24 Nisan 2024 Çarşamba / 16 Sevval 1445

Ramazan fitre miktarı kaç TL oldu? 2022 fitre ne kadar?

Fitre miktarı, Ramazan'a kısa bir süre kala Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklandı. Halk arasında Fıtır sadakası olarak bilinen fitre, Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak, Müslümanların ihtiyaç sahibi kişilere vermesi vacip olan sadakadır. Peki 2022 fitre ne kadar, kaç TL oldu? İşte Diyanet tarafından belirlenen 2022 yılı fitre miktarı

6 Mart 2022 Pazar 13:30 - Güncelleme:
Ramazan fitre miktarı kaç TL oldu? 2022 fitre ne kadar?

2022 fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklandı. Günümüzde fıtır sadakası miktarı, kişinin bir günlük (iki öğün) yemek ihtiyacını karşılayacak şekilde belirleniyor. Ramazan ayında maddi durumu yerinde olan herkesin verdiği sadaka olan Ramazan fitre miktarı bu yıl için belirlendi. Peki 2022 fitre ne kadar oldu? İşte detaylar...

2022 FİTRE NE KADAR OLDU?

Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yıl ramazanın başlangıcından gelecek yıl ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 40 lira olarak açıkladı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığınca yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Din İşleri Yüksek Kurulumuzca 2022 yılı ramazan ayının başlangıcından 2023 yılı ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarı, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınarak 40 (kırk) lira olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir. Bu miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda gibi maddelerden ayni olarak da verilebilir. Ayrıca belirlenen fitre miktarı fidye miktarıdır."

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fitre miktarı, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak şekilde belirleniyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığında yer alan bilgilere göre, kişi, kendisinin ve küçük çocukların fitrelerini vermekle yükümlü. Fıtır sadakasının, vacip olma zamanı Ramazan Bayramı'nın birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Ayrıca, bayram gününde veya daha sonra da verilebilir.

KİMLER FİTRE VERMEKLE YÜKÜMLÜ?

Ramazan Bayramı'na kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80.18 gram altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar, kendileri ve velayetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlü.

Kişi aynı zamanda, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle de yükümlü.

Fitre ne zaman verilir?