25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Zilhicce ayında neler yapılır? Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadetler nelerdir?

Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadetler, Kurban Bayramı öncesi araştırılmaya başlandı. Sözlükte 'hac ayı' anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. Zilhicce ayı içerisinde hac ibadetinin yerine getiriliyor olması vesilesiyle bu ayda yapılacak ibadetler İslam alemi açısından çok önemlidir. Peki Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadetler nelerdir? Zilhicce ayında neler yapılır?

4 Temmuz 2022 Pazartesi 17:51 - Güncelleme:
Zilhicce ayında neler yapılır? Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadetler nelerdir?

Zilhicce ayı bu sene Haziran ayının 30'unda başladı. Kurban bayramının arefesi Zilhicce ayının 9. günüdür. Bu ay aynı zamanda Hac ayı olarak da adlandırılır. Kurban Bayramını içine alan Zilhicce ayında yapılan ibadetler çok faziletlidir. Peki Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadetler nelerdir? Zilhicce ayında neler yapılır?

ZİLHİCCE AYININ 9. VE 10. GÜNÜ YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELERDİR?

Hac ibadetinin yerine getirildiği ay olması dolayısıyla önemli bir konuma sahip olan Zilhicce ayı, Müslümanların için fırsat aylarından biri. Zilhicce ayının 8. günü terviye, 9. günü arefe olarak bilinen bu gün, içerisinde Kurban Bayramını da barındırmaktadır.

Zilhicce ayının 8. ve 13. günleri arasında ifa edilen hac menâsikinin mahiyeti, mekânı, vakti gibi hususlar dikkate alınarak adı geçen günler farklı şekillerde adlandırılmıştır. Hac menâsikinin ifasına başlandığı zilhiccenin sekizinci günü "terviye", dokuzuncu günü "arefe" ismiyle anılır. Kurban bayramı zilhiccenin onuncu günü başlar ve dört gün devam eder.

Zilhicce ayının ilk 9 gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür.

Bayram'da oruç tutmak, haramdır. Fakat ilk 9 günde oruç tutmanın fazileti büyüktür.

Peygamber efendimizin zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır.

Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür. Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş , yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dedi i (Müslim, Sıyâm, 196-197) nakledilmiştir.

ZİLHİCCE AYINDA NELER YAPILIR?

Kurban Bayramı ve hac ibadetinin bulunduğu aya Zilhicce denir. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur.

Zilhiccenin ilk on günü, Beytullah'ı ziyaret (Haccın yapıldığı) günleridir. Yani namaz, oruç, sadaka ve hac gibi temel ibadetlerin bir araya geldiği günlerdir. Bu sebeple o günlerde yapılacak farzlar, diğer günlerdeki farzlardan, nâfileler de diğer günlerde yapılacak nâfilelerden daha değerlidir. Hatta bu on günü, ramazanın son on günü ile mukayese eden bazı âlimler olmuştur. Zilhiccenin ilk on gününün kendi içinde en faziletlisi ise, hiç kuşkusuz, arefe günüdür.

İbni Abbâs radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Başka günlerin hiçbirinde, -zilhiccenin ilk on gününü kastederek- şu günlerde işlenecek amel-i sâlihten, Allah katında, daha sevimli hiçbir amel yoktur."

ZİLHİCCE'NİN İLK 10 GÜNÜNÜN FAZİLETİ

Diyanet Fetva Kurulu'na göre; Zilhicce'nin ilk 10 gününün faziletine işaretle, Hz. Peygamber; "Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur." buyurmuş, sahabîler, "Ey Allah'ın Resûlü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür?" diye sormuşlar.

Bunun üzerine Resûlullah; "Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka. (O, bundan üstündür.)" (Buhârî, Îdeyn, 11) buyurmuştur.

Zilhicce'nin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır. (İbn Hacer, Feth, II, 459) Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menâsiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir. Zilhicce ayının dokuzuncu günü olan kurban bayramının arefesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu rivayetlerde zikredilmiştir. (Müslim, Sıyâm, 196, 197; Ebû Dâvûd, Savm, 64; Tirmizî, Savm, 46)