19 Nisan 2024 Cuma / 11 Sevval 1445

Araştırma gemisi buzulların arasında kaldı

Antarktika’da mahsur kalan Rus araştırma gemisi Akademik Şokalski bir türlü kurtarılamıyor. Gemi Salı gününden bu yana buzulların içinde sıkışmış durumda…

29 Aralık 2013 Pazar 07:00 - Güncelleme:
Araştırma gemisi buzulların arasında kaldı
Geçtiğimiz salıdan beri buzlar arasında sıkışan gemiyi kurtarmak için Çin’den yola çıkan bir buzkıran buzların kalınlığından dolayı gemiye ulaşamadı. Yeni deneme ise bugün gemiye ulaşması beklenen Avustralya buzkıranıyla yapılacak.
 
Gemide bulunan bilim insanları, turistler ve mürettebat ise yeterince erzağa sahip durumda ve herhangi bir hayati tehlike ile karşı karşıya değiller. Gemideki 74 kişi sanılanın aksine oldukça eğlenceli vakt geçiriyor. Gemiden inerek rahatlıkla buzulların üstünde gezen araştırmacılar, penguenlerle oynuyor, hatta fotoğraf bile çektiriyor. Her ne kadar kuratılmayı bekleseler de durumlarından hiç de şikayetçi değiller.
 
 
28 Kasım’da Yeni Zelanda’dan yola çıkan gemideki bilim insanlarının hedefi ünlü Avustralyalı kaşif Douglas Mawson’un bir asır önce gerçekleştirdiği Antarktika keşfinin rotasını takip etmekti. Ayrıca ekip bu süre zarfında aynı rotadaki çevresel değişikliklerin ne seviyede olduğunu da tespit ve analiz etmeye çalışacaktı.