Kamu kurum müdürleri ve basın mensuplarıyla bir araya gelen Diyarbakır Valisi Cahit Vali Kıraç, Diyarbakır'da tamamlanan ve devam eden yatırım ve projeler hakkında bilgi verdi. Çözüm süreciyle birlikte yatırım konusunda iyimser bir havanın yakalandığını anlatan Vali Kıraç, Diyarbakır'ın en çok kamu yatırımının yapıldığı Türkiye'nin beşinci ili olduğunu kaydetti. Diyarbakır'da devam eden 11 köprülü kavşak inşaatının bitmek üzere olduğunu kaydeden Vali Kıraç, Sur içindeki kentsel dönüşüm, burçların restore edildiği projelerin de bitmesiyle şehrin çehresinin değişeceğini dile getirdi. Vali Kıraç, Diyarbakır'da ulaşım, sağlık, spor başta olmak üzere bütün alanlarda yapılan yatırımları detaylarıyla anlattı. Bu yıl Diyarbakır İl Özel İdaresi'nin 116 milyon TL bütçeli yatırımlarının devam ettiğini anlatan Vali Kıraç, KÖYDES'in 18 milyon bütçesini de yılbaşına kadar 22 milyon TL'ye çıkardıklarını anlattı.
Bölgede insanların huzur ve istikrara ihtiyaç duyduğunu anlatan Kıraç, buna yönelik yatırımların da devam ettiğini kaydetti. Vali Kıraç, "Yatırımlar için olumlu bir iklim gerekiyordu. Bunu şuan oluşmuş durumda. Köylerden çevreden gelecek göçleri durdurmak ve buradaki mevcut kişilerin de başka şehirlerine göçünü engellememiz gerekiyor. Bunun için de yatırımlar devam etmesi şart" diye konuştu.
4 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ
Şuan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 4 bin kişinin istihdam edildiğini anlatan Vali Kıraç, teşvik kapsamında 6. Bölge'de bulunan Diyarbakır'a yeni bir organize sanayi bölgesinin açılması çalışmasının devam ettiğini kaydetti. Diyarbakır'a yani 6. Bölge'ye yatırım yapacak girişimcilerin yüzde 38 daha avantajlı olduğunu anlatan Kıraç, bunun için de yatırım için çok sayıda talebin olduğunu dile getirdi. Diyarbakır OSB'deki doğalgaz ve demiryolu ulaşımı sıkıntısının çözülmek üzere olduğunu belirten Vali Kıraç, doğalgaz için 3 milyon 700 bin TL'lik yatırımla yılsonuna kadar yatırımcıya ulaşacağını söyledi. Vali Kıraç, 27 şehit sahabe kabrinin bulunduğu Hz. Süleyman Camii'nde kadın tuvaleti sıkıntısının da çözülmek üzere olduğunu, restorasyon kapsamında şuana kadar 5 burcun yenilediklerini diğerlerinde ise çalışmaların devam dile getirdi.
Acil olarak 2 bin 400 öğretmene ihtiyaç olduğunu belirtenVali Kıraç, uyuşturucuyla mücadelenin de aksamadan sürdüğünü ifade ederek, “2013 Mayıs ayından bu yana 198 operasyon yapıldı. 5 bin hektar alanda uyuşturucu araması yapıldı. Milyonlarca lira değerinde uyuşturucu bulundu” diyerek şunları söyledi.
"Burada da tüm halkımızın bu operasyonlarda bize destek vermesini bekliyoruz. Mayıs ayından itibaren 198 ayrı operasyonda, 47 milyon 893 bin 665 kök kenevir imha işlemi gerçekleştirildi. 16 Bin 309 kilo kubar, 37 bin 605 gram toz esrar ele geçirildi, 470 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Ele geçen uyuşturucuların ekonomik değer karşılığı 2 milyon 370 bin liradır, bu kaynağı kurutmuşuz. Yaklaşık 5000 hektarlık bir alanda ekime müdahale etmişiz. Özellikle Jandarma ve polisimizi kutluyorum. Bu operasyonlar yaklaşık 500-1000 kişilik ekiplerle, iş makineleriyle, aracıyla tarlalar sökülerek bu işler gerçekleştiriliyor. En son yapılan operasyonda yaklaşık 10 ton toz esrar ele geçirildi. Bunların piyasaya sürülmesi halinde 2 milyon kişinin bundan olumsuz etkileneceğini ve müptela edeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla burada herkesin hem vicdani ve insani, hem de asli görevidir. Bu sadece güvenlik kuvvetlerinin işi değildir. Biz insanımızı seviyorsak gelebilecek her tülü zarara karşı ortak mücadele etmeliyiz."
KAÇAK ELEKTRİK ORANI YÜZDE 80
Vali Kıraç, kentin kaçak kayıp elektriğine de dikkat çekerek, "Enerji sanayi için vazgeçilmezdir. Diyarbakır enerjisi de geçtiğimiz günlerde özelleşti biliyorsunuz. 387 milyon dolarlık bir bedelle 30 yıllığına bir özel firma aldı. Özellikle kayıp kaçak oranlarını düşürmek adına Diyarbakır'da ciddi bir gayrete ihtiyaç var. İnsanlar yaptığı her işin bedelini ödemek zorunda. Yani yüzde 80'nin üzerinde bir kayıp-kaçakla enerjinin ayakta durması ve şirketinde faaliyetini sürdürmesi mümkün değildir. Sağlıklı bir üretime de bu enerji alt yapı sağlayamaz" diye konuştu.