25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

ABD'den Rusya'ya şok suçlama

ABD, Rusya'yı orta menzilli füze denemesi yapmakla suçlayarak, bu durumu çok ciddi bir gelişme olarak vurguladı.

29 Temmuz 2014 Salı 07:00 - Güncelleme:
ABD'den Rusya'ya şok suçlama
ABD, Rusya'yı orta menzilli füze denemesi yapmakla suçladı. Moskova'nın Silah Kontrol Anlaşması'nı ihlal ettiğini iddia eden ABD, "Bu çok ciddi bir gelişme" dedi.
 
ABD, Rusya'yı 1987 tarihli Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) ihlal eden füze denemeleri yapmakla suçladı.
 
Amerikan New York Times gazetesi, ABD'nin, Rusya'nın INF Anlaşması altında yasaklı bir karadan fırlatılan güdümlü nükleer füzeyi test ederek, anlaşmayı ihlal ettiğini saptadığına dair bir haber yayımladı.
 
Rusya'nın nükleer füze denemesini "çok ciddi bir gelişme" olarak nitelendiren ABD'li yetkili, bu denemeyle Moskova'nın 1987'de imzalanan orta menzelli nükleer silah anlaşmasını ihlal ettiğini ileri sürdü.
 
ABD yetkili, "Rusya'nın altına imza attığı nükleer silahsızlanma anlaşmalarına riayet etmesini ve envanterindeki yasaklı tüm silahları imha etmesini istiyoruz" dedi.
 
OBAMA'DAN PUTİN'E MEKTUP 
ABD Başkanı Barack Obama'nın konuyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup gönderdiği de belirtildi.
 
REAGAN VE GORBAÇOV İMZALAMIŞTI 
INF Anlaşması, 1987 yılında eski ABD Başkanı Ronald Reagan ve dönemin Sovyet lideri Mihail Gorbaçov tarafından imzalanmıştı.
 
Anlaşma, soğuk savaşın sona ermesine katkı sağlaması ve iki ülke arasında silahların kontrolü çabalarında önemli bir köşetaşı olarak görülüyor.