10 Mayıs 2024 Cuma / 3 Zilkade 1445

Borç batağındaki Yunanistan, F-16'larının modernizasyonu karşılığında ABD'ye limanlarını satmayı teklif etti

Borç batağındaki Yunan hükûmeti, Türkiye korkusundan askeri harcamalarını artırdı. Atina, elindeki yıpranmış F16’ları modernize etmek için ABD’ye limanlarını satmayı teklif etti.

30 Nisan 2018 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Borç batağındaki Yunanistan, F-16'larının modernizasyonu karşılığında ABD'ye limanlarını satmayı teklif etti

Avrupa’nın en borçlu devleti olan Yunanistan’ın ekonomisi çökmenin eşiğine geldi. Yıllardır ekonomik krizle boğuşan Yunan halkını kandırarak iktidara gelen Başbakan Aleksis Çipras, AB’den aldığı borçları ödeyebilmek için elinde ne var yoksa sattı. Limanlar ve ülkenin en büyük Telekom şirketi Almanlara, demiryolları ise İtalyanlara peşkeş çekildi. Devlet gayrimenkulleri ise Fransızlara satıldı.

MİLLİ İHA’LAR KORKUTTU

Ege ve Akdeniz’de Türkiye’ye karşı birçok provokasyona kalkışan ve savaş çığırtkanlığı yapan Çipras hükümeti, her seferinde hezimete uğradı. Ordusu perişan haldeki Yunanistan, Türkiye’nin yerli ve modern silahları karşısında büyük korkuya kapıldı. Elindeki uçaklara yakıt koyacak parası olmayan Yunanların paniği, Türkiye’nin son teknoloji İHA’larıyla Ege’de uçuşlara başlamasıyla katlandı.     

KİMSE BORÇ VERMEDİ

Başbakan Çipras bunun üzerine, 85 adet F-16 savaş uçağının modernize edilmesi kararını aldı. Ancak borç batağındaki hükümet, bu işlem için gereken 1.2 milyar euro'yu bulamadı. Hiçbir Avrupa ülkesi Çipras’a borç vermeye yanaşmadı. Ülkesinin tüm kaynaklarını satan hükümet, modernizasyon karşılığında Dedeağaç ve Kavala limanlarını ABD’ye teklif etti.

YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

ABD’nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt yaptığı açıklamada, Amerikan şirketlerinin Yunanistan’daki özelleştirmeleri yakından takip ettiğini ve yatırım yapmakla ilgilendiği belirtti. Pyatt ABD’nin Dedeağaç limanıyla ilgilendiğini doğrularken, Kavala limanı için yapılacak ihalenin de takip edileceğini ima eden açıklamalarda bulundu.

DOĞALGAZ DA ALACAK

Yunan basınının aktardığına göre ABD Atina Büyükelçisi Pyatt, Dedeağaç’a sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) santralının kurulacak olmasının Amerikalılar açısından bu limanı önemli kıldığını belirtti. Amerikalı diplomat,  Yunan hükümetinin sözünü tutarak Amerikan LNG’si ithal etmeye en kısa sürede başlanacağını umut ettiğini de kaydetti.

(Güneş)