Ban, New York'ta düzenlediği basın toplantısında, G20 Zirvesi'ndeki temaslarını ve Suriye'ye ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.
Görüşmelerinde 21 Ağustos'ta Şam'da düzenlenen saldırı ve BM heyetinin hazırlamakta olduğu raporun önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Ban, olayın Ake Sellström ve heyetinin raporuyla netleştirilmesi durumunda uluslararası toplumun bu rapor doğrultusunda uygun cevabı verebileceğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyi'nin, raporun sunulmasının ardından "utanç verici eylemsizliği" bırakarak birlik olması gerektiğini ifade eden Ban, "Eğer Sellström'ün raporunda kimyasal silah kullanıldığı belirlenirse, Güvenlik Konseyi'ne sorumluların yargı önüne çıkarılmasını ve bir daha bu iğrenç yöntemin başkaları tarafından kullanılmasının önlenmesini sağlamalarını teklif edeceğim" dedi.
Kimyasal silah stoklarına yönelik daha fazla güvenlik ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ban, Cenevre-2 Konferansı'nın toplanmasını ve çatışmaların durudurulmasının önemine değinerek, "Suriye halkının barışa ihtiyacı var" ifadesini kullandı.
- Lavrov'un teklifi
Ban Ki-mun, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Suriye'deki kimyasal silahların uluslararası denetim altına alınması teklifine ilişkin soru üzerine, Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yaptıkları önerileri not aldığını kaydederek, "Bu fikirlerden memnuniyet duydum. Güvenlik Konseyi'nden, Suriye'nin kimyasal silah stoklarının bir an önce Suriye içinde bir yere nakledilerek uygun bir şekilde imha edilmesini talep etmelerini isteyeceğim. Suriye'ye de Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) taraf olması çağrısı yapıyorum " dedi.
Tarafların kabul etmesi durumunda uluslararası toplumun çok hızlı bir şekilde harekete geçeceğine ve bu stokların imha edilmesini sağlayacağına inandığını ifade eden Ban, "Ama öncelikle Suriye'nin buna olumlu yanıt vermesi gerekir" diye konuştu.
Ban Ki-mun, Suriye'ye askeri müdahale tartışmalarının Cenevre-2 Konferansı'nın toplanmasını olumsuz etkileyebileceğini de kaydederek, kendilerinin Cenevre Konferansı'nın mümkün olan en kısa sürede toplanmasını sağlamaya çalışacaklarını söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban, bu amaçla sürekli liderlerle temasta olduklarını ifade ederek, Suriye'de tek makul seçeneğin siyasi çözüm olduğunu tekrar vurguladı.
Suriye'de iki konunun birlikte götürülmesi gerektiğini ifade eden Ban, hem kimyasal silah stoklarının güvenli bir şekilde imha edilmesi hem de gelecekte bunun tekrar kullanılmasını önlemek için kimyasal silah kullandığı tespit edilenlerin bunun hesabını vermesi gerektiğini dile getirdi.