30 Nisan 2024 Salı / 22 Ramazan 1445

ABD'den ''çifte standart'' iddialarına cevap: Kuzey Kore BM yaptırımlarının öznesi değil

ABD yönetimi, Kuzey Kore'nin Washington yönetiminin uzay programlarına 'çifte standart' uyguladığı yönündeki iddiasına, Güney Kore'nin Birleşmiş Milletler yaptırımlarının öznesi olmadığı şeklinde yanıt verdi.

AA5 Aralık 2023 Salı 11:35 - Güncelleme:
ABD'den ''çifte standart'' iddialarına cevap: Kuzey Kore BM yaptırımlarının öznesi değil

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, dün düzenlediği basın toplantısında, Kuzey Kore'nin, ABD'yi uzay programlarına "çifte standart" uyguladığı yönündeki iddialarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Miller, Kuzey'in iddiasına karşı çıkarak, Kuzey Kore'nin faaliyetleri nedeniyle muhatap olduğu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi yaptırım kararlarına Güney'in maruz kalmadığı şeklinde yanıt verdi.

Washington yönetiminin Pyongyang yönetimiyle diyalog kurma isteğini yineleyen Miller, Kuzey Kore'nin "istikrarı bozan faaliyetlerine ilişkin kaygılarımıza barışçıl çözüm bulunmasını memnuniyetle karşılayacağımızı açıkça ifade ettik." dedi.

Miller, "Kuzey Kore ile hiçbir şekilde çatışma istemediğimizi açıkça belirttik ancak şu ana kadar bu taleplerin tümü reddedildi." açıklamasında bulundu.

Kuzey Kore'nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) konuşan, Kuzey Kore Ulusal Havacılık ve Uzay Teknolojileri İdaresi'nden ismi açıklanmayan yetkili ABD'nin Güney Kore'nin casus uydusu konusunda "çifte standart" uyguladığını ve Seul'ün uydu fırlatma denemesine "yüzsüzce" yardımcı olduğunu iddia etmişti.

Güney Kore, ABD merkezli uzay şirketi SpaceX tarafından üretilen "Falcon 9" adlı roketin taşıdığı askeri keşif uydusunu 1 Aralık'ta fırlatmıştı.

Güney Kore, 2025'e kadar dört tane daha radar uydusu göndermeyi planlıyor.

- KUZEY KORE'NİN CASUS UYDU FIRLATMA GİRİŞİMLERİ

Kuzey Kore, 31 Mayıs'ta askeri casus uydu fırlatma girişiminde bulunmuş; deneme, taşıyıcı roket sistemindeki arıza nedeniyle başarısız olmuştu. Pyongyang yönetimi, bu denemeyi yılın ilk yarısındaki "en ciddi hata" olarak tanımlamıştı.

Kuzey Kore, uluslararası kınamalara rağmen kısa sürede uydunun yeniden "doğru şekilde" fırlatılacağını duyurmuştu.

Pyongyang yönetimi, 23 Ağustos'ta da ikinci casus uydu fırlatma denemesi yapmış ancak bunun da başarısız olduğunu açıklamıştı. Kuzey Kore, bu başarısız girişimin ardından ekimde yeniden deneme yapılacağını bildirmişti.

Kuzey Kore, 21 Kasım'da üçüncü kez, güneye doğru casus uydu taşıyan bir roket fırlatmıştı.

Bunun ardından Güney Kore, 22 Kasım'da, Kuzey Kore ile 2018'de imzaladığı ve bölgedeki askeri gerilimi azaltmayı amaçlayan anlaşmanın bazı hükümlerini askıya aldığını açıklamıştı. Kuzey Kore de 23 Kasım'da söz konusu anlaşmayı feshettiğini kaydetmişti.

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, 22 Kasım'da, Kuzey Kore'nin yörüngeye casus uydu taşıyan roket fırlatmasını şiddetle kınamıştı.

BM Güvenlik Konseyi, nükleer programı nedeniyle Kuzey Kore'ye 2006'dan bu yana ekonomik ve askeri yaptırımlar uyguluyor.