20 Mayıs 2025 Salı / 23 Zilkade 1446

“Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları, Yazarlar ve Sanatçılar” kitabı yayınlandı

Diyarbakır Valiliği’nin Kültür Sanat Yayınlarından 14.sü olarak hazırlanan “Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları, Yazarlar ve Sanatçılar” isimli kitabın basımı tamamlandı. Uzun soluklu ve meşakkatli bir sürede yapılan çalışmanın sonucu olan kitabı Araştırmacı-yazar, Ansiklopedist İhsan IŞIK kaleme aldı.

6 Temmuz 2014 Pazar 07:00 - Güncelleme:
“Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları, Yazarlar ve Sanatçılar” kitabı yayınlandı

Diyarbakırlı ilim adamlarını, yazarları ve sanatçıları tanıtmayı amaçlayan bu kitap, içerik itibariyle tarihin ilk çağlarından itibaren bu şehirde doğmuş ya da hayatının büyük bir bölümünü bu şehirde yaşadığı için Diyarbakırlı (Amid-i Diyarbekr-i) olarak tanınıp, ilimde, fikirde ve sanatta belli bir şöhret sahibi olarak kendini kabul ettirmiş olan şahsiyetlerin biyografilerinden oluşmaktadır.

Şahısların biyografilerinin yanı sıra fotoğrafları, yazı ve şiirlerinden örnekler verilerek haklarında daha geniş bilgilere ulaşmak isteyenler için kılavuzluk yapılmıştır. Dönemlerinin en ünlü şairlerinden Nesimi, İbrahim Gülşeni, Halili, Hamii, Ali Bardaklı Şeyh Ahmed, Ahmed Mürşidi, Lebib, Ref’i, Azmi, Sırrı Hanım, Şaban Kami, Said Paşa; Yahya Kemal’in “Amid o şehr-i nur öğünsün ilelebet” dediği büyük bilgin Ali Emir-i Efendi, İstanbul’un düşmanlarca işgaline ünlü “Kara gün” yazısıyla yiğitçe karşı çıkan ünlü şair ve yazar Süleyman Nazif; “Otuz beş yaş” şiiri ülkemizde ve dünyada ezbere okunan ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı; eserleriyle ülkemizin önde gelen sosyolog ve edebiyatçıları arasında yer alan Ziya Gökalp, şiirleri ve düşünce eserleriyle dünya çapındaki isimler arasında seçkin bir yeri olan Sezai Karakoç gibi kendini kabul ettirmiş nice ünlü şair, yazar, sanatçı ve bilim adamlarına yer verilmiştir.

VALİ KIRAÇ: Yılların eskitemediği Diyarbakırlı ilim adamları, yazarlar ve sanatçılar tek bir kitapta toplandı.

“Özveri, çaba ve emeğin harmanlanması sonucu ortaya çıkan ve Diyarbakır’ın köklü kültürünü yansıtan bu çalışmada, Diyarbakırlı ilim adamlarını, yazarları ve sanatçıları tanıyacak, haklarında detaylı bilgiler alarak eserlerinden örnekleri göreceksiniz.

Diyarbakır, insanlığın ilk aşamalarından itibaren yerleşimlere sahne olan, değişik medeniyetlerin kurulduğu eşsiz bir coğrafyadır. Farklı dinlerin kutsal değerlerinin ve mekânlarının aynı karede görüldüğü, isminin her hecesinde tarihin farklı bir dönemini barındıran kadim bir şehirdir Diyarbakır. Bir ustanın elinde şekil alan bakır gibi işlenmiş, bir halı gibi dokunmuş bu kent, saklı kalmış sanatlarını gün yüzüne çıkartmayı beklemektedir. Peygamber Türbeleri ve sahabeleriyle, Hakimiyet Sancağı İçkalesi’yle, 5. Harem-i Şerif Ulu Camisiyle, Malabadi Köprüsüyle, birbirinden güzel ve heybetli burçlara sahip Surlarıyla, sivil ve dini mimari eserleriyle, Hevsel Bahçeleriyle ve farklı kültürlerin bir arada yaşadığı 12.000 yıllık geçmişiyle 33 Medeniyetin şehri Diyarbakır, binlerce yılın ortak hikâyesidir.

Bugüne kadar, yüzyıllar boyunca aralarında dünyaca ünlü insanların bulunduğu pek çok kıymetli ilim adamları, yazarlar ve sanatçılar yetiştirmiş olan Diyarbakır şehri bilim, sanat ve kültür şehri olarak büyük bir öneme sahiptir. Bu birikim, tarihsel hafıza ve kültürüyle ülkemizin ve dünyanın önemli inanç ve kültür merkezleri arasında yerini alacağına olan inancımızla tanıtım çalışmalarına devam ediyoruz.”

Vali Kıraç İhsan Işık’a da ayrıca teşekkür ederek şöyle konuştu. “Bu değerli kitabın hazırlanmasında büyük emeği olan kıymetli hemşehrimiz İhsan Işık’ı da ayrıca kutlamak istiyorum. Şehrimizi ve değerlerimizi tanıtma noktasında bugüne kadar göstermiş olduğu çabaların takdire şayan olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu önemli eserin de şehrimizin yetiştirmiş olduğu değerli şahsiyetlerin ülkemizde ve dünyada tanınmasına çok büyük bir katkı sunacağına inanıyorum” dedi.

Diyarbakır Valiliği tarafından basılan bu eserle Valilik tarafından son 4 yılda basımı sağlanan Diyarbakır Valiliği Kültür Sanat Yayınları sayısı 14’e ulaşmış oldu.