23 Nisan 2024 Salı / 15 Sevval 1445

BAE Dışişleri Bakanı Bin Zayid: Bölgedeki bütün krizlerde ve çözümün önündeki asıl engel İran'ın düşmanca siyasetidir

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Abdullah Bin Zayid, ülkesinin, Suudi Arabistan, Mısır ve Bahreyn'in Katar'a yönelik adımlarının 'siyasi önlem' niteliğinde olduğunu ve 'Katar'ın terörü ve aşırıları desteklemesine son vermesi ve bölgenin istikrarını etkileyen siyasetini değiştirmesini' amaçladığını açıkladı.

AA23 Eylül 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
BAE Dışişleri Bakanı Bin Zayid: Bölgedeki bütün krizlerde ve çözümün önündeki asıl engel İran'ın düşmanca siyasetidir

Bin Zayid, 72. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Genel Görüşmeleri için bulunduğu ABD'nin New York kentinde Genel Kurul'a hitap etti.

Konuşması sırasında Katar heyetinin salonu terk etmesinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı, Katar ve İran'ı teröre destek verdikleri gerekçesiyle sert sözlerle eleştirdi.

Bölgedeki krizin devam ettiğini belirten Bin Zayid, bunun sebebinin ise terör, aşırılık, ve terör örgütlerine destek verme yoluyla başka ülkeler üzerine hakimiyet kurma amaçlı düşmanlık ve genişleme siyaseti gütmek olduğunu ifade etti.

Bin Zayid, "Milli çıkarlarımızın ve bölgemizdeki körfez ülkelerinin istikrarının korunması konusunda kararlı olduğumuzu vurguluyoruz. Bazıları Arap aleminde ve dünyadaki barışı zedelemek amacıyla bölgesel örgütler ile ittifak kuruyor. Bu kaybedilen ve kabul edilemez bir bahistir." diye konuştu.

Filistin konusuna da değinen Bin Zayid, "bölgede kalıcı barışın gerçekleşmesi için İsrail'in Arap topraklarındaki işgali sonlandırması" gerektiği çağrısında bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Bin Zayid, İran'ı sert sözlerle eleştirerek, "Bölgedeki bütün krizlerde ve çözümün önündeki asıl engel İran'ın düşmanca ve genişleme politikalı siyasetidir." dedi.

Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani salı günkü kuruldaki konuşmasında, ülkelerinin karşılıklı egemenlik hakkına saygılı bir şekilde körfez krizinin çözülmesi için "şartsız diyaloğa" hazır oldukları çağrısını yinelemişti. Al Sani, ülkesine yöneltilen teröre destek olduğu iftiraları ile boykotu kınayarak, söz konusu iftiralara ilişkin delillerin şu ana kadar sunulmadığını ve bundan sonra da sunulmayacağını, çünkü böyle bir şeyin olmadığını vurgulamıştı.