiyacı yok. Tiyatroda kriter belli, sinemada alan biraz daha açık.
Yine de yollar tükenmiş değil. Kalemine ve ifade gücüne güvenen, sanat alanında üretim yapmak isteyenler için yeni yollar ve imkanlar beliriyor. Sözgelimi bu ay Edirne’de başlayacak olan Akademi Edirne adlı proje ile 40 yazar, sanatçı ve yönetmen Edirne’de lise ve üniversite düzeyindeki gençlerle atölye çalışmalarında bir araya gelecek. Edirne Valisi Hasan Duruer’in himayesinde uygulamaya konulan proje 7 Kasım saat 11.00’de başlayacak.
Edebiyat, düşünce, iletişim, güzel sanatlar, tiyatro ve sinema başlıkları altında düzenlenen atölyelerde 288 üstün yetenekli öğrenciye Haydar Ergülen (edebiyat-şiir), Mehmet Doğan (düşünce), Ali Çolak (iletişim), Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı (güzel sanatlar), Süeda Çil (tiyatro), Aybars Bora Kahyaoğlu (sinema), Rıdvan Canım (edebiyat-şiir), Prof. Dr. Ümit Meriç (düşünce-sosyoloji), Ahmet Turan Alkan (iletişim), İsmet Yedikardeş (güzel sanatlar-resim), Nejat Birecik (tiyatro) ve Perihan Savaş (sinema) alanlarında ders verecek. Akademi-Edirne Projesi 25 Nisan 2013’e kadar devam edecek.
SANAL MECRA ÇOK GÜÇLÜ
Dijital çağın vazgeçilmez hale getirdiği sanal alemin olumsuzluklarından sık sık yakınsak da en önemli getirisi bütün sınırlandırma çabalarına rağmen demokratik bir ifade alanı oluşturması...
Artık anlı, şanlı yayınevlerinden değil dosyalarının incelenmesi, yüzlerine bile bakılmadan döndürülen pek çok yazar, eserlerini sayıları hızla artan edebiyat bloglarında okurla paylaşıyor. Özellikle gençler artık yayınevlerinin ticari döngüsüne kendilerini kaptırmak yerine zaten gündelik hayatlarının bir parçası haline gelen interneti bir yayın mecra olarak da aktif bir biçimde kullanıyor. Basılı yayıncılığa ömür biçilen ve e-kitapların kapıya dayandığı bir zamanda bu eğilim belki de yayıncılığın seyrini ciddi bir biçimde etkileyecek.