20 Nisan 2024 Cumartesi / 12 Sevval 1445

Batı birleşirken Doğu’yu parçalıyor

Topraklarındaki ayrılıkçı azınlıklara en şiddetli baskıyı uygulayan Batı, Barzani’nin Irak anayasasına aykırı sözde bağımsızlık referandumuna ürkek destek vererek Ortadoğu’yu parçalamayı sürdürüyor.

MEHMET HAKAN KEKEÇ / ŞERİF EGEMEN AHMET28 Eylül 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Batı birleşirken Doğu’yu parçalıyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) sözde bağımsızlık referandumuna ve Ortadoğu’yu parçalayacak girişimlerine ‘saygı’ duyan Batı, bünyesindeki ayrılıkçı hareketler ile azınlıklara aynı ‘hoş görüyü’ göstermiyor. Fransa, Kanada, Belçika, İtalya, İngiltere ve diğer ülkeler kendi içerisinde birleşirken, diğer yandan Doğu’daki bölünme hareketlerine önayak oluyor ya da destek sağlıyor. Şu anda ‘birleşik Irak’tan yanayız’ şeklinde demeçler verseler de, IKBY lideri Mesud Barzani’nin geçen hafta kullandığı “Uluslararası toplum önce ılımlıydı ama şimdi nedense değişti” açıklamasından, Erbil’e geri planda cesaret verdikleri anlaşılıyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau önceki gün “Bir Quebecli olarak” IKBY referandumuna saygı duyduğunu belirtti. ‘Bir Quebecli olarak’ öylesine kullanılmış bir ifade değil. Quebec eyaleti Kanada’dan ayrılmak istiyor. Trudeau bu konuda 2014’te verdiği bir demeçte ‘ayrılıkçıların mağlubiyetini sevinçle karşılamıştı’. 

AB’YE TEK ORDU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise BM’deki konuşmasında ülkesinin Kürtlerin bağımsızlığına karşı durmayacağını vurgulamıştı. Fakat genç lider, Fransa’dan ayrılmak isteyen Korsika için “Korsika’nın Cumhuriyet içerisinde başarılı olmasını istiyorum” ifadesini kullanmıştı. Üstelik Macron dönceki gün AB’ye sunduğu yeni vizyonda, kıtanın askeri ve finansal olarak daha da birleşmesi yönünde görüş bildirmişti.

KATALANLARA SAĞIR

Batı İspanya’dan ayrılmak isteyen Katalonya için de sessizliğini koruyor. İspanya Başbakanı Rajoy ile Beyaz Saray’da ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Trump, “İspanya’nın birleşik kalmayı sürdürmesini görmek isterim” dedi. AB yetkililerinin henüz açıklama yapmadığı Katalan sorununda, Madrid’in sert tedbirleri dikkat çekti. İşte birkaç örnekle Batı’daki ‘birleşmenin’ özeti.

KANADA

Quebec: Fransa’nın Kanada’daki kolonici emelleri nedeniyle ülkeye yerleştirdiği Fransızca konuşan halkların yaşadığı bölge olan Quebec, 1867’den bu yana bağımsız olmak istiyor. 

FRANSA

Bretonya: Fransa’nın batısında kalan Bretagne bölgesinde yaşayan Bretonlar 1920’den itibaren ayrılıkçı siyasi faaliyetler yürütüyor fakat sesleri duyulmuyor.

Korsika: Fransızların 1768’den itibaren kontrolüne geçen Korsikalılar 1976-1983 arasında FLNC örgütü aracılığıyla bağımsızlık için silahlı mücadele yürüttü. 

İSPANYA

Katalonya: Madrid’ten siyasi olarak büyük baskı gören Katalanlar, 9 Kasım 2014’te düzenledikleri tek taraflı referandumla bağımsızlık için adım attı. 

Bask Ülkesi:ETA örgütünü kurarak silahlı mücadeleye de başvuran Basklar’ın bağımsızlık talebi Fransa ve İspanya tarafından kabul görmüyor.

ALMANYA

Bavyera:Federal Almanya’da yer alan Bavyera Eyaleti merkezi hükümetten ayrılık dâhil bazı kazanımlar elde etmeye çalışıyor. 

İNGİLTERE

İskoçya: Ülkede son 300 yıldır çeşitli siyasi gruplar, partiler ve kişiler bağımsızlık konusunda kampanyalar yürütüyor. İskoçya›da 1999 yılından bu yana özerk bir parlamento bulunuyor.

İTALYA

Veneto:Kanallarıyla ünlü Venedik kentinin başkent olduğu tarihi Veneto bölgesi, son yıllarda özellikle de ekonomik gerekçelerle İtalya’dan ayrılmayı talep ediyor.

Trentino:İtalyanca ile birlikte resmi dil olan Almanca’nın da konuşulduğu Trentino Bölgesi’nde, ayrılıkçı liderler, İtalyan olmadıklarını, bağımsızlık ya da eski vatanları olan Avusturya ile birleşmek istediklerini dile getiriyorlar.

Sardunya/Sicilya:

Ortaçağ’da bağımsız krallıkları olan Sardunya ve Sicilya adalarında zaman zaman etnik, sosyal ve ekonomik nedenlerle bağımsızlık talepleri yüksek sesle dile getiriliyor.

BELÇiKA

Flamanlar ile Valonlar: Kuzeyde, Hollanda dilinin bir lehçesi kabul edilen Flamancayı konuşan Flamanlar yaşıyor. Güneyde ise Fransızca konuşan Valonlar bulunuyor. Zengin kuzey, yoksul güneyden kopmak istiyor. 

ABD

Teksas: Eyalet olarak yer aldığı ABD’den kendisini farklı gören ve1836 ile 1845 yılları arasında bağımsız bir devleti olan Teksaslılar, Britanya’daki referandumun eyaletleri için örnek olmasını istiyor.