26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

Yap ama Bozma!

Türkiye’nin ilk yapboz yarışması Cizre’de bugün yapılıyor. Türk Kızılay Derneği ve Hamilik Okulu Vakfı’nın organize ettiği yarışmada Mem-u Zin hikâyesini canlandıran bir yapboz tamamlanmaya çalışılacak. 

İPEK TANIR 16 Mart 2019 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yap ama Bozma!

Türk Kızılay Derneği ve Hamilik Okulu Vakfı işbirliği ile Cizre’de YAP ama BOZMA adı altında bugün yapboz yarışmaları gerçekleştiriliyor. İlk kez yapılan yarışmaların bu yıldan itibaren Cizre merkezinden diğer şehirlere de dalga dalga yayılması hedefleniyor. 

Yarışma Cizre Kızılay Şubesi ve Cizre İlçe Milli Eğitim Müdürü organizasyonu ile bugün Fen Lisesi spor salonunda 200 lise öğrencisi arasında bireysel yarışmalar ve takım yarışmaları halinde gerçekleşecek ve kazananlara çeşitli ödüller verilecek. Yarışmaya isim anneliği yapan Hamilik Okulu Vakfı’ndan Kamile Canbay, “YAP ama BOZMA” adının özel bir anlamı olduğuna dikkat çekiyor. 

İlk yarışma özelinde, Cizre’de yüzyıllar önce yaşamış meşhur iki aşık Mem-u Zin’den esinlenen bir sahnenin resmedildiği yapboz tamamlanacak. Hikayeye göre; bir bahar şenliğinde karşılaşan Mem ve Zin birbirine aşık olur ve ilk görüşte heyecandan her ikisi de bayılır. İki aşığın kavuşmasını istemeyen Bekir, oyunları ile araya kötülükler sokar.  Bu yarışmada kullanılan yapbozda da, Bekir’in Mem’i oyuna getirdiği bir sahne sergileniyor. 

Yarışmanın liderliğini üstlenmekten çok memnun olduklarını belirten Türk Kızılay Derneği Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın verdiği bilgiye göre, yarışma konsepti, “sevgi bizim sembolümüz olsun; halkların isteği sevgi” anlayışını kapsıyor ve bu nedenle de ilk yarışmanın konsepti, Mem ve Zin aşkının hikayesini ele alıyor.