15 Aralık 2024 Pazar / 14 CemaziyelAhir 1446

Çin medyası: 'Türkiye'ye pahalıya mal olur'

Rusya ile birlikte öteden beri Beşşar Esed rejimine desteği ile bilinen Çin'in resmi medyasında çıkan haber analizde, Suriye ile 'istenmeyen savaşın' Türkiye'ye pahalıya mal olacağı belirtildi. Çin medyası, dünya kamuoyunun Türkiye ile Suriye arasındaki savaş istemediğini savunurken, savaş çıkması durumunda bunun Türkiye ve onun yanında olacak ülkelere ağır bedelleri olacağını iddia etti.

12 Ekim 2012 Cuma 07:00 - Güncelleme:
Çin medyası: 'Türkiye'ye pahalıya mal olur'
Resmi Xinhua ajansı, Türkiye'nin tek başına veya diğer ülkeler ile işbirliği içerisinde güney komşusu Suriye ile bir savaşa gitmeye karar vermesi halinde, bunun Türkiye için zorlu bir mücadele olacağını belirtti. Haberde, Suriye yolcu uçağının askeri malzeme taşıdığı istihbaratıyla zorla Esenboğa'ya indirilmesinin de tansiyonu zirveye çıkardığı kaydedildi.

Haberde, analistlerin, Suriye ile savaşın, terör ve ekonomik maliyetlerde artış açısından Türkiye'nin üzerinde ciddi yansımaları olacağına işaret ettikleri görüşüne değinildi.

Suriye'ye müdahalenin Türkiye'deki etnik bütünlüğe zarar vereceğinin de ifade edildiği haberde, Fatih Üniversitesi'nden Siyaset Bilimi Profesörü Doğu Ergil'in, "Kürtler ve Alevilerin Suriye'de bağlantıları olduğunu, Esed'in bu grupları kullanarak Türkiye'nin güvenliğini tehdit edeceği' uyarısına yer verildi.

Dış politika uzmanı ve Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici'nin ise "Ankara için en büyük tehdidin, kaos ortamında El Kaide güçlerinin kabaracağı ihtimali olduğu" sözlerine dikkat çekilen haberde ayrıca, Yavuz Baydar'ın, "Türkiye Suriye politikasında yanlış yapıyor. Kendi iç sorunlarını bitirmeyen Türkiye'nin, Suriye ile derin angajmanı halkta kaygılara sebep olacaktır.' ifadelerine değinildi.

Yorumcuların, Suriye ile "istenmeyen savaşın", bölgeye yayılacağı ve başka ülkeleri de içine çekeceği uyarısına vurgu yapılan haber analizde, Milliyet yazarı Sami Kohen'in, "Suriye ile savaş, Suriye'yi yenmekten ibaret değil. Bu, Suriye sorununun karmaşıklığına binaen Türkiye ve bölgede yeni problemler doğduracaktır.' yorumuna yer verildi.

KÜRESEL VE BÖLGESEL GÜÇLER SURİYE ÜZERİNDEN SANTRANÇ OYNUYOR

Askeri analist Gültekin Avcı'nın da "Askeri olarak Suriye meselesini halletmenin tek başına Türkiye'ye problem olmayacağına inanıyorum. Ancak Türkiye sadece Suriye ile değil, Şam yönetimini geleneksel olarak destekleyen ülkelerle de savaşacaktır." uyarısına değinilen haberde, Avcı'nın, "Eğer en kötü senaryo gerçekleşir ve savaşa girersek, savaşta hangi ülke yada ülkeleri kendimizde bulacağız? Bölgesel ve küresel güçler, Suriye'yi bir cephe olarak kullanarak, satranç oyunu oynuyor.' görüşüne vurgu yapıldı.

Haberde ayrıca Türk ordusunun, Suriye'nin kimyasal ve biyolojik silah kullanmasından endişe ettiği de ifade edildi.

Xinhua'nın haberinde ayrıca ekonomist Seyfettin Gürel'in ise "Suriye krizi ve sonrasındaki tansiyonun Türkiye'nin ihracatına ciddi zarar vereceği, bununla birlikte askeri harcamalar gibi diğer harcamalara ise değinmek istemediği; büyümeye etki edecek ihracattaki düşüşün, kronik işlemler açığı çabalarını tehlikeye atabileceği" görüşü aktarıldı.

Haberde, Türk hükümetinin salı günü, iç talep azlığı ve büyük ticaret ortaklarındaki sorunlar sebebiyle 2012 büyüme tahminini yüzde 4'ten yüzde 3,2'ye çektiği de hatırlatıldı.

Savaşın ardından bile Türkiye'nin savaşın tahrip ettiği ülkeyi yeniden inşası ve ekonomiyi canlandırması için yüklü miktarda borç para alacağı da dile getirilen haberde, bazı analizcilerin Türkiye'nin uluslararası toplumun desteği olmadan Suriye ile savaşa girmeyeceği görüşü dile getirildi.

Haberin sonunda da Brookings Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Ömer Taşpınar'ın, "Washington, Türkiye ile Suriye arasında bir askeri çatışma görmek istemiyor." görüşüne yer verildi.