11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

AB'den Apple'a şok suçlama

Haksız rekabet yüzünden dünyanın bir numaralı internet arama motoru Google’ın Avrupa Birliği ile başı derde girmişti. AB şimdi de Avrupa’nın oyun kurallarını bir başka Amerikan tröstüne öğretmek için kolları sıvadı.

3 Ekim 2012 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
AB'den Apple'a şok suçlama


“Apple Care”… Kulağa hoş geliyor ve Apple’nin müşterisiyle ilgilendiğine işaret ediyor. Amerikan şirketi, iPhone, iPad ya da Mac bilgisayarı alanlara, ürünleri için ‘korunma planı’ sunuyor. Böylece Apple ürünlerinin garantisi bir ya da iki yıl uzatılmış oluyor. Tabii bu kadar ilgi karşılıksız gösterilmiyor ve Apple örneğin Mac Book'a 249 Euro uzatmalı garanti ücreti alıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun adaletten sorumlu üyesi Viviane Reding'in sözcüsü, AB Komisyonu’nun eleştirdiği noktayı açıklarken, “Sanki Apple, Birlik hukukuna göre vermesi gereken açık, doğru ve eksiksiz bilgiyi müşterisinden esirgiyor", dedi.

AB, Apple tröstünü, AB hukukunun yeni ürünlere iki yıl garanti verme mecburiyetini müşterisinden gizlemekle suçluyor. Avrupa Parlamentosu Hukuk Komisyonu Başkanı Klaus-Heiner Lehne bunun dürüst bir davranış olmadığı görüşünde. Lehne,bu uygulamanın, her müşterinin otomatikman iki yıllık garanti hakkı olduğuna açıklık getirmediğini, söylüyor.

Herkes şikayetçi

Bu arada bilgisayar devi Apple'nin özel garantisinin normal süreyi aştığını ve ürün alındıktan sonra ortaya çıkan arızaları da kapsadığını da teslim etmek gerekir. Klaus-Heiner Lehne ise uygulamalı hukuk açısından bu avantajın rol oynamadığını ve Apple'nin bazı açılardan hukuken haklı olmakla birlikte yanıltma yaptığını öne sürüyor.

Bir grup Avrupa parlamenteri adaletten sorumlu Komisyon üyesi Reding'e protesto mektubu gönderdi. Tüketiciyi koruma birlikleri de Amerikan şirketinin bilgilendirme politikasını Brüksel'e şikâyet etti.

Bunun üzerine yetkili Komisyon üyesi harekete geçti ve üye ülkelerin tüketicinin korunmasından sorumlu bakanlarına yazılı olarak durumu bildirdi. Komisyon üyesi üye ülkelerden milli yasaları doğrultusunda Apple'a karşı harekete geçmelerini bekliyor.

Komisyon üyesinin doğrudan müdahale yetkisi bulunmuyor. Çünkü tüketicinin korunmasında Birlik Komisyonu sadece üye ülkelere Avrupa yasaları doğrultusunda adım atmalarını ihtar edebiliyor. Ticari ahlaka aykırı davranışlar da bu kapsama giriyor. Üye ülkelere ise, tüccarın tüketiciyi yanıltıp yanıltmadığını saptamak düşüyor.


CEZA KORKUSU


İtalya çoktan harekete geçmiş ve yanıltıcı garanti uygulaması yüzünden Apple'ye 900 bin euro ceza kesmişti.

Pabucun pahalıya gelebileceğini sezen Apple internet portalına AB'nin tüketiciyi koruma sitesinin linkini ilave etti. Ancak Komisyon verilen bilgileri yeterli bulmuyor ve hatalı ürün satın alındıktan sonra ortaya çıkan arızaların da garanti kapsamına alınmasını istiyor.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Klaus-Heiner Lehne, “Yanıltıcı reklam yapılıyor ve mahkemeler de bu reklamların yanıltıcı olduğunu tescil ediyorsa, o zaman Apple tarafından uygulanan özel garantiye itiraz etmenin mümkün olması gerekir”, diyerek usulsüz ürün garantisine ödedikleri paranın iadesini isteyen Apple'cileri ümitlendirdi.
(Deutsche Welle Türkçe / Martin Bohne/A. Günaltay)