25 Nisan 2024 Perşembe / 17 Sevval 1445

Çin'den Japonya'ya sert tepki

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, tartışmalı Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesine tepkisiz kalmayan Çin, diplomatik bir adım attı. Çin, Abe'nin artık kabul edilmeyeceğini duyurdu.

31 Aralık 2013 Salı 07:00 - Güncelleme:
Çin'den Japonya'ya sert tepki
Pekin yönetimi, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, komşu ülkelerle ihtilafa yol açan savaş kurbanları anıtı Yasukuni Tapınağı'nı ziyareti karşısında, diplomatik bir adım attı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kin Gang,"Çin halkı böyle bir Japonya liderini hoş karşılamayacaktır ve Çin üst düzey yetkilileri de onunla görüşmeyecekler" dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Abe'nin perşembe günü düzenlediği ziyaretin ardından, bunun Çin halkı için kabul edilemez olduğu açıklamasını yapmış, açıklamada ziyaretin Asyalıların duygularına büyük zarar verdiği vurgulanmıştı.

Şinzo Abe, tapınağı 2006 yılından bu yana ziyaret eden ilk hükümet başkanı. Abe, ziyaretiyle Çin ve Güney Kore halkının duygularına zarar vermek istemediğine dikkat çekerek, bunu Çin ve Güney Kore'ye izah edecek imkâna sahip olmayı dilediğini kaydetti. Abe, ilk görev dönemi olan 2006 yılında tapınağı ziyaret etmemiş ve daha sonra bundan hicap duyduğunu açıklamıştı.

Savaş suçluları da anılıyor

Tokyo yakınlarındaki tapınak, savaş kurbanları için sembolik bir anlam taşıyor. Yasukuni Tapınağı, 1853 yılından bu yana savaşlarda hayatını kaybeden yaklaşık 2 milyon beş yüz bin savaş kurbanının anısına yapıldı. Ancak tapınakta, savaş suçları mahkemesince idam cezasına çarptırılmış savaş suçlularının da bulunması, özellikle Güney Kore ve Çin tarafından sert bir dille eleştiriliyor. Tarihçilerin araştırmalarına göre Japonya, 2. Dünya Savaşı sırasında ve öncesinde yaklaşık 20 milyon Asyalının ölümüne sebep oldu.

DW Türkçe