Diyarbakır’da kadın şiddet çalıştayı düzenlendi. Diyarbakır İl Jardanma Komutanlığı’nda görevli Kurmay Binbayı Hasan Ali Gider, kadına yönelik aile şiddet konusunda jandarmanın ulusal ve uluslararası çalışmalar yürüttüğünü belirterek, "Türkiye genelinde yaklaşık 8 bin jandarma personeli kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda görev yapmaktadır. 2014 yılında jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelen 13 bin 318 aile içi şiddet olayında 14 bin 376 kadın mağdur olmuş mağdur olan kadınlardan 6 bin 167 kadın hakkında tedbir kararı çıkarılması sağlanmıştır" dedi.
Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, kadına yönelik şiddetin tün dünyanın sorunu olduğu gibi Türkiye'nin de bir sorunu olduğunu belirterek, toplumda daha duyarlı bireyler yetiştirmek adına bir çok kurum ve kuruluşun işbirliği içerisinde önemli çalışmaları olduğunu söyledi. Aksoy, şöyle dedi:
"Diyarbakır'ın toplam nüfusu 1 milyon 607 bin, bu nüfusun yüzde 49.6'sı kadınlardan oluşuyor. Kadınların profiline baktığımızda özellikle eğitim durumları bakımından maalesef arzu etmediğimiz noktada olmadığını görüyoruz. Yaklaşık kadın nüfusu, nüfusun yüzde 13.8'nin okum ayazma bilmediği, yüzde 39.5'nin de okur yazar olduğu bir il Diyarbakır. Tabiki ilk, orta, lise, doktora gibi seviyelerde olan bir çok kadınımızın da var olduğunu ifade edebiliriz. Diyarbakır'da kadınlarımızın medeni durumuna baktığımızda 15 yaş üstü kadınlarımızın toplam nüfus içerisindeki sayısı 519 bin 636 ve bu nüfusumuzun yaklaşık olarak yüzde 57'si evli gözükmekte. Diyarbakır'da kadına yönelik şiddet konusunda ne durumdayız ve ne tür çalışmalar yapılıyor. Bir çok kurul ve kuruluşumuz bu anlamda yürüttüğü çalışmalar var. Belirli illerde özellikle Türkiye'de 14 ilde şiddet önleme ve izleme merkezi var. Bu merkezlerden biri de Diyarbakır'da kuruldu ve 2013 yılından itibaren faaliyet göstermektedir. Temel amacı da şiddete uğrayanlara hizmet vermek. Şiddete uğrayanlar sadece kadınlar değil zaman zaman erkeklerde var. Eşinden veya başka taraftan şiddet görebilen şiddet önleme ve izleme merkezlerine müracaat eden erkeklerinde var olduğunu da biliyoruz. Ama büyük bir çoğunluğu kadınlarımız tarafından oluşturuluyor."
493 KADINA KORUMA KARARI
Vali Aksoy, 2014 yılında Şiddet Önleme Merkezi'ne başvuran kadınlardan 493'üne adli makamlar tarafından koruma kararı verildiğini belirterek, "12 kişiye adli makamlar tarafından koruyucu hizmet, 1187 kişi de önleyici tedbir kararı verilmiş. Bu başvuran kişilere yönelik olarak ta 499 kişiye de barınma sorunu giderilerek cevap verilmiş. Barınma sorunları ve taleplerini ileten kadınlarımıza baktığımızda ne tür sorunlar nedeniyle başvurmuşlar diye bakıldığında, bir kısmı doğrudan barınma, cinsel istismar, ekonomi, fiziksel şiddet var. Ağırlıklı olarak baktığımızda en yüksek oran fiziksel şiddet. Merkeze başvuran kadınlarımızın ilkokul, ortaokul, lise mezunlarının yanı sıra üniversite mezunları kadınlarımızda var. Yaralananların medeni durumuna baktığımızda bir çoğunun evli olduğunu görüyoruz. Yüzde 55.5'nin evli olduğu, yüzde 12'sinin dini nikahlı olduğu, yüzde 1.8'nin boşanmış eski eşi tarafından şiddete maruz kaldığı ve yüzde 30'nun da bekar olduğunu görebiliyoruz. Merkeze başvuran kadınların şiddete uğrayan kadınların kim tarafından şiddete uğradığına baktığımızda bir çoğunun resmi nikahlı eşi tarafından bu da yaklaşık yüzde 60'nı oluşturduğunu görüyoruz. Bekar olup ailesi tarafından şiddete uğrayan kadın yüzde 54 civarında, dini nikahlı eşi tarafından yüzde 11,5, boşanmış eş tarafından da 1,5 , arkadaşları tarafından da yüzde 3 civarında şiddete uğrayan kadınımızın olduğunu görüyoruz. Şiddet uygulayana da yürütülen bir takım uygulamalar var. Bu oranlara baktığımızda da yaklaşık 330 kişiye eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri sunulmuş" dedi.
Kamu kurumlarda çalışan personelin kadına yönelik şiddet konusunda bilinçlendirildiğini belirten Vali Aksoy, "Önceki dönemlerde şiddete uğrayan ve karakola başvuran kadınımıza, 'kocandır, döverde severde' denir ve nasihat edilerek gönderilirdi. Artık bugün bu yapılmıyor müracaatı alınıyor ve gereği yapılıyor. Bu konularda adli makamların aldığı kararlarla Türkiye'de kadına yönelik şiddet konusunda bir değişimin yaşandığını görüyoruz. Temennimiz şiddetin hiçbir noktada olmaması ve özelikle kadınlara yönelik olmaması" dedi.