8 Mayıs 2025 Perşembe / 11 Zilkade 1446

Türkiye’nin rengi ve kültürü giyime yansıyor

Gençlerin taleplerinin farkına varan markaların artması; yeni medya araçları ile ülkemizde ve uluslararası platformlarda kendilerine yer edinmeleri, Türkiye’yi muhafazakâr moda alanında öncü konumuna getirdi.

10 Şubat 2018 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye’nin rengi ve kültürü giyime yansıyor

Moda yıllardır dil, din, ırk fark etmeden kadınların ortak dili olmayı başarıyor. Binbir rengi, çeşidi ve tarzı olan moda piyasasında son dönemde muhafazakârlık selamlıyor bizleri. Yıllardır ülkemizde hâkim olan muhafazakâr giyimde karşımıza birçok modacı çıkıyor. Hatta bu konuda birçok festival, fuar ve defileler de meraklılarıyla buluşuyor. Sınırları genişleyen muhafazakâr modayı ve trendlerini Moda ve marka danışmanı Büşra Erdoğan Toraman’a sorduk. Toraman’la Emine Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Burcu Çetinkaya ve Nilhan Osmanoğlu gibi şıklıkları ile adından söz ettiren başarılı isimlerin de tarzlarını konuştuk.

- Muhafazakâr moda ne demek?

Bunu tanımlamak için önce modanın genel anlamıyla ne ifade ettiğine bakmak gerek. Nasıl ki toplumun büyük kesimi tarafından kabul edilen düşünce ve davranış biçimleri giyime yansıyor ve moda tanımını oluşturuyorsa; muhafazakâr moda denilen tanımda da ölçülü giyinen kadınların talep ve tercihleri ön plana çıkıyor. Mini etekler yerini maksi eteklere bırakıyor, kısa gömlekler tuniklere dönüşüyor, skinny pantolonlar yerine pantolon etekler tercih ediliyor...

- Türkiye dünya çapında muhafazakâr moda konusunda öncü ülke konumunda. Siz neler düşünüyorsunuz bu konu hakkında?

Özellikle son yıllarda Türkiye’de başörtülü genç nüfusun üniversitelerde ya da sosyal hayatta daha çok yer almasıyla ortaya çıkan bir arz-talep dengesinden söz etmek mümkün. Gençlerin taleplerinin farkına varan markaların artması; yeni medya araçları ile hem ülkemizde hem uluslararası platformlarda kendilerine yer edinmeleri, Türkiye’yi öncü ülke konumuna getirdi. Diğer yandan ülkemiz çok kültürlü ve renkli bir kimliğe sahip, bu elbette giyim şeklimize de yansıyor. Her tarza her yaşa her kimliğe hitap eden çeşitlilikte büyük bir endüstriden söz ediyoruz.

PUANTİYEYE DÖNÜŞ

- Peki 2018 trenleri neler? Hangi renkler bu sene daha çok öne çıkıyor?

Dünya trendleri bize bu yazın çok renkli olacağını söylüyor. Özellikle birkaç rengi birlikte kullanacağımız blok görünümler bizi bekliyor. Tek bir renk değil öne çıkan; sarı, kırmızı, turkuaz gibi baskın renkler; diğer yandan lavanta, somon, pembe gibi pastel tonlar… Püskül trendi devam edecek, ek olarak desenlerde puantiyelere bolca rastlayacağız. 

- Muhafazakâr moda konusunda çıtayı yükseltmek için neler yapılmalı?

Türkiye’deki köklü eğitim kurumlarının, muhafazakâr moda dediğimiz bu kavramın varlığını görmezden gelmeleri, bu alanda eğitim için alan açmamaları bence en önemli eksikliklerden biri. 

Türkiye bu anlamda dünyada çok önemli bir kapı görevi görmesine rağmen; ülkemizde düzenlenen moda haftalarında bizlere hitap eden tasarımcılara yer verilmemesi oldukça üzücü. Muhafazakâr modanın belli çıkar grupları tarafından yalnızca sermaye odaklı görülmesiyse diğer üzücü nokta. Bu alanda muhafazakâr genç tasarımcıları destekleyecek kurumların artması oldukça önemli. Diğer bir nokta, pazarın büyümesini, kitlelere ulaşmasını destekleyen en önemli araçlardan biri yayınlardır. Bu anlamda muhafazakâr giyim sektörünü temsil edecek; dergilerin, bültenlerin, gazete köşelerinin, portalların artması sevindirici ve destekleyici olacaktır. 

Mini etekler yerini maksi eteklere bırakıyor, kısa gömlekler tuniklere dönüşüyor, skinny pantolonlar yerine pantolon etekler tercih ediliyor.

Türkiye, muhafazakâr moda konusunda dünya genelinde öncü konumda. Birbirinden başarılı ve bu akıma yön veren modacılar, son dönemde yüzünü daha çok göstermeye başladı. Moda ve marka danışmanı Büşra Erdoğan Toraman da bunlardan biri. Toraman “Ülkemiz çok kültürlü ve renkli bir kimliğe sahip, bu elbette giyim şeklimize de yansıyor. Her tarza her yaşa her kimliğe hitap eden çeşitlilikte büyük bir endüstriden söz ediyoruz” diyor.

FIRST LADY SADE, OSMANOĞLU ÖLÇÜLÜ GİYİNİYOR

Burcu Çetinkaya, sporcu kimliğinin de verdiği rahat ve salaş bir giyim tarzına sahip. Bol üstler, salaş kesim pantolonlar ya da şalvarlar en çok tercih ettiği parçalardan. Ayrıca oldukça renkli bir stili olduğunu söyleyebiliriz. Yeşil, pembe, mavi, kırmızı ve ek olarak desenli şalları çokça kullanıyor. Fakat ufak bir eleştiri olarak baş bağlama stilini biraz özensiz bulduğumu söylemeliyim. Arap stili bağlama yüz şekline çok yakışıyor, bununla birlikte daha sıkı bir bağlama ile daha özenli bir stile kavuşacağını söyleyebiliriz.

Emine Erdoğan‘ın giyim tarzını beğeniyorum. Seçimleri her zaman özenli ve oturmuş bir stili var. Duruşuna, konumuna ve yaşına uygun giyindiğini düşünüyorum. Giyimde önemli olan zaten kendine yakışanı bulabilmek, Emine Hanım da bunu başarıyor. Genelde sade seçimleri var, tek renk ya da iki renk tercih ediyor. En çok uzun ceket ve pantolon takımları giyiyor. Stilinde detaylara önem verdiğini ceket tasarımlarındaki form ve kumaş seçimlerinden anlayabiliyoruz. 

Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın mütevazı bir giyim tarzı var. İddialı parçalardan uzak duruyor. Uzun ceket-pantolon, etek-ceket ya da tunikler tercih ettiğini görüyoruz. Genelde eşarp kullanıyor, daha özenli durduğu ve ciddi bir duruş sağladığı için konumu itibariyle doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum. Başörtüsünde daha çok canlı renkler tercih edebilir; mavi, yeşil, kırmızı tonları yüzüne en çok yakışan renklerden. 

Sultan II. Abdülhamid’in torunu Nilhan Osmanoğlu son dönemde stilini beğendiğim isimlerden. Çok yakın zamanda başörtülü kimliği ile karşımıza çıkan Osmanoğlu, geleneksel desenleri ve pastel tonları ağırlıkta kullanıyor. Ölçülü ve zarif bir stili var. Özellikle elbiseleri ve motif işlemeli ceketleri kendisine yakıştırıyorum. Zaman zaman başörtüsünü türban şeklinde bağlıyor, bunu daha sık kullanabilir. Renk olarak ise bordo ve kırmızı gibi sıcak tonlar ile yeşil tonlarını tercih edebilir.