2011 yılında 15 üyeli Güvenlik Konseyi’ne BM’ye tam üyelik başvurusu yapan Filistin’in sonuçsuz kalan girişiminden bir yıl sonra, 193 ülkenin oluşturduğu BM Genel Kurulu’nda alınan kararla, tarihi bir zafer kazanıldı. BM Genel Kurulu’nda bugün yapılan oylamada, Filistin’in ‘Üye olmayan gözlemci ülke’ olmasını içeren tasarı kabul edildi.
29 Kasım 1947′de İngiliz Mandası’nın Arap ve Yahudi devleti olarak 2′ye ayrılmasını onaylayan BM’de, İsrail’in devlet olma yolu açılırken, Filistin de yine bir 29 Kasım kararıyla benzer bir imkana kavuşmuş oldu.
İsrail’i uluslarası ceza mahkemesinde dava edebilme hakkı
BM Genel Kurulu’nun bugünkü tarihi kararı, Filistin’in BM kuruluşlarında katılımının önü açılırken, Filistinlilerin İsrail’in bundan sonraki olası saldırılarında uluslararası hukuk forumlarında İsrail’i dava edebilme hakkına sahip olmaları açısından da ayrı bir önemi bulunuyor.
İsrail’in ayrıca Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yürütülen yerleşim faaliyetleri konusunda da Filistin, uluslararası mahkemelere başvurma hakkına sahip olacak.
193 üye ülkenin 3′te 2 çoğunluğu Filistin’i destekledi
Filistin’in ‘Üye olmayan gözlemci ülke’ olmasını içeren tasarı, Genel Kurulu’nun 3′te 2 çoğunluğunun oyunu aldı.
193 üyeli BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, 138 evet oyuna karşı başta İsrail ve ABD başta olmak üzere 9 ülke de hayır oyu kullandı. 41 Ülke ise oylamada çekimser kaldı. Filistin’e ”hayır” diyen ülkeler arasında, ABD ve İsrail dışında, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Palau, Panama, Nauru, Micronezya, Marşal da yer aldı.
ABD ve İsrail’e rağmen
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton kararı, ”talihsiz ve zarar verici” olarak yorumladı. Clinton, barışa giden yolda yeni engeller çıkaradığı ifade etti.
İsrail’in en büyük destekçisi ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice sonucun kurucu bir kayıt olarak değerlendirilmemesi gerekitiğini söylerken, ”Bir kırmızı düğmeye basmak, Filistin’in BM tarafından tanınmaması adaletsizliğinin tarihi gerçeğini değiştirmez.” ifadesini kullandı.
Tasarıya karşı ABD, Dışişleri Bakan yardımcısı William Burns ve Ortadoğu özel temsilcisi David Hale’le dün ikna niteliğinde gerçekleşen görüşmede, New York’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la bir araya gelmişti.
Davutoğlu: 60 yıldır dünya Filistin’e gözlerini kapadı
Türkiye, BM’deki tarhi oylamaya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla bakan düzeyinde katılırken, Davutoğlu oylamanın yapıldığı Genel Kurul’a hitaben bir konuşma yaptı.
Davutoğlu, konuşmasında; ”60 yıldır bütün dünya Filistin halkının acılarının gözlerini kapadı. Uzun yıllar bizler Filistin halkının kendi devletlerini kurma haklarına karşı gözlerimizi kapattık. Ancak hiç kimse sadece gözünü kapatarak, Filistin halkının kederini temize çıkaramaz.” ifadesini kullandı.