26 Nisan 2024 Cuma / 18 Sevval 1445

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi: Arakanlıların maruz kaldığı şiddetin eşi benzeri yok

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, '(Arakan'da) Çok fazla askeri şiddet oldu.' dedi.

AA27 Eylül 2017 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi: Arakanlıların maruz kaldığı şiddetin eşi benzeri yok

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "(Arakanlı Müslümanlar) Şunu diyebilirim ki bu insanların maruz kaldığı şiddetin eşi benzeri yok ve bunun sonucunda yaşanan travmanın da tedavisi çok zor." dedi.

Grandi, Arakan'da ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların kaldığı kamplara gerçekleştirdiği 3 günlük ziyaretin ardından BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında bölgedeki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BM kariyerinde ilk defa böyle büyük bir insani dramla karşılaştığını vurgulayan Grandi, Arakanlı Müslümanların aniden başlayan şiddet olaylarından canlarını kurtarmak için yanlarında hiçbir şey getiremediklerine dikkat çekti. Grandi, "Kamplardaki sığınmacılar başta barınak olmak üzere her türlü insani yardıma muhtaç." dedi.

Grandi kamplarda temiz su bulunmadığını, salgın hastalıkların kapıda olduğunu ve sığınmacıların çoğunun psikolojik travma yaşadığını aktararak, şöyle devam etti:

"Bizzat, tecavüze uğramış veya tecavüze direndikleri için yaralanan kadınlarla görüştüm. Muhtemelen bunlar hayatta kalanlardı, diğerlerinin öldürüldüğünü düşünüyorum. Yaşadıkları travma sonucu duygularını kaybeden çocuklarla görüştüm. Bana, annelerinin, babalarının ve diğer yakınlarının gözleri önünde nasıl öldürüldüğünü anlattılar. Şunu diyebilirim ki bu insanların maruz kaldığı şiddetin eşi benzeri yok ve bunun sonucunda yaşanan travmanın da tedavisi çok zor."

"Bu sorun Myanmar'da başladı, Myanmar'da çözülecek"

Grandi, Myanmar'da yerinden edilmiş pek çok insanın sınırın Bangladeş tarafına geçmek için yol aradığını söyledi. Myanmar'da şiddet olaylarının başladığı 25 Ağustos'a kadar Bangladeş'in 300 bin civarı Arakanlı Müslüman'a ev sahipliği yaptığını anımsatan Grandi, bu sayının şimdi 800 bine kadar dayandığını ifade etti.

Bangladeş hükümetiyle görüştüğünü ve kamplara gelen sığınmacıların kayıtlarının ciddi şekilde yapıldığını söyleyen Grandi, bundan sonraki en önemli sürecin Bangladeş'teki sığınmacıların yeniden Arakan'a dönmesini sağlamak olduğunun altını çizdi. Grandi, "Bu sorun Myanmar'da başladı, Myanmar'da çözülecek. Öncelikle Myanmarlı yetkililerin Arakan'da süregelen şiddete bir son vermesi gerekiyor. Ardından bölge sakinleştikten sonra çözüm için odaklanabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Grandi, bir soru üzerine görüştüğü Arakanlı Müslümanların eyaletteki şiddet olaylarını Myanmar ordusunun gerçekleştiğini öğrendiğini aktararak, "Çok fazla askeri şiddet oldu." ifadesini kullandı.

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetmişti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Saldırılarda 200'den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yakılmış ya da kullanılamaz hale getirilmişti. On binlerce Arakanlı Müslüman, can güvenliği nedeniyle hala bölgeden uzaklaşmaya çalışıyor. Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf Nehri ya da deniz üzerinden Bangladeş'e geçiyor.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Joel Millman, dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısının 480 bine ulaştığını kaydetmişti.