16 Nisan 2024 Salı / 8 Sevval 1445

Bayırbucak katliamı

Esad rejimi, Rusya’nın hava desteğiyle Bayırbucak Türkmenlerine bomba yağdırıyor. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı, çok sayıda şehit ve 150 yaralının olduğunu belirterek, “40 bin kişi göç edebilir” dedi.

21 Kasım 2015 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Bayırbucak katliamı

Suriye’de,Esed rejiminin Türkmen Dağı’na yönelik başlattığı kara harekatına Rusya havadan destek veriyor.

Türkmen Dağı’nı bir haftadır bombalayan Rus savaş uçakları, saldırılarını Bayurbucak bölgesine yoğunlaştırdı. 18 Türkmen köyü tamamen boşaltılırken, binlerce sivil Rus bombalarından kaçarak Hatay’ın Yayladağı İlçesi’nin karşısındaki Lazkiye’de çadır kente sığındı. Türkiye, 25 bini Arap, 15 bini Türkmen 40 bin kişilik göç dalgası ile karşı karşıya.

YARDIM İSTEDİK

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Rusların “radikal güçler” adı altında Türkmen yerleşim yerlerini vurduğunu söyledi. Rus uçaklarının havadan, İran ve Hizbullah unsurlarının desteğiyle Esat şebbihalarının karadan saldırıları sonucu çok sayıda şehit ve 150’ye yakın yaralı verdikleri anlatan Mustafa, Türkmen Dağı’nın düşmesi halinde yaklaşık 40 bin kişinin göç edeceğini anlattı. Mustafa, “Türkmen Dağı düşmedi, direniyor” dedi. Ancak dün stratejik önemdeki Kızıldağ’ın düşmesiyle birlikte göç dalgısı için Türkiye’den yardım talep ettiklerini anlatan Mustafa, Yayladağı’nın karşısında, Suriye sınırları içindeki Yamada çadırkentine yaklaşık 5 bin çadır takviyesi yapıldığını anlattı.

3 CEPHEDEN VURULDU

Star’a açıklama yapan Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa şunları söyledi: Ruslar 30 Eylül’de ilk olarak vurdukları yer Türkmen Dağı ve Bayırbucak’tı. Teröristlerle mücadele diye gelip Türkmenleri vuruyorlar. Bugün de (dün) çok stratejik Kızıldağ dediğimiz bir yer var. Esad rejimi güçleri 3 ayrı cepheden saldırdı. Dün eşi benzeri görülmemiş bir bombardıman vardı. Bugün de Kızıldağ. Kızıldağ denildiğinde Bayırbuçak’ın bütün köyleri Esat rejiminin tehdidi altında. Bundan dolayı bir göç hareketi de oldu. Bu 5 bin ile sınırlı değil.

Türkmen Dağı düşmedi, direniyor. Bazı medya grupları düştü diye haberler yapıyorlar ve bizim oradaki şehitlerimize, mücahitlerimize haksızlık yapıyorlar. Ancak çok büyük bir göç olacak. Karşı tarafta Kürt Dağı var, Arapların yoğunlukta olduğu bir yer. Orayı da vuruyorlar.

BÜYÜK GÖÇ OLACAK

Oradan da büyük bir göç dalgası olacak. Yamada diye bir çadırkent var. 25 bine yakın Arap mülteci var. Bizim Türkmenler de yaklaşık 15 bin kişi var.  Türkmen Dağı düşerse çok büyük göç dalgası için Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve AFAD ile görüştük. 5 bin kişilik ilk etapta çadır, ilaç ve gıda takviyesi yapıldı. Suriye sınırları içinde Yamada Kampında, 3 çadırkent var. Buraya takviye yapıldı. Türk kurumlarıyla insani yardım konusunda sürekli irtibat halindeyiz. Gerekenler yapılıyor ancak askeri yönden çok kritik durumdayız.

Türkiye’den Rusya’ya nota

Başbakan Davutoğlu’nun talimatıyla Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Büyükelçi Karlov’a Rus tarafının eylemlerinin terörle mücadele değil sivil Bayırbucak bölgesindeki Türkmenleri bombalamak olduğu ve bunun ciddi sonuçlara yol açabileceği vurgulanmıştır. Rusya’dan bu operasyona bir an önce son vermesini istedik” açıklaması yaptı.

Türkmenleri misafir ederiz

Türkmen köylerine yönelik başlatılan kara harekatı sivil toplum kuruluşlarınca da kınandı. USTAD Başkanı Ahmet Akgül, “Türkiye’ye yansımaları olumsuz olacak diye düşünüyorum” derken, Mardin-Suriye Yardımlaşma Platformu Başkanı Lütfü Günlüoğlu, “Oradan gelecek insanları misafir etmeye gayret göstereceğiz” ifadelerini kullandı. SİM-DER Temsilcisi Suat Bilim ise “Türkiye Kobani’deki Kürt ve Araplar gibi Türkmenlere de sahip  çıkacaktır” dedi.