14 Aralık 2024 Cumartesi / 13 CemaziyelAhir 1446

Başbakan Erdoğan: İnsanlık bunu affetmeyecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

AA17 Kasım 2012 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Başbakan Erdoğan: İnsanlık bunu affetmeyecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Temennimiz süratle Gazze'de ateşkesin sağlanmasıdır. Fakat burada dünyadaki egemen güçlerin yine İsrail'i koruma adı altında, İsrail'in güvenliği adı altında burada bir haksızlığı koruma durumuna düşerlerse insanlık bunu affetmeyecektir' dedi.

Başbakan Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Mursi'nin davetiyle geçen yıl Kahire'de başlatılan Türkiye-Mısır Ortak İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısını bugün gerçekleştirdiklerini belirterek, 27 konuda anlaşma imzalanacağını, bunlardan 7'sinin imzalandığını, 20 anlaşmanın da ilgili bakanlar tarafından imzalanacağını söyledi.

İki ülke arasındaki ortak işbirliği ilişkilerinin geleceğe yönelik hangi temeller üzerinde inşa edileceğini göstermesi bakımından çok önemli olduğunu ifade eden Erdoğan, bugün Mısır'daki kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diledi.



Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ile Türkiye-Mısır ilişkilerinin yanı sıra bölgesel sorunları da değerlendirme fırsatı bulduklarını belirten Başbakan Erdoğan, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, savunma sanayi, turizm gibi bir çok alanda anlaşmalar imzalandığını anlattı.

Başbakan Erdoğan, Mısır ziyaretinde kendisine 350 kadar Türk girişimcinin eşlik ettiğine işaret ederek şöyle devam etti:

'Şu anda Mısır'da zaten 300 kadar yatırımcımız var. 1.5 milyar dolarlık yatırıma sahipler, tabi bunları yeterli görmüyoruz. Bu yeni ziyaretle sektörel bazda Mısırlı işadamlarıyla, girişimcilerle yarın yapılacak forumda yeni adımlar atılmasını tesis edeceğiz. Tabi hedefimiz bu yıl sonuna kadar ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarabilmektir. Bu yeterli mi? Bu da yeterli değil, 3-4 yıl içerisinde bizim bu ticaret hacmini 10 milyar dolara ulaştırmamız gerekir. Onun için de diyoruz ki Mısır'da bir Türk yılı, Türkiye'de bir Mısır yılını önümüzdeki yıllarda ilan edelim ve halklarımızın birbirine çok daha fazla kaynaşması en önemli temennimizdir. Zira biz, aynı medeniyet silsilesi içerisinde yer almış aktörleriz ve bu medeniyet havuzundan birlikte istifade etmemizde fayda var. Kültürel zenginliklerimiz gayet bol, Mısırlı kardeşlerim Türkiye'yi gezmeli, Türkiye'den vatandaşlarım, kardeşlerim Mısır'ı gezmeli. Bunları paket turizmlerle zenginleştirmeliyiz. Bunlara Kuzey Afrika'da farklı ülkeleri de ilave etmek suretiyle Tunus, Libya, Cezayir, Fas gibi çok daha geniş hale getirmek mümkün. Bu halklarımızın ufkunu da genişletecek ve geliştirecektir. Tabi burada dışişleri bakanlarımız bu işin sekretaryasını çok kararlı, ciddi bir şekilde yürüteceklerdir ve yarın iş adamlarımızla bu forumda kendilerine hitap etmek suretiyle onları da bu konuda teşvik edeceğiz.'

-'İnşallah bu hiçbir zaman sonbahar olmayacaktır, ilk bahar olarak devam edecektir'-

Başbakan Erdoğan, Kahire Üniversitesi'nde Mısır'ın entelektüelleri ve Mısırlı gençlerle bir araya geldiğini de anımsatarak, 'Mısırlı genç kardeşlerimizle yaşadığımız heyecanı, tabloyu doğrusu hiç unutamayacağım. Mısır'ın genç, dinamik, azimli, kararlı, inançlı bir gençliği olduğunu gördük. Onlar Mısır'da baharı estirdiler. İnşallah bu hiçbir zaman sonbahar olmayacaktır, ilk bahar olarak devam edecektir' dedi.

Mursi ile görüşmesinde Gazze konusunu da ele aldıklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

'Mısır Başbakanı Kandil kardeşim Gazze'ye gittiler ve oradaki tabloyu kısa da olsa bizlere özetlediler. Değerli cumhurbaşkanımız çok ciddi bir telefon diplomasisiyle dünyayla bu konuda irtibat halinde. Aynı şekilde ben de bu telefon diplomasilerimi yoğun şekilde sürdürüyorum. Bugünkü görüşmelerden sonra yine bu diplomasiye yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Temennimiz süratle Gazze'de ateşkesin sağlanmasıdır. Fakat burada dünyadaki egemen güçlerin yine İsrail'i koruma adı altında, İsrail'in güvenliği adı altında burada bir haksızlığı koruma durumuna düşerlerse insanlık bunu affetmeyecektir. Çünkü orantısız imkan, orantısız güç kimdedir bu belli. Şu anda İsrail'de ölen 3 kişi, ama bu güçler bunu 300 kişi, 3 bin kişi diye anlatıyorlar. Son rakamları almadım, ama Gazze'de 30'u aşmıştır ve 2008'de bunun çok farklı bir versiyonunu yaşadık. Yine bir seçim öncesiydi biliyorsunuz. Gazze'de bin 500 Filistinli öldürüldü, 5 bini aşkın yaralı vardı. Şimdi yine bir seçime gidiliyor, seçime gidilirken yine böyle bir olayla karşı karşıyayız. Temenni ederim ki bu iş süratle bitirilir.'

-'Biz, Suriye'de Suriye halkının yanındayız. Mevcut rejimin karşısındayız'-

Başbakan Erdoğan, Suriye konusunu da değerlendirdiklerini belirterek, 'Suriye ayrı bir felaket. Biz, Suriye'de Suriye halkının yanındayız. Mevcut rejimin karşısındayız ve Suriye halkının yanında olmaya da devam edeceğiz. Çünkü Suriye'de çok ciddi bir zulüm vardır, katliam vardır' diye konuştu.

Suriye'de şu anda ölümlerin sayısının 50 bini bulduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, Suriye içinde 2.5 milyon göçmenin bulunduğunu, Türkiye'ye sığınanların sayısının da 170 bine ulaştığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Suriye'deki durum karşısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin çok daha farklı tedbirler geliştirmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Ama şu ana kadar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden ne yazık ki bu beklenen müdahaleyi göremedik, görmedik ve Esed sürekli zaman kazanmaktadır, zamana oynamaktadır. Zulüm ile abad olunmaz, bugüne kadar kimse abad olamadı ve bu konuda da yine aynı şekilde Türkiye ve Mısır'ın üzerinde önemli görevler olduğuna inanıyorum. Bölgedeki diğer ülkeler, Suudi Arabistan gibi Körfez ülkeleri gibi hepsi de bir dayanışmanın içerisinde buraya gerekli olan müdahaleyi yapmaya devam etmelidir' değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, ziyaretin Türkiye-Mısır arasındaki ilişkilerin boyutu açısından çok verimli geçtiğine inandığını belirterek, kusursuz ev sahipliğinde bulunan Mursi ve heyetine teşekkür etti.

-'Obama ve Sayın Putin'le görüştüm. İsrail tarafını ikna etmelerini söyledik'-

Konuşmasının ardından, gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, 'Türkiye ve Mısır'ın, Gazze sorununun çözümü konusunda belirledikleri somut bir yol haritası var mı?' sorusuna, şu yanıtı verdi:

'Konuyla ilgili olarak, gerek İsrail gerekse Gazze tarafında, verilen teminatlar yerine gelmek kaydıyla bir ateşkesin teminidir. Bu konuda doğrusu İsrail tarafına yönelik olarak, dün akşam Sayın Obama ve Sayın Putin'le görüştüm. İsrail tarafını ikna etmelerini, önemli bir teminat oluşturulmasını söyledik. Daha önceki Kahire'deki ateşkes anlaşmasına İsrail uymadı. Burada da aynı durumun olmaması gerektiğini ifade ettik.

Gazze tarafına yönelik olarak da arkadaşlarımızla görüşmelerimizi yaptık, onlara da düşüncelerimizi ifade ettik. Değerli kardeşim Sayın Mursi ile bunları paylaşmak suretiyle böyle bir kanaat oluştu. Temenni ederiz ki taraflar buna uyarlar. Bugün buna uyulmadığını gördük. İsrail tarafından yine Gazze'ye atışların devam ettiğini, hatta başbakanlık binasının da yerle bir edildiğini öğrendik. Temenni ederiz ki bu atışlar durur. Bir an önce bölgeye barış hakim olur. Kan üzerine, ölüm üzerine barışı bina etmek mümkün değildir.'

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İsrail'in Gazze'ye saldırısına ilişkin, 'Biz tabii baştan beri sükunete çağrıda bulunduk, ateşkes yapması için çaba gösterdik. Filistin Devleti, İsrail tarafından işgal edilen bir devlettir, bunun bu şekilde bilinmesi gerekir' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, Mısır Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından, ortak basın açıklaması yaptı.



Basın toplantısında, 'Değerli kardeşim, Recep Tayyip Erdoğan' diyerek, sözlerine başlayan Mursi, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin kendileri için büyük önem taşıdığını, böylesine güzel ziyaretin ülkelerinde gerçekleşmesinden büyük kıvanç duyduklarını vurguladı.

Bu ziyaretin, iki ülke arasındaki işbirliğini daha zenginleştirmeyi ve güçlendirmeyi amaçladığı gibi bölgede de son zamanlarda yaşanmış olan ve dünyadaki gelişmeleri de ele alan önemli bir ziyaret olduğunu belirten Mursi, şunları kaydetti:

'Özellikle Mısır'da gerçekleşen 25 Ocak Devrimi'nden sonra iki ülke arasında birçok ortak faydanın ortaya çıktığı tekrar anlaşılmaktadır. Sayın Erdoğan ile birçok konuyu ele aldık. Aynı şekilde iki ülke bakanları, ikili ilişkiler düzeyinde birçok meseleyi ele aldılar. Mısır'ın demokratik dönüşüm sürecinde Türkiye'nin yaptığı destekten dolayı kendilerine müteşekkiriz. Bu da Mısır-Türkiye arasındaki ilişkilerin nedenli özel olduğunu ortaya koymaktadır.'

'Biz bugün iki ülke arasında daha fazla yapıcı işbirliği için çaba harcarken, iki ülke arasındaki çıkarlar için elimizden geleni göstermekteyiz' diyen Mursi, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Burada kendi adıma, Mısır halkı adına, Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkemize yaptığı 1 milyar dolarlık mali destekten dolayı teşekkür etmek istiyorum. İkili ilişkilerimizi üst düzeye çekme konusunda birçok konuda hemfikir olduğumuzu beyan ettik. İki ülke arasındaki ticaretimizi birkaç yıl içerisinde 5 milyar dolara çıkarmak ortak hedefimizdir. Yatırımcılara sunduğumuz olanaklardan da istifade ederek ihracat konusunda ortak adımlar atmayı arzulamaktayız.'

-'27 alanda işbirliği'-

Mursi, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyde İşbirliği Konseyi Toplantısı'nda 27 farklı alanda ikili anlaşmaya imza atmak üzere bir araya geldiklerini anlatan Mursi, 'Bunlar arasında ticaretin teşviki, yatırımlar, eğitim, altyapı ve sağlık yer almaktadır. Hepsi de bütün bu konular, bizim Mısır'da öncelikli belirlediğimiz hususlardır, Mısır'ın kalkınma hedefinde yer alan öncelikli konulardır' diye konuştu.

-İsrail'in Gazze'ye saldırısı-

Mursi, görüşmelerde, İsrail'in Gazze'ye yaptığı son saldırıları da ele aldıklarına işaret ederek, 'Mısır ile Türkiye olarak biz sükunetin tesisi için elimizden gelen çabayı harcamaktayız. Gazze'ye yapılan dünkü ziyaretle de bu açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Bu konuda her iki ülkenin çabalarının birleştirilmesi, ortak adımlar atılması konusunda birçok hususu ele aldık. Değerli dostum Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'a bu hususta her türlü yardımı vermeye hazır olduklarını ifade ettiler. Şunu herkes bilmelidir ki; savaş asla ve asla barışa giden bir yol değildir' ifadelerini kullandı.

-Suriye'deki olaylar-

Suriye'de akan kanın durdurulması konusunda da Kahire ve Ankara'nın çabalarını ele aldıklarını dile getiren Mursi, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Kardeş Suriye'yi krizden bir an önce kurtulması için neler yapılması gerektiği konusunu ele aldık. Bu bağlamda 'Dörtlü İnisiyatif' çerçevesinde, Türkiye, İran, Suudi Arabistan ve Mısır'ın yer aldığı bu inisitayif çerçevesinde neler yapılabileceği konularını ele aldık. Ramazan'ın 26'sında, Mekke'de ilan ettiğimiz bu girişimden sonra bölgesel ve uluslararası çabalarımız devam etmektedir. Atmış olduğumuz adımların uygulanabilirliği konuları, Pakistan'da 22 Kasım'da gerçekleşecek zirvede ele alınacak.'

Mursi, bir gazetecinin 'İsrail'in Gazze'ye saldırıları devam ederse, askeri bir müdahalesi olursa Mısır ne tür yol izleyecek' sorusu üzerine de şunları kaydetti:

'Biz tabii baştan beri sükunete çağrıda bulunduk ateşkes yapması için çaba gösterdik. Filistin Devleti, İsrail tarafından işgal edilen bir devlettir, bunun bu şekilde bilinmesi gerekir. İsrail bilmelidir ki; bölge ülkeleri eski bölge ülkeleri değil liderleri de eski liderler değil. Bunun sonucunun cezasını çekmek durumundadır.'