İSİMSİZ HAYIRSEVERLER
Sokaklarda bazen karşımıza küçük kaplarda sular ve yanında kuru mamalar çıkar. Kediler için bırakılmıştır. Üsküdar sokaklarında bu isimsiz hayırseverlerin mekanlarına bir göz atalım mı?
1. Merkezde geçmişi eskiye dayanan bir lokanta. Adı: Kanaat. Bu lokantadan yukarı Fıstıkağacı’na doğru yürüdüğünüzde ilerde,hemen solda Devati Hazretleri Türbesi’nin yola paralel haziresi. Dar girişte, köşede pek çok su dolu kap ve çeşitli kuru mamalar ya da eski sosisler gibi yiyecekler. Selmani Pak Caddesi.
2. PTT’nin yanındaki yokuş sokağının 50-60 numaralı evleri civarı. Pencerelerden de atılan yiyecekleri bekleyen, yukarı katları gözleyen kediler. Eski boş terkedilmiş harap evin aşağısı. Açık Türbe Sokak.
3. Aşağıya, denize doğru inen sokağın solunda yer alan yatırın orta büyüklükte iki oda genişliğindeki bahçesi. Tam köşede. Ağaçlar da var. Yine kedilere bırakılmış kuru mamalara rastlamak mümkün. Salacak İskele Sokak...
4. Kısa dar bir yoldan girilen park. Bir çıkmazdaki park geniş bir alana yayılıyor. Salıncaklar, basket sahası ve jimnastik aletleri... Oturma masaları ve sıraları da mevcut. Bu girişte solda duvar dibinde kenarda yarısı dolu büyük pet şişelerde sular ve yanlarında kimi zaman rengarenk kuru mamalar. Karşı apartmanın pencerelerinden onlara bakan ev papağanları. Oyma Saray Çıkmazı, Doğancılar Caddesi.
5. Kadıköy dolmuşların yanındaki büyük cami... Adı: Yeni Valide Camii. Uncular Caddesi’nde açılan kapısının civarında...
6. Ayazma Camii’nin arka tarafındaki büyük ahşap kapısının yanına bırakılan yiyecek ve sular.
SICACIK BİR ÇAY VE KİTAP
Merkez meydanda Neyzen Tevfik’in beyaz heykeli. Bir dönem boynunda ‘hiç’ yazan bir yafta ile dolaşan Tevfik’in tam karşısında geniş bir cadde. Hemen sol tarafta vitrinde bir yazı: Resminizi getirin, halıya dokuyalım.” İlerde yolun üzerinde dükkandan dışarı taşmış bir soba. Üstünde ‘çift kovalı 170 TL’ yazıyor. Büyük çınar ağaçları caddenin kenarında göğe doğru uzanıyor. Sağ tarafta iki apartman arasından girdiğiniz bir kitapçı... Minik yol bahçe görünümlü. Sol tarafınızda yeşillikler, ilerde iki masa. Kitap karıştırıp çay içebileceğiniz bir yer. Sağ tarafta girişi bulunan dükkan kitaplarla dopdolu. Adı: Kitap Dünyası. Tel: (0216) 353 08 68, Kartal.
TAŞ FIRINDAN ÇIKAN SİMİTİN TADI
Simit İstanbul’un en önemli bir özelliklerinden biri. Bu şehirden uzaklaştığımızda ne kadar çok özlediğimiz ortaya çıkar. Kokusu, lezzeti ya da içine peynir konmuş halleriyle. İstanbul’un her yerinde simidin tadı aynı mı? Tabii ki hayır! Rıhtımın arkasında, oldukça yukarda bir simit fırını. Eski karakol sokağından tren köprüsü yönüne doğru giderken sağda... Tarihi taş fırın köşede. ‘L’ şeklinde camın arkasında orta boy salon kadar bir mekan. Odun ateşinde simit 50 kuruş. Adı: Yeldeğirmeni Taş Fırın Simit, Kadıköy.
KAVRULMUŞ LEBLEBİ KOKUSU
İstanbul’un karakteristik değişmez kokuları vardır. Mısır Çarşısı’nın girişinde Malatya Pazarı’ndan yayılan kavrulmuş sarı leblebi kokusuna karışan Kuru Kahveci Mehmet Efendi’den gelen kahvenin kokusu. Ya da Salacak sahillerinde Kız Kulesi karşısında yer alan iskelenin yanındaki yol kenarındaki geniş parktan haziran ayında yayılan ıhlamur kokusu. Son zamanlarda bu kokulara yenileri de katıldı. Mesela yemek kokusu! Yoğun yemek fabrikalarının bulunduğu bölge. Kaynarca-Güzelyalı arasında... Bir de kereste-hızar kokusu var. Kesif ahşap ve ağaç kokusu. Pendik- Kartal arasında... D-100 yolu üzerinde.
Hayat Bilgisi
EDEBİYAT Kitap: Işık ve Gölge. Yazar: Jose M. Parramon. Sayfa 47: “Dış hatları ve genel yapıyı çizmek için HB tipi bir kalem, ışık ve gölgenin etkilerini çizmek için yumuşak 4B ya da 6B tipi bir kalem kullanın.”
MÜZİK Birdenbire ‘yetersiz bakiye’ kelimeleriyle karşılaştığınızda dinlemek için Goran Bregoviç’ten The Journey On.
KARABİBER DEĞİRMENİ Çeşitli kahve baharat değirmenleri de bulacağınız küçük bir mekan. Adı: Fantom. Tel: (0212) 511 23 66, Eminönü.
KAŞAR Peyniri fırına verildiğinde lif lif uzamasını sağlamak için rendeleme işlemi sırasında büyük delikli rende kullanmak yeterli.
SOKAK Galata ile Karaköy arasında yer alan Kart Çınar Sokağı’nda hiç ağaç yok.