KANADA'DA 10 yıldan fazla süredir bitkisel hayatta olan Scott Routley, tıbbın hakkında en az bilgiye sahip olduğu alanda doktorlara yeni bir dönemin kapısını açtı. Geçirdiği trafik kazası sonucu beyninde ağır tahribat oluşan, konuşamayan Scott Routley (39) fMRI cihazıyla doktorların sorduğu soruları yanıtladı ve 'ağrım yok' mesajını iletti. İngiliz BBC'nin haberine göre bu, çevresiyle iletişim kuramayan ve ileri düzeyde beyin tahribatı geçirmiş olan bir hastanın, tıbbi durumuyla ilgili sorularını yanıtlayabildiği ilk vaka. Araştırma, Batı Ontario Üniversitesi'nde İngiliz nöroloji uzmanı Prof. Adrian Owen tarafından yönetildi. Bitkisel hayata girmesinin ardından durumunda hiçbir düzelme olmayan 39 yaşındaki Scott Routley'e, beyinsel faaliyetleri fMRI cihazında incelenirken sorular yöneltildi. Testte, Routley'nin sanılanın aksine bilinçli olduğu, sorulara evet/hayır olarak yanıt verebildiğini, nerede ve kim olduğunun tamamen farkında olduğu ortaya çıktı.
5 yıldır koma halinde ama yeğeninin doğduğunu biliyor
Routley'in doktoru, elde ettikleri bu yeni bilginin, tıp ders kitaplarının yeni baştan yazılması anlamına geldiğini söyledi. Prof. Owen, "Bitkisel hayata giren hastalar, komadan çıktıktan sonra uyanık halde ve gözleri açık dönemler geçiriyor ama kendileri ya da dış dünya hakkında hiçbir şey algılayamıyor sanıyorduk. Scott bilincinin açık olduğunu, düşünebildiğini gösterdi. Bu tıpta çığır açacak bir saptama" dedi. Scott Routley'nin anne ve babası, bitkisel hayattaki oğullarının bilincinin her zaman yerinde olduğuna ve başparmağını kaldırarak ya da gözlerini hareket ettirerek iletişim kurabildiğine inandıklarını söylüyor. Ancak tıp görevlileri, anne babanın bu görüşünü kabul etmiyordu. Steven Graham adlı bir başka Kanadalı hasta da, geçirdiği beyin tahribatı sonrasında yeni bilgileri hatırlayabildiğini ortaya koydu. Graham, kız kardeşinin bir kızı olup olmadığı sorusuna "Evet" cevabını verdi. Hastanın yeğeni 5 yıl önce geçirdiği otomobil kazasından sonra dünyaya gelmişti.
Bedende hapis hayatı bitiyor
Bitkisel hayatın gizemini çözen fMRI cihazı oksijen açısından zengin kanın akışını izleyerek beyin aktivitelerini ölçüyor. Prof. Owen, daha önce yaptığı çalışmalarda bitkisel hayattaki 16 hastaya, sağ ellerini yumruk yaptıklarını ya da ayak parmaklarını hareket ettirdiklerini hayal etmeleri için talimat vermiş, daha sonra hastaların kafa derilerine iliştirilen elektrotlarla beyin aktivitelerini ölçmüştü. Bitkisel hayattaki hastalardan alınan verileri karşılaştırmak için 12 sağlıklı gönüllüden alınan verilerin de kullanıldığı araştırmada, bedenlerine hapsolmuş durumdaki bu hastalardan üçünün, aynı talimatı alan sağlıklı deneklerde aktif hale geçen beyin merkezlerini harekete geçirebildiği saptanmıştı. Prof. Owen, gelecekte bitkisel hayattaki hastalara dış dünya ile iletişim kurma şansı verecek bilgisayar sistemleri geliştirilebileceğini ileri sürüyor.