27 Nisan 2024 Cumartesi / 19 Sevval 1445

Miraç Kandili Recep ayının kaçıncı günü? Miraç Kandili ne zaman 2022?

Miraç Kandili ne zaman 2022? sorusu, Müslümanlar tarafından araştırılmaya başlandı. Miraç, kelime manası itibariyle merdiven, yükselecek yer, en yüksek makam anlamındadır. İslam aleminde Allah'a yükseliş ve arınma olarak kabul edilir. Peygamber efendimiz, Miraç gecesinde Mekke'den Kudüs'e oradan semalara yükseltilerek, melekût âlemini seyretmiş ve Cenab-ı Hak ile aracısız mükâlemede bulunmuştur. Peki Miraç gecesi ne zaman, ayın kaçında? Miraç Kandili Recep ayının kaçıncı günü?

18 Şubat 2022 Cuma 10:33 - Güncelleme:
Miraç Kandili Recep ayının kaçıncı günü? Miraç Kandili ne zaman 2022?

Mübarek 3 ayların ve yılın ikinci kandili olan Miraç Kandili için hazırlıklar başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre 2022 kandil tarihleri de belli oldu. Miraç Kandili, Recep ayının sonlarına denk gelmektedir. Peki Miraç Kandili ne zaman 2022? Miraç Kandili Recep ayının kaçıncı günü? İşte detaylar...

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN 2022?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre Miraç Kandili Şubat ayının 27'sine denk gelen Pazar günü idrak edilecek.

MİRAÇ KANDİLİ RECEP AYININ KAÇINCI GÜNÜ?

Recep ayında iki kandil bulunmaktadır. İlki Regaip Kandili, ikincisi ise Miraç Kandilidir.

Miraç Kandili, ay takvimine göre Receb ayının 27. gecesine denk gelmektedir. 10 Mart Çarşamba akşam namazı ile birlikte Miraç Kandili gecesi başlamış olacaktır. Dinimizde geceler önce geldiği için Miraç Gecesi önce, Miraç Günü sonra idrak edilecektir.

MİRAÇ KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR?

İslam inancına göre, Hazreti Muhammed, Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hazreti Muhammed, yolculuğunda "Burak" adlı binekle seyahat etti.

Beş vakit namaz, miraç gecesinde farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Miraç gecesinde "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti indirildi.

Ayrıca bu gece Allah, Hazreti Muhammed'e insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir vahyetti.

MİR'AÇ GECESİNDE NE OLMUŞTUR?

Recep ayının 27'nci gecesine rastlayan geceye "Mirac gecesi" denir. Mirac mucizesi, hicretten bir buçuk yıl önce, 621 M. yılı başlarında vuku bulmuştur. Bu gecede Hz. Muhammed (s.a.s), 27 Recep 621 hicri tarihinde gece Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi.

Kur'an-ı Kerim'de mirac olayına şu şekilde kısaca yer verilir: "Kulu (Muhammed'i) gecenin az bir bölümünde kendisine bir kısım âyetlerimizi göstermek için, Mescid-i Haram'dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya götüren Allah bütün noksanlıklardan münezzehtir. İşiten ve gören O'dur" (el-İsrâ, 17/1).

Hz. Muhammed'in, gecenin az bir bölümünde Mescid-i Haram'dan, Mescid-i Aksa'ya kadar olan yolculuğuna "İsrâ", Mescid-i Aksâ'dan göklere yükselip, madde âlemini aşmasına da "mirac" denir. İsrâ; gece yolculuğu yapmak, demektir.

Mirac gecesinin önemi, o gecede Cenab-ı Hak'tan getirilen emir, yasak ve haberlerin öneminden gelmektedir. Mirac gecesi getirilen esasları birkaç maddede toplayabiliriz:

1) İslâm'ı saran tehlike çemberinin, etkisini kaybettiği haber veriliyor.

2) Daha önceki dinlerin yürürlükten kaldırıldığı ilân ediliyor.

3) Hz. Muhammed'in ilâhi gücün tecelli ettiği Sidretü'l-Müntehâ'ya yükselmesi, beşer ilminin sürekli ilerleyeceğine delâlet ediyor.

4) İnsanla Rabbı arasında en önemli iletişim aracı olan beş vakit namaz bu gecede farz kılınmıştır.

5) el-Bakara Suresinin son iki âyeti İslâm ümmetine hediye olarak gelmiştir. "Amenerrasûlü" diye başlayan bu âyetlerde önemli akide konuları yanında, son âyette özlü duâ örnekleri verilmektedir.

6) Allah'a ortak koşmayan mü'minlerin bağışlanacağı müjdesi veriliyor.

İşte bu kadar önemli hükümlerin bir arada bildirildiği Mirac gecesi, önemini bunlardan almaktadır. Mirac gecesinde on iki rek'at nâfile namaz kılınması müstahsen görülmüştür. Bu namazın her rekatında Fâtiha ile başka bir sûre okuyarak, iki rekatta bir selâm vermeli, sonra yüz defa "Sübhânellahi ve'l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illâllahü vallahû ekber" demeli, daha sonra yüz defa istiğfar ederek, yüz defa da salâtü selâm okumalıdır. Gündüzün de oruçlu bulunulmalıdır. Böyle bir gecede yapılacak duanın Cenab-ı Hak tarafından geri çevrilmeyeceği umulur.

Miraç kandilinde neler yapılır?