7 Mayıs 2025 Çarşamba / 10 Zilkade 1446

Uzanmışım kumsala kitap düşmez elimden

Yaz sıcağı bedene olduğu kadar ruha da verdiği bunaltıcılıkla adeta okumanın düşmanı sayılır. Oysa kitap müptelasını durdurmak için bundan fazlası gerekir! Tatile çıkarken bavulunuza almanız için Türk ve dünya edebiyatından birkaç öneri...

Erdinç Akkoyunlu27 Haziran 2014 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Uzanmışım kumsala kitap düşmez elimden

Yaşamak için değil, çalışmak için yaşam sürülen ülkelerde okuma alışkanlıkları, çalışmaktan arta kalan zamanlara serpiştirilir. Üstelik tatil anlayışı sadece daha güneye, daha sıcağa diye pompalandığından, okumanın düşmanı sıcakla kitap bir arada durmaz. Ve neredeyse hiçbir Türk tatilci, bavuluna ne Sefiller’in ne Savaş ve Barış’ın ne de Karamazov Kardeşler’in tam cildini koyar. Hem mayolardan yer kalmadığından hem de öyle hacimli kitapları okumak dünya para dökülüp gidilmiş kolej günlerinin edebiyat uğraşı sayıldığından yapılmaz. Tatil kitapları Türkiye’de mutlaka en hafif ve yazımı en az zeka gerektiği için okunmasına da aynı çabanın yeteceği türden sıralanır. O nedenle de Türkiye’de hiçbir ciddi yazarın kitabı, mayıs-eylül ayları arasında yayımlanmaz. Çünkü yayıncı kitabın ilk haftasında ‘çıkış trendi’ yakalayamazsa ne yazarı ne de kendisini böyle bir kazançtan mahrum etmek ister. Bugünün piyasa ekonomisine savaş açmanın 17’nci yüzyılın yel değirmeninden sopa yemekten daha ağır sonuçları olacağı malumken, yapılacak en iyi şey yaz okumaları için bir liste vermek olacak.

Petersburglu Usta J.M. Coetzee

2003 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi, Güney Afrikalı yazar Coetzee’nin kitabı, Dostoyevski’ye hayranlığın da en edebi yansıması. Dostoyevski’nin 1869’ın kışında  kaçtığı Rusya’ya üvey oğlu Pavel’in ölüm haberi sonrasında gelişini anlatan roman, modern edebiyatın en güzel örneklerinden ve üstelik 277 sayfa.

Albaya Mektup Yok G.G. Marquez

Çok daha hacimli ve yoğun örnekleri Türk edebiyatı dahil dünya edebiyatında olsa da hiçbiri geçmişin izlerini bu uzun öykü kadar nitelikli veremedi. Marquez’in ölümüyle birlikte çok satan eserleri arasına da henüz girememiş bu uzun öykü, yazma denemeleri yapanlara da yol gösterecek türden ve 80 sayfa.

Tehlikeli Yaz Ernest Hemingway

İspanya’yı dolaşan büyük yazarın anı roman olarak nitelendirilebilecek yapıtı, edebiyatta üslup konusunda ders niteliği taşımasının yanı sıra içerdiği yaz öğeleri nedeniyle de sıkılmadan okunabilecek has edebiyat örneklerinden. 264 sayfa.

Heba Hasan Ali Toptaş
 
Yazarın uzun zaman sonra yayımladığı son romanı, onun alışıldık üslubunun dışına çıkması nedeniyle ‘yazarların üslup dışı çıkışlarını reddetmeye vardıran okur alışkanlığı’nın kurbanı edildi. Üzerinde fazla inceleme de yazılmayan roman, Hasan Ali Toptaş’ın has edebiyata kattığı en önemli örneklerden. 308 sayfa.
 
Yalnızlık Gittiğin Yoldan Gelir Selçuk Altun

Yazarın romanın sınırlarını belirleyip hiç çizgi dışına taşmayışının, bunu yaparken de metnin normalde düşmesi kaderi olan kısırlığın elinden tutup çıkartmasıyla başarılı. İyi bir tatil yoldaşı olabilir. 208 sayfa.

Suskunlar İhsan Oktay Anar

Kendi tarzını yaratabilmiş Türk edebiyatındaki çok sınırlı yazar arasındaki yazarın modern edebiyata en açık romanı. Modern edebiyatla uğraşması onu kendi üslubundan ve tarzından da ayıramaz. İşte bu özelliği nedeniyle romanı, diğerlerinin içinde ayrı öneme ve yere sahip. Üstelik 269 sayfa.