12 Aralık 2024 Perşembe / 11 CemaziyelAhir 1446

Dünyanın ilk Mıhallemice ders zili çaldı

Midyat’ta, Cumhuriyet Ortaokulu’nun 5. sınıfında okuyan 35 öğrencinin seçtiği Yaşayan Diller ve Lehçeler dersinde yer alan Mıhallemice’nin öğretilmesine başlandı. Anavatanları Türkiye’nin Turabdin bölgesi olan Mıhallemiler, dünya tarihi boyunca ilk kez dillerini okullarda bilimsel metotlarla okuyup yazacaklar.

Süleyman İş16 Kasım 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Dünyanın ilk Mıhallemice ders zili çaldı
Milli Eğitm Bakanlığı’nın ana dilde eğitim konusundaki yasal düzenlemeleri çerçevesinde bu yıl ilk kez orta okullarda uygulanan Yaşayan Diller ve Lehçeler Programı kapsamında velilerin ve öğrencilerin talebi üzerine tercih edilen Mıhallemice seçmeli dersi eğitimi verilmeye başlandı. Haftada 2 saat verilen derste Mıhallemice seslerin ve harflerin yazılış ve okunuşu, günlük konuşmalar, tanışma, selamlaşma ve temel gramer bilgisi öğretiliyor.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, “Midyat’ın tarihi alt yapısının bu şehir için önemli olduğunu düşünüyorum ama Midyat’ta tarih sadece konuk evinden ibaret değil. Bana göre Midyat’ta tarih, dört dili bir insanın konuşabilmesidir. Asıl biz bu değerimizden uzaklaşmışız. Yani kültürel birliktelik, kültürel yaşam dediğimiz şey bu. Bu seçmeli dersi önemsiyorum. Bugünün eğitim sistemi buna müsaade ediyorsa gerçek anlamda biz tarihimize sahip çıkıyoruz demektir. Midyat’ta bana soracak olarsanız tarih nedir diye? Bende ‘Bir insanın dört dili aynı anda konuşabiliyor olmasıdır’ derim. Buna da eğitim katkı sağlıyorsa demek ki eğitim ciddi bir ilerleme kaydetmiş Türkiye’de” dedi.

Mıhallemice ders öğretmeni aynı zamanda Mıhallemi Derneği Başkanı olan Mehmet Ali Aslan ise, “Mezopotamya’nın en eski yerli halklarından olan Mıhallemiler için bu gelişme bir dönüm noktasıdır, bir milattır. Türkiye bu tür cesur adımları atarsa medeniyet yarışında kimse onu tutamayacaktır. Öğrencilerin üçte biri ana dili Kürtçe olanlar, üçte biri ana dili Türkçe olanlar geriye kalanları ise ana dilleri Mıhallemice olanlardır. Biz bu sınıfta sadece Mıhallemiceyi değil, halkların ve dillerin kardeşliğini ve kaynaşmasını da sağlıyoruz” dedi.

Bir halkın geçmişi ve geleceği arasındaki en önemli köprünün dil olduğuna işaret eden Aslan, “Dil bir halkın en temel belirgin özelliğidir. Bir nevi bir halkın, bir kavmin DNA kodlarıdır. Dil bir toplumun hafızasıdır. Ana dilde eğitim seçmeli değil, zorunlu bir ders olması gerekiyor. öğrencilerimiz Başbakanımız ve Milli eğitim Bakanımıza teşekkür mektubu gönderecek. En demokratik ülkeler dahil, dünyanın hiçbir bir ülkesinde Mıhallemice ders verilmemişti. Bu onur ve haklı şeref Türkiye cumhuriyetinin olmuştur. Bu eğitim Mıhalemi halkı için bir milat niteliği taşımaktadır.Yıl sonunda Mıhallemice dil bayramı şölenin yapan sayın Başbakanımızı ve Milli eğitim Bakanımızı bu şölene davet edeceğiz. Üniversitelerde Mıhallemice bölüm açılmasını ve Mıhallemice TV açılmasını talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

5’nci sınıf öğrencisi Arda Kaan Bayram’ın Annesi Özgür Bayram da, Mıhallemice dersinin verildiğini öğretmen sayesinde öğrendiklerini belirterek, “Çocuğum şuan derse katılıyor. Çocuğumun yeni bir dil öğrenmesinin keyfini yaşıyoruz şuan. Bu dersin ona bayağı katkı sağlayacağını düşünüyorum arkadaş ve çevresinden dolayı” dedi.

Mıhallemice seçmeli dersine katılan öğrencilerden Çiğdem Korkut, “Mıhallemice dersinin seçmenin nedeni, hiçbir okulda böylebir dersin olmamasındandır. Seçmeli dersler içinde en güzel ders bu Mıhallemice dersi” dedi.
Öğrencilerden Mustafa Yılmaz da, “Ben burada yaşıyorum, Mıhallemice bilmiyorum. Ben Kürdüm. Neredeyse Mardin’in yarısında herkes Mıhallemice konuşuyor. Ben de bu sebeple Mıhallemice dersini seçtim. Bu dersi seçtiğim için çok mutluyum. Öğretmenimden de çok memnunum. Sene sonunda çok iyi şeyler öğreneceğimi düşünüyorum. Bu dil dünyada hatta belki de evrende pek fazla konuşulmuyor. Ama bu okulda bu ders veriliyor” dedi.

Hazar Köz isimli öğrenci de, Mıhallemi dersini Arapça’sını geliştirmek için seçtiğini belirterek, “bu ders sayesinde hem arap alfabesini öğreniyorum hemde Kur’an-ı Kerim’i daha iyi okumamızı sağlıyor. Benim amcamın Dubai’de şirketi var. eğer Allah göstermezse üniversiteyi kazanamazsam bu ders sayesinde büyüyünce amcamın yanında çalışabilirim. Çok işime yarayacak bu ders” diye konuştu.