11 Aralık 2024 Çarşamba / 10 CemaziyelAhir 1446

Davutoğlu'ndan idam açıklaması

Başbakan Erdoğan'ın gündeme getirdiği idam cezası, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na İtalya'da soruldu. Davutoğlu, 'Sayın Başbakan o açıklamayı, Norveç'te onlarca kişiyi katleden Anders Behring Breivik'i kastederek söyledi.' dedi.

AA13 Kasım 2012 Salı 07:00 - Güncelleme:
Davutoğlu'ndan idam açıklaması
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Doha'da oluşturulan Suriye muhalefetinin yeni yapısına ilişkin, 'Bu temsilcilere destek verilmeli' dedi.

9. Türk-İtalyan Forumu Kapsamı'nda İtalyan ve Türk dışişleri bakanları Giulio Terzi ile Ahmet Davutoğlu, Senato Başkanvekili Emma Bonino'nun yönettiği bir panele katıldı. İki bakan, Suriye'deki gelişmelere ve Türkiye'nin AB sürecine değindi.

Suriye'de herkesin büyük bir sınavdan geçtiğini belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

'Olayın insani bir boyutu var. Türkiye, 120 bin mülteciyi ağırlıyor. Şehirlerde ağırladıklarımızın sayısının 40-50 bini bulduğunu biliyoruz. 30 bini aşkın insan öldü. Bir o kadar kayıp. 1 milyona yaklaşan mülteci. 2 milyona yakın Suriye içinde yerinden edilmiş insan var. Şu toplantıyı yaparken, sivil şehirlik alanı bombaladılar. Bu bir insanlık suçu. Hiçbir savaşta dahi sivil mekanlar böylesine bombalanamaz. Düşman görünen ülkede bile sivil alanın bombalanması artık uluslararası bir ilkeyken, bir devlet kendi halkını uçaklarla bombalıyorsa 'teröre karşıydı' gibi mazeretlerle tolere edilebilecek bir hali yok.'

Doha'da oluşturulan Suriye muhalefetinin yeni yapısı hakkında da bilgi veren Davutoğlu, 'Suriye Ulusal Konseyi, kendisini yeniden yapılandırdı. Benim de çok saygı duyduğum büyük çileler çekmiş George Sabra başkan oldu. Bu temsilcilere destek verilmesi lazım. İnşallah aralık ayında Suriye'nin Dostları Grubu yeniden toplanacak' dedi.

Davutoğlu, Bosna'da çok acılar çekildiğini anımsatarak, şunları söyledi:

'100 bine yakın hanıma tecavüz edildi. 300 bine yakın insan öldürüldü. Maalesef o dönem uluslararası toplumun adaleti ve Birleşmiş Milletler'in, NATO'nun, AB'nin 3 yıl beklemesi büyük bir utanç duyduğumuz, insanlık trajedisine yol açtı. Sonunda müdahale edildi, geride büyük acılar bırakıldı, Srebrenitsa katliamı gibi. Şimdi yine Suriye'de benzer sınavla karşı karşıyayız. Türkiye, bu sınavın hakkını vermek için kendi kaynaklarının üzerinde olağanüstü bir çaba sarf ediyor.'

'Şu ana kadar mültecilere kullandığımız kaynakların tutarı 400 milyon doları aştı' diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Ama kış yaklaşıyor, sayı artıyor. Sadece 2 bin kişi, Rasulayn'da sınırda bekliyor. Bütün bu yükü sadece Türkiye'nin taşımasını beklemek adil değil. Biz taşırız. Biz geçmişte çok böyle yükler taşıdık. 500 bin Kürt, Saddam'dan kaçtığı zaman Türkiye'ye sığındı. Boşnaklar, aynı şekilde. Kosova'dan gelenler oldu. Biz buna taşırız ama insanlık onuru bunu taşıyamaz haldedir.'

-Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci-

Davutoğlu, AB'den beklentilerinin sadece fasılların açılması olmadığını ifade ederek, 'Bugün bizim Avrupa'dan beklediğimiz sadece bir faslın açılması değil. Otursun Avrupalı seçkinler, liderler, Avrupa'nın geleceğini tartışsınlar, burada Türkiye'nin üyeliğini ona göre değerlendirsinler' ifadesini kullandı.

Türkiye ve Türklerin, Avrupa tarihinin her zaman parçası olduğunu anlatan Davutoğlu, 'Türkiye ne Avrupa'dan ne Asya'dan kopabilir. Biz Avrupa'nın hep parçasıydık, parçası olmaya devam edeceğiz, reddedilsek bile biz Avrupalıyız. Türk arşivleri kullanılmadan Avrupa tarihi yazılamaz. Bu denli iç içe geçmiş vakayız' diye konuştu.

'Bizim stratejik tercimiz Avrupa Birliği üyeliğidir. Buna şüphe yoktur. Çünkü, bu bizim için de hayati derecede önemli' diyen Davutoğlu, Türkiye'yi 10 sene önce AB üyeliği için motive eden AB yardımlarına bugün ihtiyaç olmadığının da altını çizdi.

Davutoğlu, Türkiye'nin AB yardımlarına ihtiyacı olmadığını ifade ederek, 'Sadece Mısır demokrasisine destek için 2 milyar dolar, Tunus demokrasisine destek için 500 milyon dolar uzun dönemli düşük faizli kredi açtık. Dünyada şu anda, yükselen donör ülkeyiz. Dış insani yardımımız geçen sene 1,5 milyar doları buldu. Somali'ye 300 milyon dolar insani yardımda bulunduk' ifadesini kullandı.

-'Halk ümitli değil'-

Ahmet Davutoğlu, Türkiye-AB ilişkilerinde Türk halkının düşüncelerini de şöyle aktardı:

'Zannedildi ki Türkiye, istediğimiz çözüme 'evet' diyecek. Kusura bakmasınlar Türkiye alternatifsiz bir ülke değil. Biz AB olmadan da bu siyasi kriterleri hayata geçirebiliriz. Üretken bir ekonomik yapı kurabiliriz. Halka sorarsınız hayır ümitli değil. Bize adil davranılmadığından, güvenini kaybetti. Özellikle Kıbrıs konusundaki çifte standartlar yüzünden.'

Moderatör Emma Bonino'nun Türkiye'de idam cezasının konuşulduğuna yönelik sorusuna da Davutoğlu, 'Norveçli terörist Brievik ile ilgili verdiği bir örnektir. Bu şekilde katliam yapanlara dönük tepkisini ifade eden bir örnektir. Biz, AB sürecindeki taahhütlerimize sadığız, AB'den de aynı sadakati bekliyoruz' yanıtını verdi.

-İtalyan Bakan Terzi-

Davutoğlu'nun İtalyan mevkidaşı Terzi de Türkiye'nin AB'ye yakınlaşması sürecinin kesinlikle yeniden canlandırılabileceğini belirterek, 35 fasıldan 12'sinin müzakerede olduğunu, bunlardan 'enerji, kültürel, siyasal diyalog' gibi sonuçlanabilecek başlıklar üzerinde odaklanmanın olumlu olacağını düşündüklerini ifade etti.

Bakan Terzi, 'Türkiye'nin AB'ye katılımının avantajlarını görüyorum. Göç veren değil, göç alan bir ülke oldu. İtalyan dış politikası Türkiye'yi hep AB'nin parçası olarak görmüştür. AB'nin istikrarı ve güvenliği için Türkiye'nin AB'nin parçası olması gerekliliğinin altını çizmiştir' dedi.

Terzi, Türk ekonomisinde bütçe açığında sorun ve Gayri Safi Milli Hasıla büyümesinin biraz yavaşlamış olabileceğinden söz etmesine karşın, 'Türk ekonomisinin Avrupa ekonomisine dinamizm katabileceğini söyleyebiliriz' ifadesini kullandı.