18 Kasım 2025 Salı / 28 CemaziyelEvvel 1447

ANKA III ve KAAN'a hayran kalmışlardı! Fransa, Rafale savaş uçağı ile karşı hamle yaptı

Körfez'in petrol zengini Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Fransa arasında Rafale savaş uçağı anlaşmasına ilişkin önemli bir adım atıldı. Abu Dabi ile Fransa'nın Rafale F5 savaş uçağı ve sadık kanat adamı muharebe insansız hava aracı için ortaklık konusunda ileri düzeyde görüşmeler yürüttüğü ifade edildi. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde Paris'in Körfez'de savunma pastasından önemli bir pay alabileceği dile getirildi. Ayrıca iki ülke arasında anlaşma imzalanması halinde, Türkiye'nin beşinci nesil insansız savaş uçağı KAAN'ı yakın takibe alan BAE'nin önemli bir insansız hava aracı gücü haline gelebileceği vurgulandı.

HABER MERKEZİ18 Kasım 2025 Salı 22:19 - Güncelleme:
ANKA III ve KAAN'a hayran kalmışlardı! Fransa, Rafale savaş uçağı ile karşı hamle yaptı

Birleşik Arap Emirlikleri, Dassault Rafale F5 savaş uçağı ve ona bağlı sadık kanat adamı muharebe insansız hava aracının geliştirilmesi için ortaklık konusunda Fransa ile detaylı görüşmelere başladı. Son veriler, Abu Dabi'nin yalnızca gelecekteki uçak alımlarını değil, aynı zamanda daha geniş Rafale F5 ekosisteminde eş finansör ve endüstriyel ortak olarak daha derin bir rol için de müzakere ettiğini doğrulamaktadır.

Uzmanlar, Dassault ve BAE'nin, Mirage serisiyle başlayıp Aralık 2021'de imzalanan ve yaklaşık 17 milyar avro değerindeki ve bu tipin tarihindeki en büyük ihracat siparişi olarak tanımlanan 80 Rafale F4 savaş uçağı için "tarihi" anlaşmayla doruğa ulaşan 40 yılı aşkın süredir birlikte çalışmaktadır.

Sözleşme, Nisan 2022'de Dassault'un sipariş listesine resmen girdi ve BAE Savunma Bakanlığı, bu yılın başlarında ilk Rafale uçağını hizmete sokarak, uçağı kamuoyuna Fransa ile "derin stratejik ortaklık" sembolü olarak sundu.

RAFALE'NİN ÖNÜNDE UÇACAK

Geçtiğimzi yıl Ekim ayında Paris, 2030'dan sonra Rafale F5'i tamamlayacak ve önceki nEUROn göstericisinden büyük ölçüde yararlanacak bir gizli silahlı insansız hava aracı (SİHA) programının başladığını duyurdu.

Açıklamalar, düşük gözlemlenebilir şekillendirme, dahili silah bölmesi, gelişmiş otonom kontrol ve insanlı uçakla sıkı veri füzyon bağlantılarına sahip uçan kanatlı bir İHA'ya işaret ediyor. Muharebede, bu sadık kanat adamlarından birkaçının, pilotun kumanda kolu operatörü yerine görev komutanı olarak hareket ettiği, uzaktan sensörler, elektronik saldırı platformları ve saldırı varlıkları olarak Rafale'nin önünde uçması bekleniyor.

Sadık kanat adamı insansız hava araçları, Abu Dabi'ye muharebe kitlesi oluşturma, üst düzey hava savunma sistemlerini araştırma ve yoğunlaştırma ve Rafale filosunu daha yüksek değerli görevler için koruma olanağı sağlıyor ve bu da BAE'nin hassas vuruş ve uzun menzilli gözetlemeye yönelik doktrinsel odağına uyum sağlıyor.

İHA'LARA ÖNCELİK VERMEYE BAŞLADILAR

Abu Dabi'nin ilgisi sadece operasyonel değil, aynı zamanda endüstriyeldir. Son yıllarda BAE, EDGE Group'a ve hızla olgunlaşan insansız hava aracı portföyüne kaynak aktardı. Bunlar arasında Reach-S MALE İHA ve istihbarat-gözetim ve hafif taarruz amaçlı Garmoosha döner kanatlı İHA da yer alıyor. İlgili brifingler, BAE liderlerinin Rafale F5 ve sadık yardımcılarının bu ekosistemle uyumlu olmasını istediklerini vurguluyor: geliştirmenin ortak finansmanını sağlamak, yapılar, görev sistemleri veya yer segmentlerinde iş paylaşımı sağlamak ve bitmiş bir ürünü ithal etmek yerine, insanlı-insansız ekiplerde BAE rolünü oluşturmak.

ANKA III VE KAAN'I TAKİBE ALDILAR

Fransa ve BAE arasında yaşanan bu gelişme, Abu Dabi'nin KAAN savaş uçağına ilgi gösterdiği yönünde çıkan haberlerin ardından geldi. TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, geçtiğimiz aylarda Birleşik Arap Emirlikleri'nin KAAN ile ilgilendiğini açıkladı. TRT Haber'e açıklamalarda bulunan Demiroğlu, TUSAŞ'ın BAE pazarında çok güçlü bir oyuncu olduğunun altını çizdi.

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Calidus firmasıyla TUSAŞ arasında bir sözleşme imzalandığı bilgisini paylaşan Demiroğlu, "Bu kapsamda 'HÜRKUŞ'u nasıl beraber yapabiliriz, onların yaptığı uçakları nasıl birlikte geliştirebiliriz' konularında mutabakata vardık. Bunun anlaşmasını imzalayacağız." dedi.

Demiroğlu, Abu Dabi'nin ANKA III konusunda da ciddi niyeti olduğunu ve bu platform için de daha önce BAE tarafının çeşitli girişimler bulunduğunu anımsattı.

ÖNERİLEN VİDEO

Ölümle dans ettiler! Bir motosiklete 5 kişi bindiler

Kapat
Video yükleniyor...